Prof. Dr. Sinan Uyanık: "Deniz taşımacılığı kaynaklı atıklar müsilaj oluşumunu tetikleyebilir"

Prof. Dr. Sinan Uyanık: "Deniz taşımacılığı kaynaklı atıklar müsilaj oluşumunu tetikleyebilir"

GÜNDEM 16.06.2023 11:40:36 0
Prof. Dr. Sinan Uyanık:
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Uyanık, deniz taşımacılığında atıkların kontrolsüz şekilde bırakılmasının Marmara Denizi’ndeki ağır metal ve plankton yükünü artırarak müsilajı tetikleyebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Sinan Uyanık, "TÜBİTAK 1001 Müsilaj Araştırmaları Özel Çağrısı" ile destek alarak araştırma başlattıklarını ve bu çerçevede gemilerin balast tanklarından numuneler alarak incelemeler yaptıklarını dile getirdi. Araştırmanın detaylarını ve sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Uyanık, deniz ekosistemini tehdit eden müsilajın farklı mikroorganizmalar tarafından birden fazla dış etkenin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıktığını ve bunlardan birinin de yoğun deniz ticareti olduğunu belirtti. Normal bir evsel atık suda 3-5 ppm (miligram bölü litre) civarında bulunan ağır metal miktarını gemilerin balast suyunda 300 ila 500 ppm gibi yüksek seviyelerde tespit ettikleri bilgisini veren Uyanık, eski gemiler ile balast tanklarındaki korozyondan kaynaklanan ağır metallerin fitoplanktonların strese girmesine neden olabileceğini ifade etti. Yaklaşık 50 gemiden aldıkları örneklerde müsilaja neden olan planktonlardan siyanobakteriler ile diyatomlara çok yoğun şekilde rastladıklarını aktaran Prof. Dr. Uyanık, arıtılmış balast suyunda bulunması gereken miktarın 50-100 katı civarında fitoplankton tespit ettiklerini bildirdi.
Müsilaja sebep olan asıl unsurların karasal kaynaklı, evsel ve endüstriyel atık suların yeterli düzeyde arıtılmadan Marmara Denizi’ne verilmesi olduğunu vurgulayan Uyanık, "Deniz taşımacılığından kaynaklanan bazı atıkların kontrolsüz bir şekilde denize verilmesi sebebiyle Marmara Denizi’nde besin tuzlarındaki birikim ve artışın müsilajı tetiklediğini düşünmekteyiz. Tekil olarak deniz ticareti müsilaja sebep olmuyor. Ancak bardağı taşıran son damla olarak düşünüldüğünde bunun da bir etken olduğunu, farklı ülkelerden gelmemesi gereken müsilaja sebep olan plankton türlerinin geldiğini görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Gemilerin limanlardaki bekleme sürelerini kısaltmak ve operasyon sürelerini azaltmak için arıtma sistemlerini çalıştırmadan balast sularını kontrolsüz bir şekilde Türkiye’nin iç sularında deşarj edebildiklerine dikkati çeken Prof. Dr. Sinan Uyanık, her bir gemiye takılacak balast arıtma sistemleriyle farklı ülkelerden gelen istilacı türler ve müsilaja sebep oldukları bilinen planktonların taşınmasının önlenebileceğini işaret etti.
Dünya Denizcilik Örgütü’nün (IMO) deniz ticareti yapan ülkelerin imzaladığı MARPOL Sözleşmesi ile istilacı ve yabancı türlerin farklı ülkelere taşınmasını engellemek için gemilerde balast sularının arıtımıyla ilgili bir zorunluluk getirdiğinden bahseden Uyanık, şunları söyledi:
"MARPOL Sözleşmesi’yle belirlenen kriterlerin tüm gemiler tarafından en kısa sürede uygulanması gerekiyor. Gemilerin ulaştıkları limanlarda sintine sularını kontrollü bir şekilde liman idarelerine teslim etmesi gerekiyor. Normalde gemiler yanaştıkları limanlara belli bir vergi, bir ücret ödüyorlar. Ödedikleri bu liman vergisi çerçevesinde sintine sularını aslında ücretsiz olarak o liman idaresine verebilirler. Ancak buradaki sevkiyat ve işlem süresini kısaltmak için limanlarda bunlarla uğraşmak yerine açık denizlerde kontrolsüz bir şekilde deniz ortamında bu sintine sularını arıtmadan denize verme gibi yanlış bir işlem uyguluyorlar. Liman idareleri tarafından kontrol edilerek gemilerin yasalara, yönetmeliklere uymasını sağlamak gerekiyor ki Marmara Denizi’ne farklı ülkelerden gelen kirliliği de kontrol edebilelim."
Yürütücülüğünü Prof. Dr. Sinan Uyanık’ın yaptığı araştırma ekibinde BTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mete Yılmaz, Doç. Dr. Erinç Dobrucalı, Doç. Dr. Gökçe Çiçek Ceyhun, Doç. Dr. Deniz Uçar, Dr. Öğr. Üyesi Volkan Altuntaş ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muharrem Balcı yer aldı.

Başkan Bozbey, BURBAK sözünü tuttu

Bursaspor - Vanspor FK maçı seyircisiz oynanacak

20 saniye içinde 2 kez ölümden döndü

İnegöl'de Yeniceköy'e 4 yeni sokak kazandırılıyor

İki lider arasında kritik görüşme: Özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

Gençlerden şehitlere vefa

Yalova’da DEAŞ operasyonu: 1 gözaltı

Başkan Şadi Özdemir’den gençlere ’Yanınızdayız’ mesajı

Bursa AFSİAD’dan özel kullara ’eğitim kampüsü’ önerisi

Geleceğin veteriner hekimlerine uygulamalı eğitim

670 yıllık dede aşı geleneği bu yıl 671. kez yaşatılacak

Üsküdar’da beton pompası apartmanın üzerine devrildi: 2 balkon çöktü

Yalova’da AVM’deki avize alev alev yanarak düştü

Münevver Karabulut’un babası, Cem Garipoğlu’nun otopsi fotoğraflarını yorumladı

Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğun düşerek hayatını kaybettiği çukur kapatıldı

Başakşehir’de husumetlisini bıçaklayarak ölümüne neden olan şahıs yakalandı

Sultanbeyli’de boşanma aşamasındaki karısını boğarak öldürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

Yıldırım Belediyesi, Bağlaraltı Pazar Yeri projesini tamamlıyor

İHH Özgürlük Filosu ile Gazze'ye yardım ulaştıracak

Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet: Müşteri gibi taksiye binip kafasına sıkmışlar

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

Küçükçekmece’de kafe yarım saat içinde küle döndü

Emirgan Korusu'nun sevimli sincaplarını her gün kuru yemişle besliyor

Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 yıl 4 aya kadar hapis talebi

Bursa'da PKK/KCK terör örgütüne operasyon: 14 üye yakalandı!

Beşiktaş’ın konuğu Çaykur Rizespor

Bursa'da kiracı çöplük oluşturdu, ev sahibi çileden çıktı

Bursa'da sahne sırası işçilerde

Yükleniyor