"Marmara’da, Kahramanmaraş’taki gibi canlı bir fay bulunmuyor"

"Marmara’da, Kahramanmaraş’taki gibi canlı bir fay bulunmuyor"

GÜNDEM 27.12.2023 12:31:54 0
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Marmara depreminin ne zaman olacağı ile ilgili hiçbir bilim insanının tahmin yürütemeyeceğini söyledi. Kadıoğlu, “Binalarınızı sağlam yaptığınız sürece İstanbul o kadar etkilenmeyecek. Çünkü Marmara’da, bir Doğu Anadolu’daki gibi Kahramanmaraş’taki gibi canlı bir fay bulunmamaktadır" dedi.
Esenler Belediyesi öncülüğünde, Şehir ve Düşünce Akademisi ile daha güvenli bir geleceğe adım atılmasına yardımcı olmak, afete dayanıklı yapılar oluşturma ve felaketler karşısında bilinçli hareket etme yetenekleri kazandırmak amacıyla şehir ve planlama konusunda gerçekleştirilen etkinlikte şehir planlamasının geleceğine dair önemli perspektifler sunuldu. Düzenlenen etkinlikte konuşan Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu çok konuşulan Marmara depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kadıoğlu, Marmara depreminin er ya da geç olacağını fakat ne zaman olacağı ile ilgili hiçbir bilim insanının tahmin yürütemeyeceğini ifade etti.
Kadıoğlu, "Bu deprem er geç olacaktır. Ancak ne zaman olacağı hakkında hiçbir bilim insanı tahmin yürütemez. Binalarınızı sağlam yaptığınız sürece İstanbul o kadar etkilenmeyecek. Çünkü Marmara depreminin fay hattı da Marmara’nın üzerinden geçmemektedir. Bir Doğu Anadolu’daki gibi Kahramanmaraş’taki gibi veya Erzincan’daki gibi doğrudan İstanbul’un içerisinden geçen etkili bir fayımız, canlı bir fayımız bulunmamaktadır. Bu nedenle İstanbul’un altyapısı mimari proje için uygundur. Ancak üst yapı itibariyle, mimari proje açısından bakıldığı zaman sağlam binalar bulunmamaktadır. Bu binaların kentsel dönüşüm ile en kısa zamanda yenilenmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul için acil eylem planlarının olması gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, "İlk acil eylem planı kesinlikle kentsel dönüşümün tamamı gerçekleşmelidir. Yani 50 yaşının üzerindeki binaların tamamı yenilenmeli, yeni yapılan binalar kontrol edilmeli ve genel anlamda yapı denetimden geçmelidir. Bina sağlam değilse bu binalar da kentsel dönüşümden yararlanmalıdır. İkinci acil eylem planımız mutlaka deprem olacağından dolayı yolların belli yerlerde park yasağı konulmalıdır. Park yasağı olmalı ki eğer bu araçlar deprem sırasında park etmiş olsalar kaçış noktalarını engellemiş olacak ve depremden daha çok zarar görmüş olacağız. Deprem yangınlara, su baskınlarına neden olabilir. Bu nedenle bunlara dikkat edilmeli. Üçüncü acil eylem planımız halk sürekli ilk yardım eğitimi almalı. Afetlerde ne tür bir harekette bulunması gerektiği okullarda, özellikle İstanbul çok büyük bir şehir olmasından dolayı ilkokul ve ortaokullarda mutlaka işlenmeli ve insanlar bilinçlenmelidir" dedi.

Yalova’da 2 otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Bisikletle Longoz'da kaybolan kişi 4,5 saat sonra bulundu

Yolda yürüyenleri sebepsiz yere korkutup saldırmışlardı, tutuklandılar

İşçi Bayramı’nda çalışırken demirlerin altında kaldılar: 3 yaralı

1 Mayıs Sakarya’da yürüyüş, konser ve tiyatro gösterisi ile kutlandı

Bursaspor’da ilk aday Avukat Levent Dönertaş

1 araba 2 motosiklet çalan hırsızlar yakalandı

Ayvacık açıklarında 20 kaçak göçmen kurtarıldı

Bursa'da 1 Mayıs coşkusu iki farklı yerde yaşandı

Ayvalık açıklarında lastik bot içinde sürüklenen 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Yalova’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Otogazda yarın gece indirime gidiliyor

Dünyanın en önemli savunma sanayi buluşmalarından IDEF, 2025 yılında düzenlenecek

1 Mayıs Bandırma’da kutlandı

Başkan Şehirli 1 Mayıs’ta emekçilerle birlikte yürüdü

Saraçhane'de gerginlik! Yasaklara rağmen toplanan kalabalığa polis müdahalesi

Beşiktaş’ta, Çaykur Rizespor maçı hazırlıkları devam etti

Ayvalık’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkusu

Tarladan su motoru çalan hırsızlar yakalandı

İnşaat işçileri ekmek parası için 1 Mayıs’ta taş kırdı

1 Mayıs’ı zirvede kutladılar

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay'dan işçilere çarpıcı mesajlar

Yolcu otobüsünün bagajında 50 koli makaron ele geçirildi

Kırklareli’nde 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs kutlamalarına çizgi film ve sinema kahramanı Zoro kıyafeti ile katıldı

Çanakkale’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Yücel Paşmakçı'ya Vefa Konseri

Mudanya'da çürüyen duvar tehlike saçıyor

Bilecik’te 1 Mayıs’ı provoke etmeye çalışan 1 kişi yakalandı

Bursa'da 1 Mayıs coşkusu: Binlerce işçi meydanlarda!

Yükleniyor