BURSA´DA ?SANAYİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ´ ADLI ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

ÇALIŞTAYA KATILAN BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI VEYSEL YAYAN, İLERİ TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİN ÖEMİNE VURGU YAPARAK TÜRKİYEDEKİ AR-GE RAKAMLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

GÜNDEM 21.03.2018 19:50:27 0
/kanal16haber.com/2018-3/21/191416567b.mp4
BURSA´DA ?SANAYİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ´ ADLI ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, "Geçen yıl 323 olan Ar-Ge ve 6 olan tasarım merkezi sayımız 900´ün üzerine çıktı. Bu yıl Ar-Ge merkezi sayımızın ilk altı ayda bin 150´ye, daha sonra bin 300´e çıkmasını bekliyoruz." dedi.

Yayan, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesinin, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi´nde (AKKM) düzenlediği "1. Sanayinin Dijital Dönüşümü Çalıştayı"na katıldı.

Veysel Yayan burada yaptığı konuşmada, dünyanın yakın geçmişe kadar Çin ve Hindistan gibi ülkelerin düşük emeğe dayalı rekabetiyle karşı karşıya olduğunu, Almanya başta olmak üzere batı ülkelerinin buna karşı dijital ekonomiye geçme gayreti içine girdiğini belirtti.

Ucuz iş gücüyle söz konusu ülkelerle rekabet edemeyeceğini anlayan Çin´in de bu alana çok ciddi kaynak ayırdığını ifade eden Yayan, "Bizim sıkıntımız da burada. Biz ucuz iş gücüyle rekabet edelim diye tedbirler alırken karşımıza ucuz ve aynı zamanda robot kullanan bir yapı çıkmaya başladı. Dolayısıyla bununla rekabet edebilmek için onlardan daha hızlı hareket etmek mecburiyetindeyiz. Yavaş olmayı sistem kaldırmıyor, buna izin vermiyor." diye konuştu.

- "Bu olağanüstü bir artıştır"

Yayan, Türkiye´nin ve bakanlığın bu noktada çok ciddi gayretleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 323 olan Ar-Ge ve 6 olan tasarım merkezi sayımız 900´ün üzerine çıktı. Bu yıl Ar-Ge merkezi sayımızın ilk altı ayda bin 150´ye, daha sonra bin 300´e çıkmasını bekliyoruz. Tasarım merkezi sayısını da 150´nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen yıl ki artış oranları Ar-Ge merkezlerinde 2,5 misli tasarım merkezlerinde ise yaklaşık 15 misli civarındadır. Bu olağanüstü bir artıştır. Bu konudaki artış eğilimi devam etmekle beraber bunu sadece artışa dayalı olarak sürdürmek istemiyoruz."

- "Rakip ülkelerin gerisinde kalmayacak performansı hedefliyoruz"

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin içinin de doldurulmasını amaçladıklarını dile getiren Yayan, şunları kaydetti:

"Bu maksatla bu yıl içinde TÜBİTAK bünyesinde sanayiye yönelik doktora çalışmaları başlatacağız. ASELSAN´da, ASELSAN Akademi´de yüksek lisans ve doktora programlarını kendi ihtiyaçlarına özgün bir çerçevede gerçekleştirmek için bir program başlatıldı. Dolayısıyla üniversitelerimizi giderek daha fazla sanayinin içine çekme arzusu içindeyiz. Şu anda teknoloji geliştirme merkezlerinin sayısı 71´e ulaşmış durumda. Bu sayıyı önümüzdeki yıllarda artırmayı planlıyoruz. İzmir Yüksek Teknoloji Üssü´nü kurmayı planlıyoruz. Dolayısıyla tüm imkanlarımızla hem Ar-Ge, tasarım ve teknoloji geliştirme merkezlerimiz hem de organize sanayi bölgelerimizle Türkiye´nin bütün imkanlarını seferber ederek bu yarışın gerisinde kalmamak için azami gayret sarf ediyoruz. Türkiye´nin dijital ekonomiye geçişi konusunda azami süratle rakip ülkelerin gerisinde kalmayacak şekilde bir performansı hedefliyoruz."

- Yüksek teknoloji ürünlerin payı

MMG Genel Başkanı Osman Balta da MMG´nin 24 ilde teşkilatlanması olan 4 bine yakın üyesiyle 20 yılı aşkın süredir Türkiye´de birçok hizmete imza atmış önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti.

Türkiye´nin orta gelir düzeyini aşmak için yüksek teknolojili üretime yönelmesi gerektiğini ifade eden Balta, "Sivil toplum kuruluşları ve çeşitli kurumlar inovatif çalışmaları özendirecek yarışmalar düzenliyor. Hükümetimiz bu çalışmaları teşvik edici mekanizmalar kuruyor. Bütün bu girişimlere ve çabalara karşı yüksek teknoloji ürünlerin genel sanayi üretimi ve ihracat içindeki payı ne yazık ki yeteri kadar iyi sayılamaz." dedi.

Balta, Türkiye´nin son yıllarda sergilediği performansla ekonomik olarak önemli bir aşamaya geldiğini belirterek, "Geldiğimiz bu kritik aşamada sanayinin dijital dönüşümünü merkeze alarak teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten bir ülke konumuna gelmesi, yeni bir kalkınma hamlesiyle birlikte sanayide yüksek teknolojiye hızla geçmek mecburiyetimiz bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Çalıştay, konuşmalarının ardından "Yapay Zeka", "Robotlar" ve "Sanayide Dijital Dönüşüm" konularının ele alındığı oturumlarla devam etti. 

Törene, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, MMG Bursa Şubesi Başkanı Rasim Serim, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ile bazı kurum ve kuruluşların müdürleri, temsilcileriyle mimar ve mühendisler katıldı.


İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Meteoroloji uyardı: Çöl tozu geliyor

Bursa'da mahya geleneği yaşatılıyor

Bursa'da Ana Kucakları kartopu gibi büyüyecek

Bursa'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti için trafik düzenlemesi

Bursa Osmangazi'de kaç kişi oy kullanacak?

Bursa'da Yerel Seçim heyecanı başlıyor! Kaç seçmen oy kullanacak?

Alinur Aktaş mal varlığı tartışmalarına son noktayı koydu

Mustafakemalpaşa'da Ramazan coşkusu

Devlet Bahçeli: Belçika'daki saldırılar Türkiye'nin sabrını zorluyor

Cumhuriyet Mahallesi semt pazarı kurulmaya başladı

İnegöl'de Ramazan'da denetimler arttı

Dündar, Çivili köylü vatandaşlarla oruç açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da vatandaşlara seslendi

Karacabey’de anlamlı iftar buluşması

Kredi kartıyla otomatik ödeme yapanlara faiz şoku

Liderlerin oy kullanacağı yerler belli oldu

Dışişleri Bakanlığı: "Avrupa'da PKK'nın Türk toplumuna yönelik saldırıları artıyor"

Çanakkale'de karaya oturan teknedeki 3 kişi kurtarıldı

Büyükşehir'den engelli vatandaşlara ücretsiz ulaşım

Bursa'da emeklilere bayram müjdesi

Bursa'da freni boşalan otobüs kazaya karıştı

Mudanya'ya Kent Tiyatrosu ve Kültür Merkezi müjdesi

Hanlar Bölgesi'nde çalışmalar devam ediyor

İnegöl'de manevi bir akşam

Edirne'de 8 düzensiz göçmen yakalandı

PKK yandaşları Hannover'deki Türk Başkonsolosluğuna saldırdı

Mahzen-21 ve Mahzen-22 operasyonlarıyla organize suçlara darbe vuruldu

Irak'ın kuzeyinde 3 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Troya Müzesi'ne bu yıl 700 bin ziyaretçi bekleniyor

Yükleniyor