Ses kısıklığı kanser belirtisi olabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akdağ, ses kısıklığının basit bir boğaz enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi gırtlak kanseri gibi önemli hastalıkların da habercisi olabileceğine dikkat çekti. Akdağ, vatandaşları 2 haftayı aşan ses kısıklıkla

SAĞLIK 20.10.2015 12:40:59 0
Ses kısıklığı kanser belirtisi olabilir

 

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü´nden Doç. Dr. Mehmet Akdağ, ses kısıklığı, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Enfeksiyon, alerji, sigara, reflü, öksürük, yüksek ses ile konuşma gibi etkenlerin ses kısıklığına neden olabileceğini belirten Akdağ, ?Guatr, kalp ve göğüs cerrahisi gibi ameliyatlar sonrası ses kısıklığının gelişmesi kaçınılmazdır. Bunların yanı sıra nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler de ses kısıklığına yol açabilir? dedi.

?UZUN SÜRÜYORSA NEDENİ ARAŞTIRILMALI?
Ses kısıklığının başlangıcı ve süresinin, daha önce ses kısıklığı olup olmadığının, sigara kullanımı gibi etkenlerin yanı sıra hastanın mesleği, sistemik hastalıkları, genetik özellikleri, geçirdiği cerrahi girişimler ile psikolojik durumu da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Akdağ, şunları kaydetti.
?Seste değişikliğe neden olabilecek burun tıkanıklığı, bademciklerde büyüklük, farenjit, sinüzit, alerjik rinit gibi hastalıkların varlığı araştırılmalıdır. Poliklinik şartlarında endoskopik yöntemle ses tellerinde nodül, polip ya da reflü olup olmadığına bakılmalıdır. Ses kısıklığının tedavisinde ?ses istirahati´ oldukça önemlidir. Enfeksiyon, alerji, reflü gibi durumlarda ilaç tedavisi verilebilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisi egzersizler hastaya fayda sağlayabilir. Bu egzersizler özellikle polip, nodül ve fonsiyonel ses hastalıkları tedavisinde uygulandığında bazen ameliyata bile gerek kalmayabilir. Hastalığın durumuna göre botoks tedavisi de seçenekler arasındadır. Ses teline cerrahi işlem gerekliyse geciktirilmemeli ve mutlaka yapılmalıdır.?

?GIRTLAK KANSERİ BELİRTİSİ OLABİLİR?
Ses kısıklığının, gırtlak kanserinin belirtisi olabileceğine de işaret eden Akdağ, şu ifadelerde bulundu:
?Bu nedenle 15 günden fazla süren ses kısıklığı durumu varsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Son dönemlerde kadınlarda giderek artan sigara kullanımı nedeniyle yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda gırtlak kanseri erkeklere göre kadınlarda yaklaşık 7 kat artmış olduğu ortaya çıkmıştır. Ses kısıklığının nedenine ve durumuna göre tedaviye olabildiğince erken başlanmalıdır. Erken evre gırtlak kanseri tedavisinde trakeotomi denilen boğazda kalıcı delik gerektirmeyen ameliyat yapılırken ileri evrelerde trakeotomi ile birlikte gırtlağın alınması gerekebilir, bazen de ameliyat şansı tamamen yitirilmiş olabilir. Hastanın durumuna göre radyoterapi ve kemoterapi tedavi seçenekleri arasındadır. Bu yüzden erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Şikayetler oluştuğunda hemen doktora başvurmak gerekir.? 


Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Yükleniyor