KURTULMUŞ´TAN RUSYA AÇIKLAMASI

Videolu Haber

SİYASET 28.11.2015 18:25:56 0
KURTULMUŞ´TAN RUSYA AÇIKLAMASI

 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 64. hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlarla ilgili açıklama yaptı. Kurtulmuş, Türkiye´nin 1 Kasım seçimlerinden sonra önemli demokrasi süreçlerini tamamladığını ve yeni parlamentonun göreve başladığını ifade etti. Yarın hükümet programı hakkında Meclis´teki parti gruplarının müzakeresinin gerçekleştirileceğini anlatan Kurtulmuş, hükümet programının genelinden 64. hükümetin reform ağırlıklı bir hükümet olduğuna işaret etti. Kurtulmuş, sadece hükümet programı değil, hükümet programından çıkartılacak icra programıyla birlikte hükümetin çalışmalarına başlayacağını dile getirdi.

Bugünkü Bakanlar Kurulu´nun ilk toplantısında öncelikli olarak tanışmanın yapıldığını ve arkasından Başbakan Davutoğlu´nun başbakan yardımcılarının ilgili görevlerini açıklayacağını belirten Kurtulmuş, kendisinin kamu diplomasisiyle ilgili kurumların koordinasyonundan sorumlu olacağını ifade etti. Şimşek´in ekonomi ile ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonundan, Akdoğan´ın yurtdışıyla ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonundan, Türkeş´in ise kamu kurumlarıyla hükümet arasındaki ilişkilerden, Elvan´ın ise TBMM ile ilgili ilişkiler, reform ve yatırımların koordinasyonundan sorumlu olarak görevlerini yürüteceğini söyledi. Kurtulmuş, bu kararların bu akşamki Resmi Gazete´de ilan edileceğini ifade etti.

DEFALARCA İKAZ EDİLDİ

Suriye sınırından düşürülen uçağa ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "4 temel hususun altını çizmek istiyorum. Birinci olarak, bu uçak düşürüldüğü andan milliyeti bilinmeyen, sonradan öğrenilen uçak Türk hava sahasına yaklaşmaya başladığı andan itibaren defaatle ikaz edilmiştir. Hem de herhangi bir savaş uçağında pilot göreve başladığında telsiz kanalını açtığında ortak kullanılan kanaldan bu ikaz yapılmıştır. Angajman kuralları çerçevesinde Türk hava sahasına yaklaşan cisimler için bu ikazlar yapılmıştır. Bu olay ortaya çıktıktan sonra Rusya Federasyonu tarafından herhangi bir ikaz yapılmadığı yönünde açıklamalar geldiğini görüyoruz, bu doğru değildir. Türkiye, 10 kez ikaz etmiştir" diye konuştu.

İkinci temel meselenin, vurulan uçağın Türkiye kara sınırları içinde vurulduğunu belirten Kurtulmuş, "Uçağın bazı parçaları Türkiye ve Suriye sınırları içine düşmüştür" dedi.

Üçüncü olarak, uçak vurulduğunda uçağın milliyetinin belli olmadığına dikkati çeken Kurtulmuş, "Milliyeti bilinmeyen uçağa karşı olan ikazlar karşılıksız kaldığı için bu olay vuku bulmuştur" diye konuştu.

Kurtulmuş, 3-4 Ekim ve ondan sonraki ihlaller sonrası Rusya Federasyonu´nun bütün askeri ve diplomatik kaynaklarla uyarıldığını belirterek, bu uyarıların bir kere değil, defahatle tekrarlandığını söyledi. Kurtulmuş, bu dört hususun daha önce de ifade edildiğini ve konunun uluslararası alana taşınan kriz haline geldiğini ve bunun kamuoyu tarafından bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve ilgili komutanların Bakanlar Kurulu´nda Türkiye´nin askeri hassasiyetlerini toplantıda paylaştığını belirten Kurtulmuş, YAŞ toplantısında da Türkiye´nin muhtemel tehditler, imkan ve fırsatlarının masaya yatırıldığını ifade etti.

BU, KASITLI BİR OLAY, HUSUS DEĞİLDİR

Suriye sınırında uçağın düşürülmesiyle ilgili olarak Kurtulmuş, bunun kasıtlı bir olay olmadığını belirterek, "Böyle bir olayın gerçekleşmesinden üzüntü doyduğumuzu ifade etmek isterim. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti kendi sınırları ve egemenliği koruyacak güce sahiptir. Keşke böyle bir ihlal olmasaydı, angajman kuralları çerçevesinde cevap verilmeseydi. Bu krizin çözülmesi için askeri ve diplomatik kanalların açık tutulmasını isteriz. Ne Türkiye ne Rusya Federasyonu bu durum sonucu ilişkilerini gözden çıkaracak değiliz. Biz, bu krizini daha da büyümemesini temenni ediyoruz. Yeni krizin ortaya çıkmaması için azami şekilde dikkat gösterdiğimizi ifade ediyoruz. Türkiye´nin egemenliğini koruyacak, teyakkuz içinde olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Türkiye ve Rusya iki komşu dost müttefik olarak bu krizin sonuçlarını ortadan kaldıracak adımları atar. Diplomatik ve askeri kanalları açık tutar diye düşünüyoruz? dedi.


Başkonsolos Amankul’dan ziyaret

(Özel) Dükkan önünde duran köpeği önce sevdi sonra çaldı, o anlar kamerada

Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi

Kazdağları bahar ile birlikte yeşilin binbir tonuna büründü

Elektrikli scooter ile tehlikeli yolculuk

Serbest piyasada döviz fiyatları

Orhan Gencebay hayranı biriktirdiği yüzlerce eser ve objeyi evinde sergiliyor

Başakşehir’de "Yemin Olsun" sergisi ziyarete açıldı

“Psikolojik desteğe erişimi olmayanlar için yapay zeka belirli bir boşluğu doldurabilir”

Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı

Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi

Esenler’de araç içinden havaya ateş ettiği anı sosyal medyada paylaşan şahıslar gözaltına alındı

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç sonucu)

İsmail Kartal: “Turu geçmek adına her şeyi hak etmiştik”

Jose Mendilibar: "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık"

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Jandarmadan huzur uygulaması: 25 kişi yakalandı

Galatasaray, Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (İlk yarı)

Aston Villa penaltılarla yarı finalde

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç devam ediyor)

İsmail Kartal’dan Olympiakos maçında 3 değişiklik

Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe - Olympiakos maçını tribünden takip etti

Sakarya’da dehşete düşüren olay

Gaziantep’te cinayetten hüküm giyen zanlı Yalova’da yakalandı

A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu

Babaeski’de tüp yüklü kamyonda korkutan yangın

Skytrax’tan dünyanın en iyi 10 havalimanı arasına giren İstanbul Havalimanı’na iki ödül

Yalova’da 2 hektar ormanın yanmasına neden olan zanlı gözaltına alındı

Yükleniyor