NİLÜFER BELEDİYESİ KADINLARIN ELİNDEN TUTTU

BURSA´DA KÖY KADINLARI GDO´LU EKMEĞE KARŞI EKŞİ MAYADAN DOĞAL EKMEK ÜRETİYOR

GÜNDEM 22.03.2017 14:05:52 0
/kanal16haber.com/2017-3/22/154457928b.mp4
NİLÜFER BELEDİYESİ KADINLARIN ELİNDEN TUTTU

 

Türkiye GDO´lu ekmeği tartışırken, Bursa´da Nilüfer Belediyesi köy kadınlarına destek olup doğal yöntemlerle ekmek üretimini ve bunların kadın dernekleri vasıtasıyla Bursalılarla buluşmasını sağlıyor. 30 kadın derneğinden 9 tanesi taş fırınlarda ekşi maya ile köy ekmeği üretirken, bunlar taze bir şekilde günlük olarak Bursalılara ulaşıyor. Yaylacık Mahallesi´ndeki kadın derneği üyelerinin, ninelerinden kalma ekşi maya ile ürettikleri doğal köy ekmekleri de giderek daha fazla talep görmeye başladı. 
Bursa´nın Nilüfer ilçesinde fabrikasyon ekmekleri tüketmek istemeyen vatandaşlar, Nilüfer Belediyesinin desteğiyle üretime geçen kadın derneklerinin hiçbir katkı maddesi kullanmadan ürettiği doğal köy ekmeklerine yöneldi.
Nilüfer´in kırsal mahallelerinde kadınların istihdamını artırmak ve sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla Nilüfer Belediyesi desteğiyle kurulan 30 kadın derneğinden 9´u taş fırınlarda ürettikleri köy emekleri ile hem kendilerine ek bir gelir sağlıyor, hem de çok sayıda kişiye doğal ekmek yeme fırsatı sunuyor. Nilüfer Belediyesinin desteği ile yapılan taş fırınlarda köy ekmeği üreten kadın derneklerinden biri olan Yaylacık Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyelerinin, başta köy ekmeği olmak üzere ürettiği doğal ürünler büyük ilgi görüyor. Kadınlar her gün yaptıkları katkısız köy ekmekleri ile hem damak tatlarına hitap ediyor hem de gelir elde ediyor.



Ninelerinden kalma mayalar ile ekmek üretiyorlar
Sabahın 5´inde uyanıp ekmek hamuru için kolları sıvadıklarını belirten Yaylacıklı kadınlar, ?Un, tuz, ekşi maya ve ılık su ile hamuru yoğurduktan sonra 2,5 saat bekletiyoruz. Tabi bu ekşi maya ninelerimizin kullandığı mayalar. İçinde hiçbir katkı maddesi yok. Daha sonra hamurumuz kabardıktan sonra tek tek tartarak, ekmek teknelerine koyup 2 saat de orada bekletiyoruz. Dana sonra önceden odun ateşiyle yaktığımız fırınımızda ekmeklerimizi 1 saat pişiriyoruz. Her gün pişirdiğimiz doğal köy ekmeklerini bakkallara, lokantalara ve telefon ile sipariş verenlere satıyoruz. Kazandığımız paraları aylık olarak paylaşıyoruz. Kazandığımız parayı da evimiz için ya da kendimiz için harcıyoruz. Kendi kazandığımız parayı harcamak ayrı bir mutluluk. Bize bu fırsatı sunduğu için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey´e çok teşekkür ediyoruz? dedi.

Doğal ürünler sadece ekmek ile sınırlı değil
Erişte, tarhana, salça, turşu, reçel ve buna benzer ürünleri de üretmeye çalıştıklarını belirten kadınlar, ?Biz ürettiğimiz ürünlerde hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Yani ailemize, çocuklarımıza ne yediriyorsak onu vatandaşlarımız için üretiyoruz. Bütün ürünlerimiz doğaldır. Malzeme olarak ise en iyisini ve bol bol kullanıyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünleri, ekmekleri alanlar çok memnun kaldığını, bir daha ürün alırken bol bol almalarından anlıyoruz. Özellikle ekmek için tekrar arayıp teşekkür edenler ve bir daha almaya geldiklerinde 2-3 tane alan oluyor. Ekmeğimizin içerisinde hiç bir katkı maddesi bulunmuyor. Aklımıza bile gelmedi. Baştan hafta bir gün ekmek yaparken, artık haftanın 2 günü çift diğer günleri tek sefer fırını yakıyoruz. Ekmek yetiştiremiyoruz desek yeridir? diye konuştu.

Doğal ürünlerle yapılan ev yemekleri parmak ısırtıyor
Ekmek yapmanın yanı sıra ürettikleri ürünlerle ev yemekleri yapan kadınlar, Nilüfer Belediyesinin desteğiyle mahallede açtıkları lokantada da kendi ürünleri ile yaptıkları yemeklerle büyük ilgi görüyor. Lokantada dönüşümlü çalışan Yaylacık Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri artık iş hayatına da alışmış durumda. Lokantaya da ev yemeği lezzetini taşıdıklarını belirten kadınlar, ?Derneğimizin işlettiği lokantada da ev yemekleri yaparak mahalle esnafına ve gelen misafirlerimize hizmet ediyoruz. Biz artık festivallerde de yerimizi alıyoruz. Ürünlerimizi tanıtıyoruz. Ama imkan tanındığında farklı bölgelere de stant açabiliriz. Ne kadar çok vatandaşa doğal ürün ulaştırabilirsek biz o kadar mutlu oluruz? dedi.

Köy kadınları öz güvenlerini geri kazandı
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey´e bol bol dua eden kadınlar, ?Biz desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz. Çünkü biz birer ev kadınıydık. Şimdi yaptığımız ürünlerle para kazanıyoruz. Kendi öz güvenimizi geri kazandık. Yeri geliyor biz eşlerimiz ve çocuklarımıza para veriyoruz. Hiçbir zaman parasız kalmıyoruz. Kazandığımız parayla da daha fazla sosyal hayatın içine giriyoruz? şeklinde konuştu.


Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Meteoroloji uyardı: Çöl tozu geliyor

Bursa'da mahya geleneği yaşatılıyor

Bursa'da Ana Kucakları kartopu gibi büyüyecek

Bursa'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti için trafik düzenlemesi

Bursa Osmangazi'de kaç kişi oy kullanacak?

Bursa'da Yerel Seçim heyecanı başlıyor! Kaç seçmen oy kullanacak?

Alinur Aktaş mal varlığı tartışmalarına son noktayı koydu

Mustafakemalpaşa'da Ramazan coşkusu

Devlet Bahçeli: Belçika'daki saldırılar Türkiye'nin sabrını zorluyor

Cumhuriyet Mahallesi semt pazarı kurulmaya başladı

İnegöl'de Ramazan'da denetimler arttı

Dündar, Çivili köylü vatandaşlarla oruç açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da vatandaşlara seslendi

Karacabey’de anlamlı iftar buluşması

Kredi kartıyla otomatik ödeme yapanlara faiz şoku

Liderlerin oy kullanacağı yerler belli oldu

Dışişleri Bakanlığı: "Avrupa'da PKK'nın Türk toplumuna yönelik saldırıları artıyor"

Çanakkale'de karaya oturan teknedeki 3 kişi kurtarıldı

Büyükşehir'den engelli vatandaşlara ücretsiz ulaşım

Bursa'da emeklilere bayram müjdesi

Bursa'da freni boşalan otobüs kazaya karıştı

Mudanya'ya Kent Tiyatrosu ve Kültür Merkezi müjdesi

Hanlar Bölgesi'nde çalışmalar devam ediyor

Yükleniyor