Bursa'da Dr. Ceyhun İrgil Müzesi açıldı

Nilüfer'e yeni bir müze kazandırıldı. Türkiye'nin en kapsamlı sağlık müzesi olan Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi, Bursa'nın 2 bin yıllık sağlık tarihini ziyaretçilerle buluşturuyor.

BURSA HABER 29.02.2024 18:02:00 0
Bursa

ESRA CAN- Nilüfer Belediyesi, Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi 'nin açılışını CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in katılımıyla gerçekleştirdi.

Açılışa Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa milletvekilleri Dr. Ceyhun İrgil, Dr. Kayıhan Pala, Hasan Öztürk, Nurhayat Kamış Altaca, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dr. Ceyhun İrgil, "Özellikle ilk sağlıkçı genel başkan olma özelliğini taşıyan Özgür Özel'i selamlıyorum. Bu müze tek kişinin olanaklarıyla oluşturulmadı, emeği geçen Turgay Erdem önderliğindeki Nilüfer Belediyesi ekibi büyük bir çaba gösterdi" dedi.

Müzede Atatürk'e ait eşyalar var

Müze hakkında bilgi veren İrgil, "20 yıllık bir mücadelenin önünde duruyorsunuz. Bu benim kurduğum 5'inci müze. Bu müzenin farkı Atatürk'e ait eşyaların, milli mücadele dönemine ait eşyaların bulunması. Salt müze açmanın bir anlamı yok. Burası kütüphane, eğitim salonu, araştırma merkezini barındıran ve halk sağlığı tarama noktası olarak da kullanılacak bir müze. Eczacılık kültürünün de yakın zamanda açılacağını ümit ediyorum. İnsana dokunmadıkça yapılan hiçbir işin anlamı yok. Burayı değerli kulan tüm herkese saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Turgay Erdem: “Türkiye'nin en kapsamlı sağlık müzesi”

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise şunları söyledi: "Bugün burada, Nilüfer'e yeni bir müze kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu müze sıradan bir müze değil, Türkiye'nin en kapsamlı sağlık müzesi. Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında sağlık alanında yaşanan mücadeleleri ve özverileri anlatan, hayatın her alanında kültürel mirasına sahip çıkan Nilüfer'e yakışır bir müze.

Her şey sevgili Dr. Ceyhun İrgil'in hayaliyle başladı. Yıllar boyunca Bursa'nın sağlık tarihiyle ilgili bilgileri ve belgeleri titizlikle toplayarak bu müze hayalinin altyapısını oluşturdu. Yıllarca emek vererek oluşturduğu koleksiyonunu önce başka bir mekanda izlenime açmış olsa da, o mekanı boşaltmak zorunda kaldı. Bu kıymetli birikime Nilüfer Belediyesi olarak biz kucak açtık. Ne de olsa her işin başı sağlık.

Bu müzeyi Nilüfer'e taşıyarak kentimize kattığı için Dr. Ceyhun İrgil'e şükranlarımı sunuyorum. Müzenin hazırlığı üç yıl sürdü ve bu süreçte gelen bağışlarla da koleksiyon daha da zenginleşti.

Ziyaretçiler bu müzede hem kentin eski hekimlerini arayacaklar hem de onların yakınları tarafından bağışlanan üç binin üzerinde orijinal eseri görme fırsatı bulacaklar. Antik dönemden günümüze kadar kutsal diş hekimliğine, eczacılıktan veteriner hekimliğe kadar birçok alanda kullanılan pek çok malzeme burada sergileniyor. Ziyaretçiler burada insanlığın sağlık alanında nereden nereye geldiğini görmekle kalmayıp, Kurtuluş Savaşı döneminde kalan sağlık malzemelerini ve Atatürk'ün 1926 yılında Bursa'da tedavi gördüğü hastane odasında kullandığı eşyaları da görecekler.

Bu müze aynı zamanda cumhuriyetimizin yüzüncü yılına saygı duruşu niteliği taşıyor."

Özgür Özel'den İrgil'e teşekkür 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Siyaset, öncelik belirleme sanatıdır. Kimileri önceliği kendine ve ailesine ayırırken, kimileri de hayatlarının en kıymetli yıllarını toplum yararına adar. Müzecilik ve koleksiyonerlik, zaman içinde değer kazanacak eserleri biriktirmek, hikayelerini öğrenmek ve gelecek kuşaklara aktarmak, herkesin yapabileceği bir iş değildir. Bu, ciddi bir yüce gönüllülük ve adanmışlık gerektirir.

Ceyhun İlgil'i, 7 Haziran 2015 seçimlerinden bir hafta sonra tanıdım. Kendisi milletvekilliğini iyi yapmak istediğini ve sadece bir dönem görev yapacağını söyledi. İçimden "Hepiniz ilk başta böyle dersiniz" diye geçirdim.

Dönem sona erdiğinde, beş sene dolmadan, bana "Bize öğrettiğiniz her şey için teşekkür ederim. Bir dönem daha adayım, ama bu son olacak" dedi. Geçirdiğimiz üç yıl boyunca, grup başkan vekili olarak bildiklerimi ona aktarmaya çalıştım. O da, hiç mecbur olmadan, bildiği her şeyi bana aktarmaya, zorlandığım konularda katkı sağlamaya ve hatta bulunduğum makamı benden yedi sekiz yıl önce bana layık görüp sürekli beni teşvik etmeye başladı.

Ceyhun İlgil, farklı bir dost ve farklı bir insandır. Onu ilk defa Meclis Genel Kurulu dışında takım elbiseyle ve protokolde otururken görüyorum. Bugün mecbur kalmış.

Bu vesileyle, Ceyhun İlgil'e ve bu eserin oluşmasına katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar" şeklinde konuştu.

Müze hakkında

Bursa’nın 2 bin yıllık sağlık tarihinin; sağlık eşyaları, resimler ve canlandırmalarla aktarıldığı müze, tıp tarihi araştırmacıları için de hizmet verecek.

Müzede Bursa’nın 2 bin yıllık sağlık tarihi; sağlık eşyaları, resimler ve canlandırmalarla aktarılıyor. Tıptan diş hekimliğine, eczacılıktan veteriner hekimliğe kadar birçok alanda uzun yıllar önce kullanılan malzemelerin sergilendiği müze, Türkiye’deki en kapsamlı sağlık müzesi niteliğini taşıyor.

Antik dönemden günümüze kadar geçen süreçte sağlık alanındaki değişimi de gözler önüne seren müzeyi gezenler, adeta zamanda yolculuk yapacaklar. Türkiye’nin ve Bursa’nın sağlık tarihine ilişkin önemli detayların yer aldığı müzede; 19. yüzyılda eczacılıkta kullanılan malzemeler, 1940’lı yıllarda okullarda kullanılmış insan iskeleti, yine aynı yıllardan kalan serumlar, tansiyon aletleri, laboratuvar malzemeleri,100 yıl önce deri hastalıkları tedavisinde kullanılan cihazlar gibi çok değerli malzemeler bulunuyor.

Osmanlı Dönemi’nden ve Cumhuriyet Dönemi’nden malzemelerin yer aldığı müzede, Kızılay ve Kurtuluş Savaşı bölümü var. Bu bölümde de savaş döneminden günümüze kalan sağlık malzemeleri yer alıyor.

Cumhuriyetin 100. yılı anısına da ithaf edilen müzenin en özel bölümü ise, Atatürk Odası. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında Bursa’da tedavi gördüğü hastane odasında kullandığı bütün eşyalar Sağlık Müzesi’nde ayrı bir odada sergileniyor.  

Bursaspor köşesinin de bulunduğu müzeyi gezen herkes kente dair, anılarına dair önemli izler bulacak.  Müzedeki parçaların çoğu, uzun yıllar Bursa’da sağlık alanında hizmet veren eczacı, doktor, veteriner ve diş hekimlerinin bağışladığı malzemeler.  Bu malzemeler bağışta bulunan kişilerin isimleriyle birlikte sergileniyor. 

Sağlık Müzesi aynı zamanda eğitim çalışmalarına da ev sahipliği yapacak. Tıp Tarihi Araştırmaları Bölümü’nün de yer aldığı müzede, araştırmacılar için hem dijital hem de somut bellek olarak bir arşiv hizmeti verilecek. Sağlık Müzesi’nin ikinci katı ise, Eczacılık Kültürü Müzesi olarak düzenlenecek.


Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Yükleniyor