Bursa’ya Dev Bir Yatırım Daha! Türkiye’nin ilk batarya fabrikası açılacak

Türkiye’nin ilk batarya fabrikasının inşasına Bursa’nın Gemlik ilçesinde başlanıyor. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

TEKNOLOJİ 23.04.2023 11:53:00 0
Bursa’ya Dev Bir Yatırım Daha! Türkiye’nin ilk batarya fabrikası açılacak

Türkiye’nin ilk batarya fabrikasının inşasına Bursa’nın Gemlik ilçesinde başlanıyor. Türkiye'nin küresel mobilitemarkası Togg ile Çinli enerji devi Farasis ortaklığında enerji depoloma çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri’nin Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü için yarın inşaat başlangıç töreni düzenlenecek. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanda katılacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg’unGemlik’teki üretim üssünde seri üretime geçmesinin ardından Bursa’ya yatırımların sürdüğünü ifade ederek “Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerini atacağız. Bu teknoloji, Türkiye'ye önemli kabiliyetler kazandıracak. Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. İstihdam anlamında da Bursa'ya ve Türkiye'ye önemli bir getirisi olacak.” dedi.

 TÜRKİYE İÇİN KRİTİK ADIM

 Türkiye, global anlamda otomotiv sektöründeki değişim ve dönüşümü yakalayacak önemli adımlar atıyor. Togg’un T10X modelinin seri üretim bandından indirilerek Türkiye’nin caddelerinde boy göstermesinin ardından kritik bir adım da elektrikli araçların en önemli komponentlerinden biri olan batarya konusunda atılıyor.

 BATARYA GELİŞTİRME VE ÜRETİM KAMPÜSÜ

 Togg ve Farasis Energy ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri’nin Gemlik’teki Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün inşaat başlangıç töreni, yarın saat 14.00’te başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı tören ile batarya üretimi alanında stratejik bir kilometre taşı aşılmış olacak.

 TÜRKİYE YÜZYILININ NİŞANESİ

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Bursa’ya yönelik yatırımların sürdüğünü ifade ederek “Sayın Cumhurbaşkanımız pazartesi günü Bursa'yı ve Gemlik'i ziyaret edecek. Türkiye'nin çok önemli bir yatırımının daha temelini atacağız. 'Türkiye Yüzyılı'nın başka bir nişanesinin temelini atacağız. Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerini atacağız.” dedi.

 EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKI

 Bu yatırım için Togg ile Farasis’in bir araya geldiğini ifade eden Bakan Varank, “Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerini atacağız. Bu teknoloji, Türkiye'ye önemli kabiliyetler kazandıracak. Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. İstihdam anlamında da Bursa'ya ve Türkiye'ye önemli bir getirisi olacak.” diye konuştu.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

 Bakan Varank, katma değerli üretimin, katma değerli kalkınmanın anahtarının, bu tip yatırımlardan geçtiği kaydederek “Şimdiye kadar olduğu gibi de, bundan sonra da bu yatırımlara devam edeceğiz. Bursa gibi önemli bir sanayi şehri, bu yatırımlardan da nasibini fazlasıyla alacak. Burada yaptığımız yatırımlar sadece bu şehri değil tüm Türkiye'yi kalkındıracak.” dedi.

 BATARYA HÜCRELERİ ÜRETİLECEK

 Togg’un Gemlik'teki üretim üssünün yanında 607 bin metrekarelik bir alanda kurulacak olan Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün 2024 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Hücre, modül ve paket üretimlerinin yapılacağı kampüste son nesil, yüksek enerji yoğunluğuna sahip batarya hücreleri üretilecek.

 ENTEGRE ENERJİ DEPOLAMA MERKEZİ

 Türkiye, Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü ile bu alanda Avrupa ve Orta Doğu’nun önemli bir entegre enerji depolama merkezi haline gelecek. Böylece Türkiye, az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine sahip olacak.

 FİKRİ MÜLKİYETİ SİRO’DA

 2031 yılı itibarıyla üretim kapasitesi yıllık 20 GWs'e ulaşacak olan Siro, geliştirdiği tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyetine sahip olacak. Siro, Türkiye’nin yanı sıra çevre ülkelere de endüstriyel uygulamalar, deniz taşıtları, yenilenebilir enerji için sabit enerji depolama hizmetleri verecek.


Yalova’da 2 otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Bisikletle Longoz'da kaybolan kişi 4,5 saat sonra bulundu

Yolda yürüyenleri sebepsiz yere korkutup saldırmışlardı, tutuklandılar

İşçi Bayramı’nda çalışırken demirlerin altında kaldılar: 3 yaralı

1 Mayıs Sakarya’da yürüyüş, konser ve tiyatro gösterisi ile kutlandı

Bursaspor’da ilk aday Avukat Levent Dönertaş

1 araba 2 motosiklet çalan hırsızlar yakalandı

Ayvacık açıklarında 20 kaçak göçmen kurtarıldı

Bursa'da 1 Mayıs coşkusu iki farklı yerde yaşandı

Ayvalık açıklarında lastik bot içinde sürüklenen 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Yalova’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Otogazda yarın gece indirime gidiliyor

Dünyanın en önemli savunma sanayi buluşmalarından IDEF, 2025 yılında düzenlenecek

1 Mayıs Bandırma’da kutlandı

Başkan Şehirli 1 Mayıs’ta emekçilerle birlikte yürüdü

Saraçhane'de gerginlik! Yasaklara rağmen toplanan kalabalığa polis müdahalesi

Beşiktaş’ta, Çaykur Rizespor maçı hazırlıkları devam etti

Ayvalık’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkusu

Tarladan su motoru çalan hırsızlar yakalandı

İnşaat işçileri ekmek parası için 1 Mayıs’ta taş kırdı

1 Mayıs’ı zirvede kutladılar

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay'dan işçilere çarpıcı mesajlar

Yolcu otobüsünün bagajında 50 koli makaron ele geçirildi

Kırklareli’nde 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs kutlamalarına çizgi film ve sinema kahramanı Zoro kıyafeti ile katıldı

Çanakkale’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Yücel Paşmakçı'ya Vefa Konseri

Mudanya'da çürüyen duvar tehlike saçıyor

Bilecik’te 1 Mayıs’ı provoke etmeye çalışan 1 kişi yakalandı

Bursa'da 1 Mayıs coşkusu: Binlerce işçi meydanlarda!

Yükleniyor