Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine Almanya’da kariyer ve eğitim fırsatı

Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine Almanya’da kariyer ve eğitim fırsatı

GÜNDEM 31.07.2023 09:24:48 0
Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine Almanya’da kariyer ve eğitim fırsatı
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve Medufication International GmbH arasında yapılan anlaşmayla, sağlık alanında eğitim gören öğrenciler, Almanya’da dil eğitiminin yanı sıra çalışma fırsatı yakalıyor. Anlaşma çerçevesinde Almanya’da stajlarını tamamlayan BAU Sağlık Bilimleri Fakültesi mezunu Yasemin Cantimur ve 4. sınıf öğrencisi Selin İpekçi tecrübe ve hayallerini aday öğrenciler için paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Bankasının tahminlerine göre, 2030 yılında dünya çapında sağlık çalışanlarına olan talep 80 milyona çıkacak. Yine Avrupa İş Gücü Piyasası 2020 raporuna göre, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere, hemşirelik çalışanları 18 ülkede en fazla ihtiyaç duyulan meslek grubu olarak görülüyor. Bunu sırasıyla, hekimler, sağlık bakım personelleri takip ediyor. Türkiye’den sağlık personelleri alanında yoğun bir talepte bulunan Almanya’nın belirlediği ilk şart ise Almanca dil yetkinliği. Bu yönde harekete geçen BAU, Almanya’da bulunan Medufication International GMBH ile yaptığı iş birliğiyle eğitimlerine Almanya’da devam etmek, staj ve iş bulmak isteyen öğrencilere yol gösteriyor. Bu fırsattan yararlanan BAU Sağlık Bilimleri öğrencileri ise kazanımlarını anlattı.

“Mesleğimin Avrupa’da nasıl icra edildiğini tecrübe ettim”
Almanya’da mesleki becerilerini geliştirme fırsatı yakalayan BAU Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayan Yasemin Cantimur, yurtdışındaki deneyimi hakkında şunları paylaştı: “Zorunlu stajımı Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve Medufication arasında yapılan iş birliği sayesinde, Almanya’da Huz naturopatik, geleneksel ve tamamlayıcı tıp kliniğinde yaptım. Staj süresince kurumsal firmalara beslenme danışmanlığı ve eğitimler verdik. Stajımız birkaç farklı bölümden oluşuyordu. İlk bölümde danışanlarımızı evlerinde ziyaret ederek beslenme danışmanlığı yaptık. Firma eğitimlerinden oluşan ikinci bölümde ise her hafta farklı konseptlerde workshoplar düzenledik. Stajım boyunca Almanya’da oldukça gelişmiş olan tamamlayıcı tıp tedavileri olan ozon terapi, akupunktur, homeopati, kriyoterapi, PRP, kupa terapi hakkında bilgi edinme fırsatı buldum.”

“BAU’da yurt dışı imkanları sınırsız”
Üniversite adaylarının mutlaka ApplyBAU’ya başvurmasını söyleyen Cantimur, staj ve üniversite deneyimi sonrası şunları önerdi: “Bu staj deneyimi bana mesleğimin Avrupa’da nasıl icra edildiği başta olmak üzere Avrupa’daki beslenme alışkanlıklarını tanıma ve bu sayede farklı kültürleri yakından görme fırsatı sundu. ApplyBAU kabul sistemi ile burs imkânı da kazandığım BAU’yu; konumu, lisans programının içeriği, akademisyenlerin niteliği ve yurt dışı konusunda sağladığı imkanlar nedeniyle tercih ettim. Büyük bir aşkla okuduğum beslenme ve diyetetik bölümünü BAU’da tamamladığım için çok mutluyum. Okulumuzun yurt dışına gitmek isteyen gençler için imkanları oldukça fazla”.

“Öğretmenlerimiz bize meslektaş olarak yaklaştı”
Bahçeşehir Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 4. sınıf öğrencisi olan Selin İpekçi de Almanya’da staj yapan öğrenciler arasında yer alıyor. Program çerçevesinde staj öncesi ve sonrası Almanca ders aldıklarını söyleyen İpekçi, Almanya macerasını şu sözlerle anlattı: “Almanya’da bulunduğum süre zarfında klinikte yapmış olduğum stajım benim için çok özel ve verimli şekilde geçti. Klinikte gördüğüm çeşitli vakalar ve farklı terapi yöntemleri ile alanımda daha geniş bir bakış açısı elde ettim. Almanya’ya gittiğimde bölümümün çalışma şartlarını yakından inceleyip Türkiye ile arasındaki farkları görme fırsatını bulabildim. Ayrıca ileride yurtdışında çalışmayı düşünen birisi olarak, farklı bir ülkede olup, o ülkenin insanlarını ve şartlarını analiz edebilme imkanı bulabilmek benim için oldukça büyük bir fırsattı. Farklı insanlar tanımak ve onlarla birlikte çalışmak benim için çok değerliydi. Bu süreçte beni en çok etkileyen şeylerden birisi de klinikteki hocalarımızın bize stajyer olarak değil iş arkadaşı olarak yaklaşması ve beraber karar alabilmemizdi. Bahçeşehir Üniversitesi’ni seçmemdeki en büyük etkenlerden birisi de yurtdışı imkanlarının oldukça fazla olmasıydı. Okulum aracılığıyla böyle büyük bir deneyim kazanabilmek geleceğim için çok faydalı oldu.”

“Mezunlarımızın yurtdışında mesleklerini yapmalarını sağlıyoruz”
Nüfusun hızlı bir şekilde yaşlanıyor olması, bu coğrafyadaki gençlerin sağlık alanında kariyer planlarının fazla olmaması gibi nedenlerle başta Avrupa olmak üzere tüm Dünyada net bir sağlık çalışanı açığı olduğunu ifade eden BAU Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökay Görmeli anlaşmanın öğrenciler için oldukça önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Görmeli, “Öğrencilerimizin henüz lisans eğitimlerini tamamlamadan en az bir yarı yıl boyunca yurtdışında bulunmalarını ve mesleki uygulamalarını yurt dışında gerçekleştirmelerini destekliyoruz. Böylece hem kişisel gelişimlerine hem de mesleklerinin sınırlarını genişletmelerine yardımcı oluyoruz. Bu hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için BAU Uluslararası Ofis ve yurtdışı bağlantılarımız ile çok çalışıyoruz. Medufication firması ile yürüttüğümüz Almanya Mesleki Uygulama Programı fakültemizin sunduğu önemli yurt dışı fırsatlarından birisidir. Özellikle son sınıflar için Güz-Bahar ve Yaz dönemlerinde Almanya programımızı aktif bir şekilde çalıştırarak mümkün olan en fazla sayıda öğrencimizin katılımını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ise iş birliğimiz devam ediyor ve denklik ile diğer bürokratik işlemlerinde yardımcı olarak yurtdışında mesleklerini yapmalarına sağlıyoruz. Almanya programı dışında ABD ve henüz planlama aşamasında olan Birleşik Arap Emirlikleri programlarımız da bulunuyor. Tüm programlarımız Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerimizin hepsine açıktır” dedi.

Tekirdağ’da 16 kaçak göçmen yakalandı

Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kafatası kemikleri bulundu

2. Lig’de maç sonrası yaşanan gerginlikte futbolcu ve taraftar yaralandı

TFF 2. Lig: Karacabey Belediyespor: 2 - Altınordu: 2

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Huzurlu sokaklar uygulaması ile tehlikelerin önüne geçiyorlar

Su kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında panel düzenlendi

Çiftçilere Trabzon hurması yetiştirmenin püf noktaları anlatıldı

Başkan Durgut’tan sanata destek

Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı

Adıyaman’da şehit olan Komiser Gökhan Özer son yolculuğuna uğurlandı

Eyüpsultan’da hatalı park kavgasında canından oluyordu: Sopayla ve bıçakla saldırdılar

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 2 (Maç sonucu)

Esenyurt E-5 yan yolda tır refüje çıktı

Tunca Nehri’nde öğrenciler ve vatandaşlar çöp topladılar

Kuzey Londra derbisinde kazanan Arsenal

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım oldu.

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı)

Galatasaray Petrol Ofisi, son haftaya lider girdi

Ümraniye’de kaldırıma çıkan İETT otobüsü iş yerine daldı

Yalova MAG-DER’den öğrencilere eğitim

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına başladı

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 0 (Maç devam ediyor)

Tekirdağ’da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Aşere, Takrip ve Tayyibe İcazetnamesini alan kursiyer hocalar, kurra hafız oldu

CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı

Bisikleti ile Moğolistan’a giden İtalyan fizyoterapist Havran’da kayboldu

İsmail Yüksek’in ayak bileği bağında kopma tespit edildi

İstanbul Havalimanı 15-21 Nisan tarihlerinde Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

Yükleniyor