ERDOĞAN: İHRACATTA HEDEF 500 MİLYAR DOLAR

?24 HAZİRAN´DAN SONRA YATIRIM HAMLELERİNE HIZLANDIRACAĞIZ?

SPOR 7.05.2018 10:56:19 0
/kanal16haber.com/2018-5/7/123018561b.mp4
ERDOĞAN: İHRACATTA HEDEF 500 MİLYAR DOLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sırbistan bizim için dost, Balkanlar´da barış ve istikrar için ise kilit ülkedir. İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek, çok daha ileriye taşımak noktasında her iki ülkede de çok güçlü bir irade mevcuttur" dedi.

Türkiye-Sırbistan İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic´ın katımıyla yapıldı.

Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile iş adamlarıyla bir araya gelmekten büyük bahtiyarlık duyduğunu dile getirerek, toplantının her iki ülke için yeni işbirliklerine, projelere, yatırımlara kapı aralamasını temenni etti. 

Sırbistan´ın Türkiye için dost bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, Sırbistan´ın Balkanlar´da barış ve istikrar için ise kilit ülke olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan ile ikili ilişkileri her alanda geliştirmek, çok daha ileriye taşımak noktasında her iki ülkede de çok güçlü bir iradenin mevcut olduğunu vurgulayarak, Vucic´in Türkiye ziyaretini bu iradenin anlamlı bir nişanesi olarak gördüğünü aktardı. 

Yarın yapılacak Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi´nin ilk toplantısıyla işbirliklerindeki ivmeyi daha da artıracaklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Konsey mekanizması sayesinde düzenli olarak gündemimizdeki konuları ilgili muhataplarıyla ele alacak, karara bağlayacak ve aldığımız kararların sonuçlarını da değerlendirme fırsatını yakalayacağız. Tabii burada bir noktaya özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bir yerde niyet, inanç varsa imkan da muhakkak bulunur. Türkiye ile Sırbistan arasında her alanda, ikili münasebetlerin ilerletilmesi noktasında, bilhassa da liderler düzeyinde gerçekten güçlü bir irade var. Son dönemdeki başarılarımız işte bu güçlü iradenin birer yansımasını oluşturuyor. Elbette geldiğimiz seviye asla yeterli değil. İki ülke olarak işbirliğimizi daha da derinleştirmek, çeşitlendirmek, yeni alanlara teşmil etmek istiyoruz. Nitekim bu çabalarımızın meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başladık. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz ilk defa 1 milyar doların üzerine çıktı. İnşallah bu rakamı kısa vadede 2 milyar dolara, daha sonra da 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalayabilmemiz için hepimize, bilhassa da siz iş adamlarımıza önemli görevler düşüyor."

"SIRBİSTAN YATIRIMCILAR İÇİN BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkanlar´ın tam merkezindeki stratejik konumu ve uygun iş ortamıyla Sırbistan´ın bugün yatırımcılar için büyük fırsatlar sunduğunu aktardı.

Vucic´in konuşmasındaki açıklamalarını hatırlatan Erdoğan, "Her konuda, herhangi bir sıkıntı anında yanınızdayım, sizlere destek olmaya hazırım, demek suretiyle yolda ne kadar taş, toprak varsa hepsini kaldırmaya hazır olduğunu söyledi. Bu önemli bir irade. Bu iradeyi de en güzel şekilde bence iş adamlarının değerlendirmesinde fayda var diye düşünüyorum" diye konuştu. 

Türk şirketlerinin istihdam oluşturan yatırımlarının her geçen gün katlanarak arttığını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ayrıca bankacılık sektöründe de Halkbank Sırbistan´da gurur verici işlere imza atıyor. Geçen yılki ziyaretimiz sırasında Halkbank´ın Sırbistan´da sermaye artırımına gideceğinin sözünü vermiştik. Hamdolsun bu sözümü hayata geçirmeye başladık. 40 milyon avroluk sermaye artışının ilk 20 milyon avroluk bölümü şubat ayında gerçekleşti. Kalan 20 milyon avroluk sermaye artışı da inşallah önümüzdeki aylarda gerçekleşecek. Böylece Halkbank, Sırbistan´da 90 milyon avroluk sermaye ve 400 milyon avrodan fazla büyüklüğe ulaşacaktır. Bu kritik adım Sırbistan´da yatırım yapmak isteyen firmalarımızın işlerini kolaylaştıracağı gibi ayrıca bir güven ortamını da hazırlayacaktır. Şüphesiz bütün bu başarı hikayelerinin yazılmasında kıymetli dostum Vucic´in katkılarını memnuniyetle ifade etmem gerekir. Sayın Cumhurbaşkanı firmalarımıza destek olmanın yanında onların sorun ve sıkıntılarıyla da çok yakından ilgileniyor. Ülkem ve iş adamlarımız adına, kendisine en kalbi şükranlarımı sunuyorum."

"TÜRKİYE´YE SON 16 YILDA 195 MİLYAR DOLAR DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE GİRİŞİ OLDU"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu güçlü desteğin artarak devam edeceğine inandığını aktararak, şöyle devam etti:

"Türkiye son 16 yıldır süren siyasi istikrar ve güven ortamıyla devamlı büyüyen bir ülke. 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5,8 büyüme oranını elde ettik. Geçtiğimiz yıl yüzde 7,4 büyüme oranıyla, G20 ülkeleri arasında birinci, OECD ülkeleri arasında 2. sırada yer aldık. Bugün Türkiye Gayri Safi Milli Hasıla bakımından dünyanın 17. satın alma paritesine göre 13. büyük ekonomisidir. Milli gelirimizi 4 kata yakın bir artışla 236 milyar dolardan, 860 milyar dolara çıkardık. Türkiye´ye son 16 yılda 195 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi oldu. 2002´de 36 milyar dolardan aldığımız ihracatı, geçen sene 157 milyar doların üzerine çıkardık. İhracatımız nisan sonu itibarıyla yıllık 160 milyar doların üzerine çıkmış vaziyette. Cumhuriyetimizin 100. yılı hedefimiz bu rakamı 500 milyar dolara ulaştırmak. Bu yıl kamu ve özel sektör yatırımlarının tutarı tarihimizde ilk defe 1 trilyon lirayı aşıyor. Bu rakam 2002 yılına göre yaklaşık 4 katlık bir artışı ifade diyor. Tüm bunları yaparken bir taraftan da ülkemizin altyapısını tamamen güçlendiriyor, eksiklerimiz gideriyor, gelecek asra damga vuracak projeleri haya geçiriyoruz."

Erdoğan, Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprüleriyle Marmaray ve Avrasya tünellerinin tamamlandığını, dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olacak Çanakkale 1915 Köprüsü´nün temellerinin atıldığını, İstanbul´da dünyanın en büyük havalimanının ilk etabının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı´nda açılışının yapılacağını hatırlattı.

Açılışı yapılacak havalimanının yıllık kapasitesinin 90 milyon olacağını vurgulayan Erdoğan, "2023´te bu yolcu kapasitesi 150 milyona çıkacak. Hedef bu ve şu anda havalimanı neredeyse bitti, bitiyor. Bu durumda. Bunlar tabii dünyada bazı ülkeler tarafından pek de hazmedilemiyor. Rahatsız oluyorlar. Halbuki çalışsalar onların da olacak" diye konuştu.

Geçen haftalarda hem yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili hem de stratejik yatırımların teşvikiyle ilgili çok önemli iki adım attıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Proje bazlı teşvik uygulaması kapsamında ilk etapta toplam yatırım tutarı 135 milyar lirayı bulan 23 projeye teşvik belgelerini bizzat verdik. Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki düzenlemelerle de şirket kuruluşundan banka ipoteklerine kadar pek çok alanda yatırımcılara yeni kolaylıklar sağladık. Bu başarıların 2008 küresel finans krizine, Irak ve Suriye´de yaşanan hadiselere, 2013 yılından bu yana neredeyse kesintisiz bir şekilde maruz kaldığımız saldırılara, 15 Temmuz darbe girişimine rağmen elde edildiğinin unutulmaması gerekiyor. İnşallah 24 Haziran seçimlerinden sonra yeni hükümet sistemimizin sağladığı imkanlarla bu yatırım hamlelerini hızlandırarak sürdüreceğiz. 24 Haziran´dan sonra geçeceğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile daha etkin karar alacak, bürokratik vesayetin engellemelerine maruz kalmadan, bunları uygulama imkanı bulacağız. Böylece 2023 hedeflerimiz ile 2053 ve 2071 vizyonlarımız doğrultusunda daha sür´atli bir şekilde ilerleyeceğiz."

"PAKET TURİZM İLE TÜRKİYE-SIRBİSTAN ORTAK BİR ÇALIŞMANIN İÇERİSİNE GİREBİLİR"

Erdoğan, ekonomik istikrarların yanında pek çok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Türkiye ile Sırbistan´ın ilişkilerinin daha da geliştirebileceği sektörlerden birisinin de turizm olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bunu başarmamız lazım. Hele hele paket turizm ile Türkiye - Sırbistan ortak bir çalışmanın içerisine girebilir. 2017 yılında Sırbistan´da 150 bin turisti ülkemizde ağırladık. Türkiye´den de yaklaşık 100 bin turist, Sırbistan´ı ziyaret etti. Bu sayının içinde bulunduğumuz yılda daha da artacağını düşünüyorum."

Altyapı dahil ulaştırmanın da ülkelerin arasında yatırım ve işbirliği için özellikle önemli fırsatlar sunan bir alan olduğunu hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin de katkılarıyla inşa edilmesi öngörülen Belgrad-Saraybosna Otoyolu Projesini bölgesel, ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlenmesini sağlayacak her şeyden önce bir dostluk projesi olarak görüyoruz. İlgili makamlar, Sırbistan ve Bosna Hersek´ten muhataplarıyla beraber teknik çalışmalarını sürdürüyorlar. Ben de gerek Başbakanımız, gerek Ulaştırma Bakanımız, kendileriyle bu çalışmaları sürekli olarak devam ettiriyoruz. Bu proje kısa sürede hayata geçtiğinde, bölgesel barışa da çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Tabii, bugün bu konuda mutabakat muhtırasının da imzalanması da ayrıca anlamlı ve önemlidir."

Sırbistan´la sahip oldukları vizyon birliğini bölge için büyük bir fırsat olarak gördüklerini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ortak geçmişi ve pek çok ortak özelliği paylaştığımız Sırbistan ile şimdi de küresel iş dünyasında ortak olmak için yola çıkıyoruz. Bu yolda, siz iş dünyamızın da bizimle beraber yürümesini, bizlere yoldaşlık yapmasını özellikle istiyoruz. İki ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bizler siz iş adamlarımızın önünü açmak, işlerini kolaylaştırmak için gereken her türlü desteği vermeye hazırız. Sizlerden de iki ülkenin potansiyelinden tam anlamıyla istifade edecek projeler, işbirliklerini geliştirmeyi bekliyoruz. Ve sizlerden ricam, Sırbistan´daki yatırımlara devam. Hatta Sırbistan´dan ortaklıklar kurmak suretiyle gerekirse üçüncü ülkelerde yatırımlar."


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor