Kenya´da kadın istihdamına destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kenya´nın Murang´a Eyaleti´ndeki Karathe Kadınlar Grubu´nun güçlendirilmesi kapsamında teknik proje desteğinde bulunuldu.

GÜNDEM 15.10.2015 11:10:26 0
Kenya´da kadın istihdamına destek

 

TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Kenya´da farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA tarafından Kenya´nın Murang´a Eyaleti´ndeki Karathe Kadınlar Grubu´nun güçlendirilmesi kapsamında teknik proje desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından sağlanan teknik proje desteği sayesinde Keson kuyunun rehabilite edilmesi, su tesisatı sistemi kurularak jeneratör yardımı ile kuyudan çekilen suyun yüksek bir yerdeki su deposuna gönderilmesi, oradan borular vasıtasıyla cazibe ile halihazırdaki seraya ulaştırılması sağlandı. Söz konusu projenin uygulanması ile bölgedeki kadınlar seradaki tarım ürünlerini düzenli olarak sulayabilme ve böylece çeşitli tarım ürünlerini burada yetiştirebilme imkanına kavuştu. Ayrıca, yetiştirdikleri ürünlerin bir kısmını aileleri ile birlikte tüketecekler, geriye kalan fazla ürünleri ise yerel pazarlarda satarak ekonomik anlamda güçlenecekler ve bu sayede ailelerinin yaşam standartlarının yükselmesine katkı verebilecekler. Proje Karathe Kadınlar Grubu´nun bölgedeki yetim ve kimsesiz çocuklara sağladığı desteğin artmasına, daha iyi bakım hizmeti ve eğitim imkanı verebilmesine de olanak tanıyacak.

Proje açılışına Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk, TİKA Nairobi Koordinatörü Halil İbrahim Okur, eyalet yönetimi yetkilileri ve kadın grubunun üyeleri katıldı. Büyükelçi Eke, törende yaptığı konuşmada, TİKA tarafından gerçekleştirilen projeden duyduğu memnuniyeti belirterek, kadınların bu projeden en iyi şekilde faydalanmasını beklediğini ifade etti. İki tarafın da işbirliğinin artarak devam etmesi temennilerinin ardından tören sona erdi. 

1998 yılında 27 kadın üye ile faaliyetlerine başlayan Karathe Kadınlar Grubu´nun şu anda 42 aktif üyesi bulunuyor. İlk başlarda dönüş şeması yardımlaşma metodu kullanarak asıl amacı üyelerin ve ailelerinin refah ve sağlık içinde yaşamalarını sağlamak olan grup, şimdilerde Sağlık Bakanlığı, Bölge AIDS Kontrol Konseyi ve diğer yerel sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışarak HIV/AIDS hastalığına yakalanmış kişilere evde bakım hizmeti programı uygulayarak destek veriyor. Ayrıca söz konusu grup, bölgedeki yetim ve kimsesiz çocukların iyi eğitim almalarını ve topluma kazandırılmalarını destekliyor. Bunun yanı sıra bölgede yoksullukla mücadele ve kadının güçlendirilmesi alanlarında faaliyet gösteriyor. Karathe Kadınlar Grubu, devletten aldığı sınırlı maddi destek ile Murang´a Eyaleti´nin Maragua bölgesinde sera kurdu. Ancak sulama için kullanılması planlanan Keson kuyunun çökmesinin ardından serada tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi neredeyse imkansız hale geldi. Bu durum anılan grubun üyelerini özellikle de dul kadınların ve ailelerinin projeden gelir elde etme planlarını olumsuz yönde etkiledi.  


Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Yükleniyor