BULGAR RESSAM VE HİKAYECİ ÇUDOMİR BURSA´DA TANITILDI

(FOTOĞRAFLI)

KÜLTÜR SANAT 27.11.2015 09:48:40 0
BULGAR RESSAM VE HİKAYECİ ÇUDOMİR BURSA´DA TANITILDI

 

Bulgaristan´ın Şumnu Stiliyan Çilingirov İl Kütüphanesi tarafından farklı ülkelerle birlikte yürütülen ?Edebiyat Sınır Tanımıyor´ projesi, Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Bursa Göç Tarihi Müzesi´nde tanıtıldı. 
Bulgaristan Millî Eğitim Bakanlığı´nın 1932´de Türkiye´ye düzenlediği gezide Bursa´yı ziyaret eden Bulgar hikayeci ve ressam Çudomir´in gezisi sırasında ve sonrasında yaptığı çalışmalar, Bursa Göç Tarihi Müzesi´nde tanıtıldı. Resim öğretmenliği ve müzecilik yapan Çudomir, gezi sırasında Bursa´yı her yönüyle tanıma imkanı bulmuş, birçok mekanı ziyaret etmişti. Eşine gönderdiği kartpostallarda ve tuttuğu notlarda Bursa´nın tabii güzelliğinden ve derin tarihî mirasından bahseden Çudomir, şehirden etkilenmişti.
Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışması Ahmet Erdönmez, Şumnu Üniversitesi´nden ve Bulgar Bilimler Akademisi´nden akademisyenlerin, dernek temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse, müzelerin geçmişin geleceğin buluşma noktası olduğunu söyledi. Müzelerin hayatın her alanına ışık olduğunu belirten Köse, Türkiye´nin de dünyanın müze ülkelerinde biri olduğunu ifade etti.
Açık hava müzesi olan Bursa´da kültürel, tarihi zenginlikleri tanıtmak istediklerini dile getiren Köse, ?Bursa ile ilgili her türlü belgeye önem veriliyor ve müzelerde tutuluyor. Büyükşehir Belediyesi olarak var olan hizmetlerin yanında şehre yeni müzeler kazandırmaya devam ediyoruz. Bursa göçlerle şekillenen bir şehirdir. Farklı etnik kökene ait insanlara her zaman kucak açmıştır. Göç Müzesi, 8500 senelik hareketli Bursa tarihini anlatmaktadır. Özellikle Balkan, Kırım ve Kafkasya´dan Bursa´ya olan göçlerin canlandırılmalarına yer verildi. Doğumunun 125. senesi kutlanan Ressam Çudomir´in 1932´deki Bursa gezisine ait notların ve gözlemlerin yer aldığı kitap tanıtımını da Göç Müzesi´nde yapıyoruz. Programın iki ülke halkına hayırlı olmasını diliyorum? dedi.
?Çudomir´in Türkiye Gezisi? adlı kitabı hazırlayan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim, ev sahipliğinden dolayı Büyükşehir Belediyesi´ne ve Göç Tarihi Müzesi´ne teşekkür etti. Türkiye ile Bulgaristan arasında düzenlenen sanatsal faaliyet olduğunu anlatan Prof. Mevsim, 2012 senesinde Filibe´de Bulgarca bir kitabı yayınlandığını, kitabın adının da ?Çudomir´in 1932 senesinde Türkiye Gezisi? olduğunu belirtti. Daha sonra Şumnu İl Kütüphanesi´nin kitaptan hareketle projeyi oluşturduğunu anlatan Mevsim, ?1932´de ağırlıklı tarih ve coğrafya öğretmenlerinden oluşan 81 kişilik Bulgar heyeti, Varna üzerinden İstanbul´a geliyor. Daha sonra Bursa´ya geçiyorlar. Heyet arasında Çudomir de bulunuyor. Bursa´dan döndükten sonra14 sayfalık rapor hazırlayan Çudomir, bunu öğretmenler önünde sunuyor. Çudomir bir not defteri tutuyor. Kitabımda daha çok 1930´lu senelerde Türk-Bulgar kültür ve sanat ilişkilerini araştırdıktan sonra Çudomir´in Bulgaristan´da hiç yayınlanmamış raporunu ve not defterini neşrettim. Önümüzdeki senelerde başka Bulgarların da Bursa gezilerini ve intibalarını tanıtmayı düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyesi´nin ve Göç Tarihi Müzesi´nin desteklerini sürdüreceğine inanıyorum. İki ülke arasında kültürel ilişkilerin gelişmesine de katkı sunacaktır? diye konuştu.
Bulgaristan Bursa Başkonsolosu Evgeni Vasilev ise programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, iki ülke arasında sıcak ilişkilerin artarak devam edeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Çudomir´in hikayesi, Bulgarca ve Türkçe okundu. Davetliler, Çudomir´in resimlerinden oluşan sergiyi gezdi.


UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç sonucu)

İsmail Kartal: “Turu geçmek adına her şeyi hak etmiştik”

Jose Mendilibar: "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık"

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Jandarmadan huzur uygulaması: 25 kişi yakalandı

Galatasaray, Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (İlk yarı)

Aston Villa penaltılarla yarı finalde

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç devam ediyor)

İsmail Kartal’dan Olympiakos maçında 3 değişiklik

Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe - Olympiakos maçını tribünden takip etti

Sakarya’da dehşete düşüren olay

Gaziantep’te cinayetten hüküm giyen zanlı Yalova’da yakalandı

A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu

Babaeski’de tüp yüklü kamyonda korkutan yangın

Skytrax’tan dünyanın en iyi 10 havalimanı arasına giren İstanbul Havalimanı’na iki ödül

Yalova’da 2 hektar ormanın yanmasına neden olan zanlı gözaltına alındı

Doktoru darp etmişti: Mahkeme yurtdışına çıkışını yasakladı

Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık belediyenin borç bilançosunu açıkladı

Bursaspor’da hazırlıklar devam ediyor

Sultanlar Ligi: Eczacıbaşı Dynavit: 3 - Fenerbahçe: 0

Bakırköy’de kuyumcuya silahlı saldırı: Saldırganın kaçış anı kamerada

Sarıyer’de taksiciler öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için eylem yaptı

Pendik’te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Edirne Balkanların ticaretin merkezi oluyor

Ataşehir’de tır yan yattı, cadde trafiğe kapatıldı

Türkiye’de artış hızı Avrupa’nın 3 katından fazla

Beyoğlu’nda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı

JASAT hırsızı kıskıvrak yakaladı

Yükleniyor