İsrail hükümeti, Hamas ile 4 günlük ateşkes anlaşmasını kabul etti

İsrail hükümeti, Hamas ile 4 günlük ateşkes ve esir takası anlaşmasının kabul edildiğini açıkladı. Hamas ise 50 rehineye karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinlinin serbest kalacağını duyurdu.

POLİTİKA 22.11.2023 10:34:00 0
İsrail hükümeti, Hamas ile 4 günlük ateşkes anlaşmasını kabul etti

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Tel Aviv hükümetinin Gazze’deki İsrailli esirlerin tümünün serbest kalması hedefinin ilk aşamasını onayladığı duyuruldu. Açıklamada, “Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 gün boyunca serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor. Her 10 rehinenin serbest bırakılması, çatışmalara ek 1 gün ara verilmesini sağlayacak” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, İsrail hükümeti, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve güvenlik güçlerinin "rehinelerin tamamının evlerine dönmesi, Hamas'ın tasfiyesinin tamamlanmasını ve İsrail’e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği” kaydedildi.

"150 Filistinli serbest kalacak, Gazze'ye yüzlerce yardım tırı girecek"
Hamas’tan yapılan açıklamada ise, anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinde bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı ifade edildi. Anlaşmayla ayrıca yakıt, insani ve tıbbi yardım taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi’ne girmesine izin verileceği belirtildi. İsrail'in ateşkes süresince Gazze'nin tamamında kimseye saldırmamayı veya kimseyi tutuklamamayı taahhüt ettiği vurgulandı.

3 ABD’linin de serbest kalması bekleniyor
Üst düzey ABD'li bir yetkili, 3 ABD’linin Hamas’ın serbest bırakacağı rehineler arasında yer almasının beklendiğini söyledi.

ABD anlaşmadan memnun
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, 7 Ekim'den bu yana Hamas'ın elinde bulunan aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu 50 rehinenin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Bugünkü sonuç, bakanlığın ve daha geniş anlamda ABD hükümetinin diplomasisi ve aralıksız çabalarının sonucudur. Bu çalışmada Mısır ve Katar'ın liderliğini ve devam eden ortaklığını takdir ediyorum. Ayrıca rehinelerin güvenli bir yere götürülmesini kolaylaştıracak ve Gazze'deki Filistinli sivillere ek insani yardımın ulaşmasını sağlayacak insani bir arayı desteklediği için İsrail hükümetine de teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Joe Biden da anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını söyledi. Biden, "Anlaşma eve daha fazla ABD'li rehinenin dönmesini sağlamalı ve hepsi serbest bırakılıncaya kadar durmayacağım" dedi. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'ye anlaşmanın sonuca bağlanmasındaki liderlikleri ve ortaklıkları için teşekkür eden Biden, "Bu anlaşmanın tüm yönlerinin tam olarak uygulanması önemlidir" ifadelerini kullandı.

Ateşkesin başlama saati 24 saat içinde duyurulacak
İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yürüten Katar hükümetinden yapılan açıklamada, İsrail hapishanelerinde tutulan bazı Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında 50 kadın ve çocuğun Gazze'den ayrılacağı bildirildi. Ateşkesin ne zaman yürürlüğe gireceğinin önümüzdeki 24 saat içinde açıklanacağı belirtildi. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Gazze'de 4 günlük ateşkes sağlanmasına yönelik anlaşmanın kapsamlı barış görüşmelerine yol açmasını umduğunu dile getirdi. Al Thani, “Ortaklarımıza, Mısır ve Washington öncülüğünde Gazze'de imzalanan ateşkes anlaşmasına katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.


İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

Yükleniyor