BÜLENT ARINǒTAN ?ŞAH FIRAT ? DEĞERLENDİRMESİ

“TÜRK HALKI BUGÜN YAPILANLA GURUR DUYACAKTIR”

SİYASET 23.02.2015 20:00:02 0
BÜLENT ARINǒTAN ?ŞAH FIRAT ? DEĞERLENDİRMESİ

ÜLKE GÜNDEMİNİN BİR NUMARALI MESELESİ ŞÜPHESİZ ŞAH FIRAT OPERASYONU… İKTİDAR PARTİSNİN ŞİDDETLE SAVUNDUĞU VE GEREKLİLİĞİNİ ORTAYA KOYDUĞU OPERASYONA MUHALEFET KANADINDAN İSE AYNI SERTLİKTE ELEŞTİRİ GELİYOR. OPERASYON BURSAYI ZİYARETİNDE BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇA DA SORULDU. ARINÇ, MUHALAFETE SERT ÇIKTI, TOPRAK KAYBEDİLMESİ GİBİ BİR DURUMUN SÖZ KONUUS OLMADIĞINI SÖYLEDİ.

 

 

BÜLENT ARINǒTAN "ŞAH FIRAT " DEĞERLENDİRMESİ
“TÜRK HALKI BUGÜN YAPILANLA GURUR DUYACAKTIR”

Bir dizi ziyaret ve açılış için Bursa’ya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şah Fırat operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Operasyonun her anı Türkiye Devleti’nin izzetini, azametini, varlığını, egemenliğini ortaya koyacak şekilde yapılmıştır” diyen Arınç,  Muhalefetin operasyonla ilgili eleştirilerini yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yıldırım Belediyesi, araç filosu teslim ve 300 amatör sporcuya spor malzemesi dağıtım töreni öncesi Şah Fırat operasyonu ile ilgili açıklamalar yaptı. Operasyon ile ilgili bilgiler veren Arınç, “Dün akşam önemli bir gelişme yaşandı. Sayın Başbakanımızda, sayın Genel Kurmay Başkanımızda, Milli Savunma Bakanımızla birlikte sabah saatlerinde gelişmenin detaylarını halkımıza takdim etti. Bende Bursa’dayım ancak, böyle bir gelişmenin yaşanacağını biliyordum. Çünkü her hafta yaptığımız güvenlik toplantısında Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun geçici olarak nakledilmesi konusu gündemimizdeydi. Hükümetimizin kararlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine verilen görev başarıyla sonuçlanmıştır. Bundan dolayı sevinçliyim” açıklamasında bulundu.

Türkiye ile Fransa arasında imzalanan anlaşma gereğince birkaç defa yeri değiştirildiğini ifade eden Arınç, “Süleyman Şah Türbesi Suriye sınırlarında Türkiye toprağı kabul edilmektedir. Bugün konum itibariyle Türkiye’ye 30-40 kilometre uzaklıktadır. Bugüne kadarda orada bir askeri birliğimiz nöbet tutmakta ve zaman zaman değişmekte, bu türbe gelenler tarafından ziyaret edilmekteydi. Suriye’de feci olaylar yaşanıyor. Bir taraftan rejimin kendi halkına yönelttiği silahlarla, birkaç yüz bin kişi hayatını kaybetti. Şehirler tahrip edildi. Bir taraftan da aşırı unsurlar Suriye’de maalesef hareket kazandılar” diye konuştu.

“Irak ve Suriye topraklarında faaliyet gösteren acımasız eylemler yapan, başta IŞİD olmak üzere bir takım radikal unsurlar insanları vahşice katlediyorlar” diye sözlerine devam eden Arınç, şunları söyledi:
“Savaş açıyorlar, acılar yaşatıyorlar. Bursa’dan bulunduğum bir zaman içerisinde Musul’daki konsolosluk görevlilerimiz 101 gününün ardından bir operasyon ile kurtarılmıştı. Onları Ankara’da büyük bir sevinçle karşılamıştık. 46 tane Türkiye Cumhuriyet vatandaşı bir alıkonulma ve esaret diyebileceğimiz süreçten sonra bir tanesinin bile burnu kanamadan kurtarılmıştı. Bu seferde IŞİD kuşatılması altında bulunan Süleyman Şah Saygı Karakoluna yönelik tehditlerin arttığını biliyorduk. Bu tehditler ciddiyet kazanınca elbette Türkiye’nin bir şeyler yapması gerekiyordu. Yine Suriye topraklarında kalmak üzere geçici olarak Süleyman Şah Türbesine yeni kabir yapılacak ve nakledilmesi yönünde yine Suriye topraklarında ama Türkiye sınırlarına çok yakın bir yere nakil edilecekti. Bütün bunlar yapılırken bütün incelikler, detaylar dikkate alındı. Çok ince bir planlama yapıldı. O yüzden sözlerimin başında hükümetimizin bu direktifini, bu talimatını başarıyla uygulayan ve sonuçlandıran Türk Silahlı Kuvvetlerini, başta Genel Kurmay Başkanımız olmak üzere harekatı bizzat yöneten Kara Kuvvetleri Komutanımız ve ona bağlı unsurlar olmak üzere bütün askerlerimizi, komutanlarımızı tebrik ediyorum Milletim adına kendilerine teşekkür borcumuz var.”

Operasyon sırasında bir başçavuşun şehit olduğunu belirten Arınç, “Bu operasyon sırasında başçavuş olduğu biliniyor hareket sırasında kaza sonucu hayatını kaybetmiş olmasından elbette büyük üzüntü duyuyoruz. Şehidimize Allahtan rahmet diliyoruz. Kalanlarımıza inşallah daha uzun yıllar ülkemize hayırlı hizmetler yapmasını temenni ediyoruz. Ailesine de baş sağlığı diliyorum” açıklamasını yaptı.

Dikkat edilecek konular hakkında bilgiler veren Arınç, şu ifadeleri kullandı:
“Bu hususta dikkat edilecek konu şudur. Bir, nakli kubur geçici olarak yapılıyor. Anlaşma gereğince bunun Suriye topraklarında olması gerekiyordu. Bize ait bir topraktı, ona yapılacak tecavüz, bize yapılacak tecavüz olurdu. Bunu anında karşılık vermek zorundaydık. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nu korumak ve kollamak üzere her bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığım gibi en son ekim ayında yaptığım için söylüyorum, hava kuvvetlerimiz, helikopterlerimiz, tanklarımız başta olmak üzere en kısa sürede müdahale edebilecek şekilde konuşlanmıştı. 2 savaş uçağımız sürekli bölge üzerinde devriye uçuşu yapıyordu. Helikopterlerimiz hazırlanmış, hareket emri bekliyordu. Tanklarımızda Süleyman Şah Saygı Karakoluna yapılacak tecavüzü bertaraf etmek üzere yarım saat içerisinde müdahale edecek şekilde konuşlanmıştı. Ancak bu tehditler arttığı için bu müdahaleyi en yakınımızda karşılamamız gerektiği konusu düşünüldü.”

IŞİD, denilen terör örgütünün, özellikle camilere, türbelere karşı amansız düşmanlık gösterdiğini anlatan Arınç, “Irak ve Suriye topraklarında da kutsal mekanların hepsini bugüne kadar havaya uçurdu. Bize böyle bir şey yapması Türkiye adına affedilemez ve kabul edilemez bir davranış olurdu. Çünkü onların menzili içerisindeydik, bir delilik yapabilirlerdi. O yüzden birinci şartımız bu oldu. İkincisi IŞİD’in çemberinin darıldığını ve başka unsurlarında devreye girdiğini ve Türkiye’nin egemenlik hakkı bulunan bu yer üzerindeki müdahalesinin zaman içerisinde mümkün olamayabileceği düşünüldü. Her türlü ince hesaplar dikkate alınıldı. Bu çalışmaların bir kısmından güvenlik toplantılarına katıldığım için haberdardım. Düğmeye basıldığı anda da azemi 8 saat içerisinde bu işlemlerin gerçekleştirilmesi bütün titizlikle hazırlandı. Bu bir taktik meselesiydi. Kara Kuvvetleri, harekat planlama komutanlarımız bu konuda çok ciddi bir çalışma yapmışlardı. Nereden girilecek, nerede hangi tedbirler alınacak ve Suriye nakledilecek kabrin şablonunun hazırlanması da dikkate alınmıştı” ifadelerini kullandı.

Olay herkesi gururlandıracağını dile getiren Arınç, şöyle devam etti:
“Başarıyla tamamlanmıştır. Ama ne varki, sorumsuz, sadece muhalefet yaptıklarını zanneden birileri toprak kaybettiğimizi söyleyebilirler. Bizde doğrusu bunları düşündük. Türkiye’deki muhalefetin kalitesi az çok belli olduğu için, böyle operasyondan sonra acaba ne söylerler, iç politikada ne yaparlar diye endişe etmiştik. Çok şükür operasyonun her anı Türkiye Devleti’nin izzetini, azametini, varlığını, egemenliğini ortaya koyacak şekilde yapılmıştır. Bir defa toprak kaybetmedik. Süleyman Şah Saygı Karalokulu’nun bulunduğu arazi kadar yine Suriye toprakları içerisinde geçmişte de birkaç defa nakil yaşandığı için bir arazi üzerinde bu gerçekleştirilmiştir. İkincisi operasyonun her anı kameralarla tespit edilmiştir. Dini merasim yapılmıştır. Nakledilecek kabrin nasıl alınacağı, nasıl nakledileceği her anı ile tespit edilmiştir. Bizim inancımızda dikilen bayrak bir daha asla inmez. O yüzden Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda bulunan bayrağımız inmeden naklin gerçekleştirileceği yerde dikilmiştir. Saygı duruşunda bulunulmuştur. Askerlerimiz görevlerini yapmıştır.”

Oradaki binanın ve bayrak direğinin tahrip edilmesi ile ilgili konuşan Arınç, “Bu bizim kararımızdır. Çünkü biz oradan ayrıldıktan sonra IŞİD’in burayı ele geçirmesi, oraya kendi bayrağını asması ve o binada başka gösteriler yapması mümkündü. Onların eline enkazdan başka bir şey geçmemesi için bu yapılmıştır. Buradan muhalefete sesleniyorum. Sizler önemli görev yapıyorsunuz. Ama bu operasyonun amaçlarını sayın başbakanımız kısaca bahsetti. Zaman içerisinde herkes duyacak ve bilecek. Bunun bir askeri gereklilik olduğunu herkesin bilmesi lazım. Hükümetimizin talimatı sıfır noksanla, sıfır hatayla gerçekleşmiştir. Ne varki 500’den fazla askerin katıldığı bir operasyonda bir kaza sonucu çok değerli bir kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Bu operasyonlar bu tür zayiatların yaşanması tabidir. İnanıyorumki çok kısa zamanda yeni yerinde yine aziz hatırasını yaşatacağı, Türk bayrağı dalgalanacak ve bundan sonraki ziyaretlerimiz burada yapılacaktır” dedi.

Eğit-donat anlaşmasının imzalandığını vurgulayan Arınç, “Suriye’de yerel unsurların, muhaliflerin ABD bir koalisyonun bir parçası olarak eğitim donatılmaları konusu imza altına alınmıştır. Bundan sonra koalisyonun hareketlerde takip edilecektir. Türkiye Suriye’deki bu trajedinin biran önce sonuçlanmasını ve Suriye’de demokratik bir yönetimin iş başına gelmesini arzu ediyor. Mesele anlattığım gibidir. Muhalefet toprak kaybedildi, çekildi diye bunların arkasına saklanmasın. Bunlarla siyaset yapmasın. Türk halkı bugün olan ve yapılanla gurur duyacak noktadır. Toprak kaybetmedik, bayrağımız dalgalanıyor ve Süleyman Şah’ın mukaddes emaneti de elimizde geçici olarak bulunuyor. İnşallah en kısa zamanda yerine götürülecektir. Bu harekete bulunanlara şükranlarımı sunuyorum. Türk milletine de başının dik olmasını bu operasyonla Türkiye’nin gücünü kanıtladığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor