DEVLET BAŞKANI ERDOĞAN TESK GENEL KURULU´NDA KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Döviz kurundaki dalgalanma başta olmak üzere, ekonomimizi olumsuz yönde etkileyen tüm hadiseleri serbest piyasa çerçevesinin dışına asla çıkmadan çözmenin mücadelesini veriyoruz? dedi. Erdoğan, ?Faiz konusundaki hassasiyetim değişm

GÜNDEM 13.09.2018 12:00:12 0
DEVLET BAŞKANI  ERDOĞAN TESK GENEL KURULU´NDA KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu´nun (TESK) 20. Olağan Genel Kurulu Toplantısı´na katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda konuşma gerçekleştirdi. Erdoğan´ın konuşmasından satırbaşları;

Bizim geleneğimizde esnaf ahidir. Ahi demek kardeşliği, dayanışmayı cömertliği esas alan kişi demektir. Bugün de TESK´i ahilik bayraktarı olarak değerlendiriyorum. 

Ülkemizin adı birileri tarafından sürekli olumsuzluklarla yan yana anılmaya çalışılıyor. Türkiye geçmişte yaşadığı darbelere rağmen her seferinde tercihini demokrasiden yana kullanmış bir ülkedir. 

Demokrasimizi serbest seçimlerde tereddüte yer vermeyecek şekilde gösterdik. Son olarak 24 Haziran´da milletimiz tercihini göstermiştir. Kim seçimler üzerinde gölge olduğunu söyleerde Türkiye´ye bühtan ediyor demektir. Türkiye´nin demokrasi konusunda herhangi bir eksiği yoktur.

Ülkemizi üç buçuk kat büyütürken, satınalma paritesine göre dünyanın 13. milli gelire göre 17. büyük ekonomisi haline getirdik. Döviz kurundaki hareketlenme başta olmak üzere tüm hadiseleri serbest piyasa ekonomisine uygun yöntemlerle çalışıyoruz. Ülkemize yönelik gizli, açık saldırıların ne demokrasimizle ne de ekonomimizle alakası olmadığını görüyoruz. 

Küresel ekonomide dolaşan paralar bir süredir belirli merkezlerde toplanmaya başlamıştır. Vurgulamak istediğim husus yaşadıklarımızın, eksiklerimizin ötesinde bir anlama sahip olduğudur. AK Parti misyonunun gerekliliklerini yerine getirmeye devam edecektir. 

Karşı karşıya bulunduğumuz sorunları sebebi ne olursa olsun çözmek durumundayız. Gereken adımları da birer birer atıyoruz. Zor dönemler zor uygulamalar gerektirir. Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik yeni adımlarımız olacak. Örneğin esnaflarımızı yakınan ilgilendiren dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. 

Kamuda her alanda tasarruf yapacağız. Kamuda kullanılan araçları hem sayı hem nitelik olarak azaltıyoruz. Kiralık binalardan çıkıyoruz. Kamuya alımlarda dikkat ediyoruz. İsraf ekonomisine değil, üretim ekonomisine geçiyoruz. Devam eden projeleri bitiriyoruz, başlamamış yatırımları gözden geçiriyoruz. 

Faiz konusundaki hassasiyetim değişmedi. Merkez Bankası bağımsızdır o kendi kararını kendisi alır. Özel sektöre ait bankalar var bu bankalar Merkez Bankası´nın kararına göre hareket ediyor. Bakıyorsunuz ellilere varan faiz uygulaması var. Faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya aracı olamayız, vesile olamayız. 

Bankalarımız tüm göstergeleriyle ayakta. Paranın ürkek olması finans kesimlerini ihtiyatlı davranmaya itiyor.

Faiz ve enflasyon bir sebep netice ilişkisi olarak masaya yatırdığınız zaman faiz sebeptir enflasyon neticedir. Aksini söyleyen bunu bilmiyordur. Bugüne kadar Merkez Bankası´nın açıkladığı enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim. 

Bankalar kredi faizlerini aşırı yükselterek, kredileri kısarak yangının üzerine körükle giderse bundan herkes zararlı çıkar. 

Döviz bahanesiyle sattıkları ürünlere zam yapanlar iflah olmayacaklardır. Nice fırtınaları atlatıp hedeflerine yürüyen Türkiye bu dönemi de geride bırakacaktır. Bu kriz değil manipülasyondur. Bu kriz üzerimize atılmak istenen sahte bir dalgalanmanın ürünüdür. Şayet hep birlikte sağlam durursak bu dalganın üzerinden aşar yolumuza devam ederiz. 

"Helali-haramı iflah olması mümkün değil" düşüncesini dile getiren Erdoğan, "Bunların ahilikle falan alakası yok. Eğer ahilik müessesesi yaşasaydı bunları palaya vururlardı" ifadesini kullandı.


Hentbol Erkekler 1. Ligi’nde Mihalıççık Belediyesi şampiyon oldu

Eyüpsultan’daki trafik kazasında ölen zabıta memuru son yolculuğuna uğurlandı

Otomobil köprü ayağına çarptı: 1 Yaralı

Ambarlı Liman Yolu’nda oluşan tır kuyruğu havadan görüntülendi

Ümraniye’de iki katlı ev alev alev yandı

Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım

Vize’de kavga ihbarına giden polis uyuşturucu buldu

Yeni Türkiye Partisi il ve ilçe kongreleri için start verdi

Galatasaray, 5 futbolcusu ile sözleşme yeniledi

Başkan Özdemir şehit yakınlarını ve gazileri ziyaret etti

İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı

Paycell’den yerli ödeme yöntemi TROY kart

Babaeski’de trafik denetimi: 6 motosiklet trafikten men edildi

Bozüyük Belediyesi ilaçlama çalışmalarına hız verdi

Büyükçekmece’de yağmurda kayan İETT otobüsü bariyerlere çarptı

Diyarbakırspor-Bursaspor maçının günü değişti

Esenler’de amatör radyocular mikrofon başına geçti

Balıkesir’de tefecilik iddiasına operasyon

Başkan Hakan Şehirli’nin misafirleri Erasmus öğrencileri oldu

Bursa’da feci kaza: 1’i çocuk 5 yaralı

Gülşen 12 Mayıs’ta Volkswagen Arena sahnesinde

Köy ve mahalle muhtarları ile tanışma ve istişare toplantısı

Fenerbahçe, Sivasspor maçı hazırlıklarına başladı

Çocuklarını dilendiren ailelere operasyon

BUTEKOM tarafından yürütülen BUTEXCOMP projesi tamamlandı

Çanakkale’de kontrolden çıkan araç takla attı: 1 ölü, 1 yaralı

Galatasaray’da, Pendikspor maçı hazırlıkları devam etti

Define ararken mağarada ölen baba ile oğlu toprağa verildi

Edremit’te ’dur’ ihtarına uymayan şahıslardan uyuşturucu çıktı

Başarılı çocuklar ödüllendirildi

Yükleniyor