DAVUTOĞLU: ESED, DAEŞ VE YPG´Yİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYORUZ

?DOST VE MÜTTEFİK HİÇBİR ÜLKE HENDEK VE BARİKATLARI KABUL ETMEZ?

SİYASET 23.01.2016 16:54:37 0
/kanal16.com.tr/2016-1/23/175237724b.mp4
DAVUTOĞLU: ESED, DAEŞ VE YPG´Yİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYORUZ

 

İki ülke ilişkilerinin kritik dönemlerde önemli roller üstlendiğini söyleyen Davutoğlu, ?Soğuk savaş dönemindeki işbirliğimizden sonra, balkanlardaki sorunların çözümünde de, teröre karşı mücadelede de, Afganistan´da da hep aynı perspektiften olayları değerlendirip uluslararası ve bölgesel barışı korumak için birlikte hareket ettik. Türkiye her zaman ABD´yi stratejik ortak olma yanında bir dost ülke ve sadece askeri değil ekonomik bakımından da ortak çıkarların temsil edildiği bir ilişki olarak görmüştür. Sayın Obama´nın ifadesi ile model ortaklık bu anlamda geniş kapsamlı bir ekonomik siyasi stratejik işbirliğini içerir. Bu çerçevede Sayın Biden´ın ziyareti çok kritik bir aşamada, özellikle Suriye ve Irak´ta önemli olayların yaşandığı, Ukrayna´da hepimizi kaygılandıran gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Az önce kapsamlı değerlendirmeler yaptık. Çevremizdeki önemli değişiklere Türkiye ve Amerika´nın ortak bir perspektiften bakması büyük önem taşıyor. Sayın Biden´a dünkü ziyaretinde Sultanahmet´e giderek terör saldırısı sonrasında kayıplar için oraya karanfil bırakması dolayısıyla ve teröre karşı mücadelede gösterdiği dayanışma dolayısıyla teşekkür ediyorum? diye konuştu.

Görüşmede Suriye´deki gelişmelerin de ele alındığını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

?Türkiye´nin ulusal güvenlik kaygılarını anlattıktan sonra Suriye´deki geçiş süreci ile ilgili kanaatlerimizi paylaştık. Barış görüşmeleri ile ilgili iki hususu ortak bir zeminde görüyoruz. Birincisi Suriye muhalefetin temsili konusunda hiçbir belirsizlik olmaması. Türkiye olarak biz muhalefet safında net olarak sadece meşru Suriye muhalefetinin olması önemlidir. Yine bu görüşmeler sürerken insanlık suçunun işlendiği ve kuşatmalar altında insanların aç ve susuz bırakıldığı yöntemlere karşı da aynı insani yaklaşımı sergiliyoruz. Türkiye ile Amerika, Suriye konusunda eskiden beri istişarelerde bulunagelmiştir. Türkiye´nin hedefi, sınırlarımızdaki bütün DEAŞ unsurlarının temizlenmesidir. Sınırlarımızda DEAŞ unsuru kesinlikle görmek istemiyoruz. Son günlerde Suriye muhalefetinin DEAŞ´a karşı yürüttüğü mücadele Türkiye ve Amerika olarak desteklenen mücadeledir. Ancak yine Rusya hava operasyonlarının bu mücadeleyi sekteye uğratmaması konusunda da ortak kaygılarımızı paylaştık. Sınırımızda ne DEAŞ, ne PKK ne de rejim unsurlarını görmek istemiyoruz. Burada Türkiye olarak önem verdiğimiz husus YPG, PKK´nın bir parçasıdır ve PKK´dan açık şekilde destek almaktadır. Aynı şeklide özellikle Suriye- Türkiye sınırı hassasiyeti dolayısıyla doğrudan sınıra komşu ilçelerde Suriye´den Türkiye´ye dönük her türlü terörist sızmasını, silah aktarımını doğrudan Türkiye´ye dönük düşmanca bir tavır olarak gördüğümüzü paylaştım.?

?IRAK´TA BULUNUŞUMUZUN TEK HEDEFİ DEAŞ´IN MUSUL´DAN UZAKLAŞTIRILMASI?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak´taki Başika kampı konusundaki görüşlerini de Biden´a ilettiğine dikkat çekerek, ?Irak´ta PKK´nın mevcudiyeti, Türkiye´nin Irak´ta PKK ve DEAŞ´a karşı etkin bir mücadelede yer almasını gerekli kılmaktadır. Sayın Biden geçtiğimiz yıl geldiğinde de Türkiye DEAŞ´a karşı mücadeleye aktif destek vermesi gerektiği üzerinde durmuştuk. Biz bu aktif desteği göstermek için Musul´un kurtarılması yönünde bir eğitim kampı kurmuştuk. Bunun Irak hükümeti tarafından yanlış yorumlanmasını doğrusu uluslararası koalisyonun DEAŞ´a karşı yürüttüğü mücadele bağlamında da doğru görmüyoruz. Türkiye orada Irak´ın egemenliğine saygı çerçevesinde bulunmaktadır. Orada bulunuşumuzun tek hedefi DEAŞ´ın Musul´dan uzaklaştırılması. Bu konuda ABD ile perspektifimiz aynıdır. DEAŞ´ın Irak ve Suriye´deki etkisi kırılana kadar, Irak ve Suriye´de halkı desteğine sahip meşru güçlerin kontrolü sağlamasına kadar bu mücadelede birlikte çalışmaya devam edeceğiz? dedi.

 


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor