Karbon fiber mucizesi! Demirden 10 kat daha güçlü

Haber Global'a açıklamalarda bulunan Deprem Güçlendirme Dernek Başkanı Sinan Türkkan demirden KarbonFiberin demirden on kat daha güçlü malzemelere sahip olduğunu söyledi.

GÜNDEM 25.02.2023 16:50:00 0
Karbon fiber mucizesi! Demirden 10 kat daha güçlü

Bir taraftan depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşların yardımına koşulurken, birçok uzmanın olası depremlerle ilgili yaptıkları çok önemli uyarılarla birlikte, ülke genelinde çok sayıda vatandaş, yaşadıkları binanın  durumunu denetleme talebinde bulunuyor.

Yapıların özellikle güçlendirilmesi aşamasıyla ilgili Haber Global sorularını yanıtlayan Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, hasar alan veya dayanıksız olduğu tespit edilen yapılan güçlendirilmesi süreciyle ilgili bilgi verdi.


DEMİRDEN ON KAT DAHA GÜÇLÜ

Türkkan, "Karbonfiber bildiğiniz bir kumaş şeklinde kolonun etrafına sarılarak epoksi ile yapıştırılarak sarılan bir malzeme demirden on kat daha güçlü malzemeler… Dolayısıyla onunla sardığınız zaman deprem sırasında bu kolonun parçalanmasını veya bundan dolayı çökmesini engellemek mümkün. Ülke geneline baktığımız takdirde toplam yapı stoğumuzun yüzde 75'nin riskli alanda olduğunu hep birlikte biliyoruz artık. 

10 milyon veya 8 milyon bir bina stoğu varsa elimizde ve bunlarda risk taşıyorsa bunların çok rahatlıkla yüzde 60'ı yüzde 70 güçlendirme ile kurtulabilir. Önce kolon içerisindeki donatılar tespit edildi ve donatılardan sonra demir olmayan bölgeden karotlar alındı. Sıyırmalar yapıldı, temelle ilgili analizler yapıldı. Zeminle ilgili etüt yapıldı. Bu bina da güçlendirilecek bir bina olarak projelendirildi" dedi.


GÜÇLENDİRME MALİYETİ 250 BİN TL CİVARINDA

Bina güçlendirmenin maliyetini de açıklayan Türkkan şöyle devam etti: “Güçlendirmenin kendisi aşağı yukarı daire başı 250 bin TL mertebesinde tamamlanmış olacak.  Ancak vatandaş burada bu çalışma yapıldıktan sonra doğramalarını da değiştirmek istiyor. Yerdeki parkesini değiştirmek istiyor. Bununla ilgili de daire başı 100-150 bin TL'lik ilave maliyet geliyor.  İnsanlar da bu işin sonunda sağ salim dışarı çıkabilir. Belki bina hasar görür ama insanlar sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir.”

Karbon fiber güçlendirme nedir? Nasıl yapılır?

Sağlam bir bina inşa etmek, üst üste birkaç tuğla koymaktan ibaret değil. İşçiliğin yanında kullanılan inşaat malzemelerinin dikkat ve özenle seçilmesi gerekiyor. Bu yapı malzemelerinden bir diğeri de karbon fiber kaplama… Karbon fiber kaplama, ilk başta sıradan birer kaplama gibi görünebilir fakat bu kaplamalar deprem gibi şiddetli sarsan doğal afetler esnasında binanın ve yapı parçalarının daha fazla yerlerinden oynamalarını önleyip hareketini kısıtlar.

KARBON FİBER GÜÇLENDİRME NEDİR?

Karbon fiber güçlendirme, mevcut malzemelerin dayanıklılığını artırmak için karbon fiber bantlarının veya elyaflarının kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu uygulama, farklı türden malzemelerin dayanıklılığını arttırmak için çoğu yerde kullanılmaktadır.

Örneğin, beton yapılarının direncini artırmak adına karbon fiber bantları betona eklenir. Başka bir çeşidi olarak, metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için de karbon fiber elyafları kullanılabilir. Karbon fiber güçlendirme, malzemenin direncini arttırmak için yapısal bir yöntemdir. Bu uygulama, malzemeyi daha dayanıklı hale getirerek, onun daha uzun ömürlü olmasını ve daha ağır bir yük taşıma kapasitesine sahip olmasına yardımcı olur.  Ayrıca, karbon fiber güçlendirme malzemeleri hafif ve dayanıklı olduğu için, güçlendirme kullanarak yapılan bu yapıların yükünü azaltmak da mümkündür.

Karbon fiber güçlendirme malzemeleri, farklı koşullarda direnç gösterir ve korozyona karşı da oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple karbon fiber güçlendirme, her türlü hava koşullarına maruz kalan yapılar için de oldukça ideal bir seçenektir. Bu yöntem, çeşitli malzemeler için farklı uygulama çeşitleri bulundurmaktadır. Örneğin, beton yapılar için karbon fiber bantların betona sıkıştırılması veya metal yapılar için karbon fiber elyafların kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilmesi gibi.


 

Karbon fiber güçlendirme yöntemleri şu şekildedir:

1- Karbon fiber bantların betona sıkıştırılması: Bu yöntem, beton yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber bantlar, betona sıkıştırılarak yapıya entegre edilir ve böylece beton yapının dayanıklılığı artar.

2- Karbon fiber elyaflarının kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilmesi: Bu yöntem, metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber elyaflar, kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilir ve böylece metal yapının dayanıklılığı artar.
3- Karbon fiber bantların yapıya yapıştırılması: Bu yöntem, beton veya metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır.

Karbon fiber bantlar, yapıya yapıştırılarak entegre edilir ve böylece yapının dayanıklılığı artar.

4- Karbon fiber elyaflarının yapıya döşenmesi: Bu yöntem, beton veya metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber elyaflar, yapıya döşenerek entegre edilir ve böylece yapının dayanıklılığı artar. Bu yöntemler binanın yapısının uygunluğu ve ihtiyaç haline göre şekil alabiliyor. İnşaat malzemesi üreticileri, deprem konutları için kullanılacak malzemelerde fiyatı sabitleme kararı aldı.






 

 


Bursaspor - Vanspor FK maçı seyircisiz oynanacak

20 saniye içinde 2 kez ölümden döndü

İnegöl'de Yeniceköy'e 4 yeni sokak kazandırılıyor

İki lider arasında kritik görüşme: Özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

Gençlerden şehitlere vefa

Yalova’da DEAŞ operasyonu: 1 gözaltı

Başkan Şadi Özdemir’den gençlere ’Yanınızdayız’ mesajı

Bursa AFSİAD’dan özel kullara ’eğitim kampüsü’ önerisi

Geleceğin veteriner hekimlerine uygulamalı eğitim

670 yıllık dede aşı geleneği bu yıl 671. kez yaşatılacak

Üsküdar’da beton pompası apartmanın üzerine devrildi: 2 balkon çöktü

Yalova’da AVM’deki avize alev alev yanarak düştü

Münevver Karabulut’un babası, Cem Garipoğlu’nun otopsi fotoğraflarını yorumladı

Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğun düşerek hayatını kaybettiği çukur kapatıldı

Başakşehir’de husumetlisini bıçaklayarak ölümüne neden olan şahıs yakalandı

Sultanbeyli’de boşanma aşamasındaki karısını boğarak öldürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

Yıldırım Belediyesi, Bağlaraltı Pazar Yeri projesini tamamlıyor

İHH Özgürlük Filosu ile Gazze'ye yardım ulaştıracak

Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet: Müşteri gibi taksiye binip kafasına sıkmışlar

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

Küçükçekmece’de kafe yarım saat içinde küle döndü

Emirgan Korusu'nun sevimli sincaplarını her gün kuru yemişle besliyor

Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 yıl 4 aya kadar hapis talebi

Bursa'da PKK/KCK terör örgütüne operasyon: 14 üye yakalandı!

Beşiktaş’ın konuğu Çaykur Rizespor

Bursa'da kiracı çöplük oluşturdu, ev sahibi çileden çıktı

Bursa'da sahne sırası işçilerde

Bursalı dağcılar Uludağ'ın Saklıgöl'ünde buzlu gölette yüzdü

Yükleniyor