KUKLA VE GÖLGE OYUNU FESTİVALİ BURSA´DA BAŞLADI

(FOTOĞRAFLI)

KÜLTÜR SANAT 23.11.2015 13:32:45 0
KUKLA VE GÖLGE OYUNU FESTİVALİ BURSA´DA BAŞLADI

 

Bursa´da bu yıl 16´ncısı düzenlenen Uluslararası Karagöz, Kukla ve Gölge Oyunları Festivali büyük bir coşkuyla başladı. 
16. Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu´nda yapılan açılış töreni ve renkli gösterilerle başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Milli Merkezi iş birliğiyle tertiplenen festival, bir hafta boyunca Bursa´da eğlenceli anlara imza atacak. Geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz´ün farklı kültürlerdeki gölge oyunlarının ve çeşitli kukla tiplerinin çocuk ve gençlere tanıtıldığı festival, yerli ve yabancı tiyatro topluluklarını bu yıl da Bursa´da buluşturuyor.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin kültürel mirasının zenginliğine işaret etti. Başkan Altepe, Bursa´nın kültür ve sanat birikimiyle de öne çıktığını ifade ederek, ?Kültür ve medeniyetin öncüsü Bursa´dan dünyaya dostluk ve kardeşlik mesajları gönderiyoruz. Karagöz, Bursa´nın değeridir. Karagöz´ün 2009 yılında UNESCO tarafından ?Türkiye´nin Somut Olmayan Kültürel Mirası´ olarak kabul edilmesiyle festivalimizin anlamı daha da arttı. Festivale bu yıl 7 ülkeden katılan ekipler 17 ilçede 21 sahnede, 47 gösteri, 5 atölye çalışması ve 3 seminer gerçekleştirecekler? dedi.
Altepe, Büyükşehir Belediyesi´nin Bursa´nın kültürel birikiminin geleceğe taşıdığına işaret ederek, festivalin farklı kültürleri Bursa´da buluşturmasının yanında gölge ve kukla sanatlarının yaşatılmasına ve geleceğe aktarılmasına da katkı sağlayacağını vurguladı.
UNIMA Türkiye Başkanı Vural Arısoy da konuşmasında, Bursa´da kukla ve gölge oyunları sanatına sahip çıkıldığını belirterek, sanatın yaşatılmasına katkı koyan Başkan Altepe´ye teşekkür etti. Arısoy, Bursa´da kukla ve gölge oyunları okulu kurulmasını teklif etti. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konuşmaların ardından Karagöz sanatçısı Ünver Oral´a 55. sanat yılı dolayısıyla plaket verdi ve festivale katılan ekiplerle fotoğraf çektirdi. Açılış programında ayrıca Bulgaristan ProRodopi Sanat Merkezi sanatçısı ?Eriklerin Çöpü´ adlı gösterisini ve İstanbul Kukla Tiyatrosu´ndan Ünver Oral da ?Karagöz´ün Manavlığı´ adlı gösterisini sundu. Oyunları ilgiyle izleyen çocuklar, sanatçıları coşkulu alkışlarla ödüllendirdi.
Bursa´da bu yıl 23 ile 28 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen festivale Almanya, Bulgaristan, Brezilya, İran, İspanya ve Rusya´dan gelen ekipler ile Türkiye´den Hayali Sükût, Çelebi Karagöz Kukla Tiyatrosu, Gölge Gösteri Sanatları Karagöz Kukla Evi, Açıkgöz Kukla Tiyatrosu, Kukla Organizasyon, Cengiz Samsun Kukla Tiyatrosu, Balakin Tiyatrosu, Hayali Kybele Kukla Tiyatrosu, Çocuk Prodüksiyon, Hakan Arısoy, Bülent Aksu, Deniz Karalar, Metin Özlen, İstanbul Kukla Tiyatrosu, Bursa Karagöz Tiyatrosu, Bursa Gölge Tiyatrosu, Oyunbaz Atölye ve Hayali Tayfun Özeren katılıyor. Gösterileri izlemek isteyen sanatseverler, festival hakkında detaylı bilgiye (0224) 2344912 numaralı telefonla BKSTV´ye ulaşabilecek.


Orhaneli'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutladı

23 Nisan'da Osmangazi'de çocuklar makamı devraldı

Kastamonu'da taksi şoförü silahla vurularak öldürüldü

Bursaspor Divan Kurulu, önemli ziyaretler gerçekleştirdi

Bursa'da kahraman berber müşterisinin hayatını kurtardı

Mudanya’da 23 Nisan bayramı coşkusu

Yıldırım'da hayat çocuklara güzel

Bursa'da otomobil ve otobüs çarpıştı, maddi hasar oluştu

Yerli otomobil Togg Mudanya jandarmaya tahsis edildi

Bursa’da kaçak avlanan balıkçılara operasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan terörle mücadelede kararlılık mesajı: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz

Bursa'da 23 Nisan coşkusu: Vali makamı Buğlem Çevik'e emanet

Bursa'da 23 Nisan Coşkusu: Zeyna Defne Kesmez makamı devraldı

23 Nisan’da yürek burkan görüntü

Uludağ Elektrik’ten çocuklara anlamlı 23 Nisan kutlaması

Beşiktaş’ta restoranda yangın paniği

Balıkesir’de motosiklet çalan hırsızlar kısa sürede yakalandı

Halil Umut Meler, EURO 2024’te görev alacak

İnegöl'de 23 Nisan coşkusu

Anıtkabir'de 23 Nisan coşkusu

Irak ve Suriye'de 19 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Bursa Gemlik'te istinat duvarı çökmesi sonrası soruşturma başladı!

Maliye vergi kaçakçılığının peşinde: Kiralık IBAN sahipleri dikkat!

Meteoroloji uyarıyor: Sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar bekleniyor

Trafikte kurşun yağdırdı...27 yıl hapis cezası olan şahıs böyle yakalandı

Bursa ve Balıkesir'de Mahzen-31 operasyonu

Bursa'da çocuklar belediye başkanı oldu, kentin geleceğini tartıştı

Yardımsever hırsız kamerada

Zincirleme kaza kamerada

Uludağ’da vatandaş tilkiyi elleriyle besledi

Yükleniyor