Nureddin Nebati: Enflasyonda kalıcı düşüş vazgeçilmez hedef

Hazine ve Maliye Bakanı ve AKP Mersin milletvekili adayı Nureddin Nebati, Türk Lirası'na güveni artıracak politikalar uygulayacaklarını, enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanmasının ise vazgeçilmez bir hedef olduğunu belirtti.

EKONOMİ 2.05.2023 17:38:00 0
Nureddin Nebati: Enflasyonda kalıcı düşüş vazgeçilmez hedef

Nebati, Mersin İş Dünyası Buluşması'nda açıklamalarda bulundu. Nebati, "Fiyat istikrarını temin ederek kaynakların verimli alanlarda kullanılmasını, sürdürülebilir büyümeyi ve ekonomik refahı destekleyeceğiz" diye konuştu.

"Enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanması, vazgeçilmez hedefimiz"

İşgücü piyasasının yeşil ekonomi, döngüsel ve dijital ekonomi ile iklim değişikliği sebeple dönüşümlere hızla adapte olmasını sağlayacaklarını kaydeden Nebati, "Ortaya çıkan beceri ihtiyaçlarını karşılayarak yeni istihdam fırsatları oluşturacağız. Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımında gelişmiş ülkeler seviyesini önce yakalayıp sonra da aşarak büyüme potansiyelimizi istikrarlı bir şekilde artıracağız. Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı kararlılıkla uygulayarak kayıt dışılıkla mücadelemizi güçlendireceğiz.

Halkımızın refahının artması, sosyal adalet ve gelir dağılımının iyileşmesi için enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanması, Türkiye Yüzyılı'nda vazgeçilmez hedefimiz olacaktır. Fiyat istikrarını temin ederek kaynakların verimli alanlarda kullanılmasını, sürdürülebilir büyümeyi ve ekonomik refahı destekleyeceğiz.

Bu çerçevede finansal istikrarı güçlendiren, Türk Lirasına güveni artıran politikalar uygulayacağız. Ayrıca gıda arz güvenliğinin temini ve tarımsal maliyetlerin düşürülmesi için Fiyat İstikrarı Komitesi, Gıda Komitesi ve Finansal İstikrar Komitesi gibi komitelerimizdeki çalışmalarımızı tam koordinasyon içerisinde sürdüreceğiz. Bu çerçevede para, maliye ve makro-ihtiyati politikalar arasındaki eşgüdümü daha da kuvvetlendireceğiz." diye konuştu.

 

Türkiye'nin 2022 yılında yüzde 5,6 ile dünyada en hızlı büyüme performansı sergileyen ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Makine teçhizat yatırımları 13 çeyrektir büyümeye devam ederken, üretim kapasitemiz artışını sürdürmektedir. Ekonomik aktivitedeki iyileşmeye işgücü piyasası da eşlik etmiştir. İstihdam, salgının en şiddetli dönemine kıyasla yaklaşık 6,5 milyon kişi artarak 2023 yılı Şubat ayı itibarıyla toplam 31,5 milyon kişiye ulaşmıştır.

Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan sorunları da avantaja çevirmeyi başaran ülkemiz, ihracatını 255 milyar doların üzerine yükseltirken, küresel ihracattaki payımız da artmıştır. Diğer birçok ülke, turizmde halen salgın kaynaklı yaralarını sarma aşamasındayken, biz 2022 yılında 51,4 milyon ziyaretçi ve 46,3 milyar dolar turizm geliri ile rekor kırdık.

Üstelik tüm bu başarılar, küresel ekonominin oldukça zorlu bir süreçten geçtiği bir dönemde elde edilmiştir. Bilinmelidir ki bu zor dönemde kaydetmeyi başardığımız tüm bu somut başarı ve kazanımlar, bugüne değin salt siyasi veya iktisadi çıkar kaygılarıyla karamsar tablolar çizmek dışında hiçbir şey yapmayanları nasıl ki hep boşa çıkarttıysa, bundan sonra da asla farklı olmayacaktır."


 


İnegöl'deki futbol turnuvasında 3 kişiyi yaralayan şahıs yakalandı

İnegöl Mobilya Fuarı rekorlarla kapandı

Yerlikaya: "Toplantı hakkı anayasal ama Taksim 1 Mayıs için uygun değil"

Fenerbahçe 10 yıllık şampiyonluk hasretini sonlandırmak istiyor

Avrupa’nın 5 büyük liginde 3 şampiyon nisan ayında belli oldu

Bursa'da kitap okutan market

Bursa'da yokuşta aracı kaldıramayan sürücü kazaya neden oldu

Bursa’da çocuğun kulağından 2 kurtçuk çıkarıldı

Bursa’da tır domuza çarptı

Bursa’da üretilen kabak çiftçinin yüzünü güldürdü

BTÜ’de ‘Finans ve Ekonomide Sürdürülebilirlik’ ele alındı

Mudanya'da sahil düzenlemesi esnafı ve vatandaşı çileden çıkardı

Bursa’da tehlikeli taşımacılık kamerada

Bilecik’te 5 ayrı suçtan aranan şahıs Bursa’ da yakalandı

Bursa'da hesap tartışması kavgaya dönüştü

Türk-İş 1 Mayıs programını tanıttı

‘‘Bursa’nın Her Yaştan İnsanı Gülümsemeye Başladı’’

TÜİK, Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı final aşaması yarın başlayacak

Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı

Mahzen-34 operasyonuyla organize suç örgütü çökertildi

Podyum Park'ta silahlı kavga: Güvenlik görevlisi vuruldu, muhabir saldırıya uğradı

Çanakkale’de 20’si çocuk 42 kaçak göçmen yakalandı

Paris Saint-Germain üst üste 3. kez şampiyon

Esenyurt’ta 2 çocuk babası adam evinde ölü bulundu

Ataşehir’de 4 katlı binada yangın: 2 yaralı

Metroda tacize uğrayan genç kız dehşet anlarını anlattı

Edremit sahilleri uçurtma ile renklendi

Büyükçekmece’de sır cinayet

Tekirdağ’da 16 kaçak göçmen yakalandı

Yükleniyor