Erdoğan: ´Uluslararası toplum daha fazla sorumluluk üstlenmeli´

FOTOĞRAFLI

SİYASET 12.12.2015 11:09:06 0
Erdoğan: ´Uluslararası toplum daha fazla sorumluluk üstlenmeli´
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan´da düzenlenen Tarafsızlık Konferansı´nda yaptığı konuşmada, terörizm tehdidinin giderek yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu konferansın zamanlaması bakımında da önemli olduğunu ifade ederek, ?Uluslararası toplumun ve kuruluşların en fazla sorumluluk üstlenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz? dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan´ın başkenti Aşkabat´ta düzenlenen Tarafsızlık Konferansı´nda yaptığı konuşmada, güvenlik sorunlarının arttığı, terörizm tehdidinin giderek yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu konferansın zamanlaması bakımında da önemli olduğunu ifade ederek, ?Uluslararası toplumun ve kuruluşların en fazla sorumluluk üstlenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz? dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan´ın tarafsızlığının 20. yıldönümü kutlamaları Aşkabat´ta düzenlenen Tarafsızlık Konferansı´na katılıyor. Erdoğan, Türkmenistan Sanayi ve Ticaret Odası´nda gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada, Aşkabat´ta bulunmaktan memnuniyeti dile getirerek, ?Türkmenistan´ın bitaraflık bayramının 20.yıl dönümü vesilesi ile Türkmen kardeşlerimi kutluyorum. Orta Asya Türk tarihi ve kültürünün membaıdır. Atalarımızın bin yıl önce geldiği bu topraklarla olan mensubiyet duygularımız aradan geçen zamana rağmen halen tazedir, hala güçlüdür. Anadolu´yu bizlere vatan kılan Malazgirt Zaferi´nin büyük kumandanı sultan Alparslan´ın ebedi istiratgâhı olan bu coğrafya bizim için ifade ettiği özel anlamı ilanihaye devam ettirecektir kalplerimizdeki muhabbet duygusunun karşılık olduğunu biliyorum. Türkmenistan´ın her alanda kaydettiği gelişme bizleri de sizler kadar mutlu ve bahtiyar ediyor? dedi.

?GÖNÜLLERİMİZDEKİ BİRLİKTELİĞİMİZ HİÇBİR ZAMAN EKSİLMEDİ?

Bu duygularını Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Bedirmuhammedov´a her fırsatta ilettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Tarihi serüvenimiz için kimi zaman birbirimizden uzak kaldığımız dönemler oldu. Ama gönüllerimizdeki birlikteliğimiz hiçbir zaman eksilmedi, hiçbir zaman kopmadı. Nitekim Türkiye 27 Ekim 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan´ı ilk tanıyan ve Aşkabat´ta ilk büyükelçilik açan ülkedir. Bağımsızlığından bu yana ata vatanımız Türkmenistan´la olan ilişkilerimize hep özel önem verdik, itina gösterdik. Türkmenistan´la sahip olduğumuz köklü tarihimiz ve müşterek değerlerimiz ilişkilerimizin sağlam zeminini oluşturuyor. Bu temel üzerine bina ettiğimiz ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde aha da güçlenerek süreceğine inanıyorum. Türkmenistan bundan 20 yıl önce 12 Aralık 1995 tarihinde BM´de bizim de desteğimizle 185 ülkenin oyuyla daimi tarafsızlık statüsü kazandı. Dış politikasının esası haline getirdiği bu statü çerçevesinde Türkmenistan bölgesinde ve dünyada dostane ilişkiler geliştirdi. Tarafsızlık Türkmen dış politikasının temel prensibidir. Nitekim Türkmenistan bağımsızlığından itibaren tarafsızlık siyaseti ile kesintisiz istikrar ve kalkınmayı yakalamıştır. Daimi tarafsızlık politikası zaman içinde değerli kardeşim sayın Bedirmuhammedov´un önderliğinde aktif tarafsızlığa dönüşmüştür. Bugün Türkmenistan bölgede yaşanan çatışmaları sona erdirmek için en çok çaba harcayan ülkelerin başında geliyor. Kardeş Türkmenistan´ın izlediği bu politikanın bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin ortak fayda temelinde işbirliği ruhu ile gelişmesine katkı sağladığını memnuniyetle görüyorum? ifadelerini kullandı.

?TÜRKMENİSTAN´IN YANINDA YER ALAMAYA DEVAM EDECEĞİZ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan açık kapılar politikasının Türkmenistan´ın önemli atılımlarından biri olduğunu kaydederek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: ?Türkmenistan bu çerçevede tesis ettiği ilişkilerle kendinden emin bölgesel istikrara katkı sağlayan uluslararası alanda takdirle izlenen bir ülke konumuna gelmiştir. BM Orta Asya Önleyici Diplomasi Bölge Merkezi´nin 2007 yılında Aşkabat´ta atılması bir tesadüf değildir. Bu bölge için Aşkabat´ın seçilmesi Türkmenistan´ın bölgesel ve uluslararası alanda oluşturduğu güven duygusunun göstergesidir. Türkiye, Türkmenistan´ın bölgesel ve küresel barışa, istikrara, dayanışmaya yönelik girişimlerini desteklemektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkmenistan´ın yanında yer alamaya devam edeceğiz. Değerli misafirler bugün burada dünyanın ihtiyaç duyduğu barış ve güvenlik konularının yanı sıra kalkınmaya yönelik uluslararası işbirliğini dele alacağız. Güvenlik sorunlarının arttığı, terörizm tehdidinin giderek yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu konferans zamanlaması bakımında da önemlidir. Uluslararası toplumun ve kuruluşların en fazla sorumluluk üstlenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. Barış ve istikrarı tehdit eden bu ihtilaflar ile bu ihtilafların ortaya çıkardığı belirsizlikler istinasız tüm ülkeleri etkiliyor. Sivil kayıplar ve toplu göç olayları sebebi ile insani boyutu ön plana çıkan bu ihtilafların uluslararası hukuk ve işbirliği çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Önümüzdeki dönemde karşı karşıya kalacağımız sınamaların üstesinden ancak hep birlikte hareket ederek gelebiliriz bu düşünce ile Türkmenistan´ın Daimi Tarafsızlık statüsünün 20.yılını bir kez daha kutluyorum. Değerli kardeşim Bedirmuhammedov´a takip ettiği politikalarla barışa verdiği destekten ötürü teşekkür ediyor sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum? 


Başkan Erol: "Kestel kirliliğin pençesinden kurtulacak"

Kadavra köpekleri ormanda Korhan Berzeg’e ait iz arıyor

Şehitler Abidesinde 57. Alay Vefa Yürüyüşü kapanış programı düzenlendi

İmrahor İlyas Bey Camii’ne uzay kafes: 100 yıl sonra üstü kapatılacak

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Çorlu tren kazasında karar çıktı

Marmarabirlik’ten ortaklarına 630 milyon liralık ödeme

Otomobilin içinde ailesine bıraktığı notlar ve cesedi bulundu

Adana Demirspor ile Galatasaray 40. randevuda

Avcılar’da esrarengiz cinayet

Balkan göçmenleri, İnegöl'de 23 Nisan'ı coşkuyla karşıladı

Bursa’da alkollü sürücü terlikle araç kullanırken kaza yaptı

Bursa'da 'Huzur' operasyonu! Görükle'de kontrol yapıldı

Uyku apnesi sendromu olanlara ehliyet yasağı

Mart ayında trafikte patlama! Taşıt kayıtlarında yüzde 18,2 artış yaşandı

Trendyol Süper Lig’de 34. hafta yarın başlayacak

Çanakkale Kara Savaşları’nda broşürle propaganda savaşı

İsmail Kartal’ın 10. derbi heyecanı

Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler"

Anzaklar ‘Şafak Ayini’ ile atalarını andı

Bursa Şehir Hastanesi bahçesi boks ringine dönüştü

Bursa'da rögar giderinden ses geldi, vatandaş köpeği kurtardı

Bursa'da Doğancı Barajı'na inşaat atığı döken kişiye 15 bin lira ceza

Bursa’da suç örgütüne yapılan operasyonda 3 kişi tutuklandı

Marketlerde etiket değişimi bitecek! Ambalaj üzerine tavsiye fiyatı geliyor!

Bursa'da ilçe belediye başkanları Vali Demirtaş'ı ziyaret etti

Kurşunlu sahilinde bir ceset bulundu, kayıp mürettebata ait olduğu tahmin ediliyor

Osmangazi’de metruk bina yıkımları hız kazandı

Milli takımın yarısı İnegöl’den

Okul Sporları Yarışmasında İnegöl Belediyespor farkı

Yükleniyor