BTÜ’de Atatürk’ü anlama söyleşisi

BTÜ’de Atatürk’ü anlama söyleşisi

GÜNDEM 10.11.2023 16:57:35 0
BTÜ’de Atatürk’ü anlama söyleşisi
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85’nci yıl dönümü dolayısıyla Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) anma etkinliği düzenlendi. Şiirlerin okunduğu, Atatürk’ün sevdiği türkülerin seslendirildiği etkinlikte, Dr. Onur Uzer Atatürk’ün az bilinen yanlarını anlattı.
Yıldırım Bayezid Yerleşkesi Kırmızı Salon’da düzenlenen etkinlik öncesi BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Sinan Uyanık’ın da katılımıyla tüm öğrenciler saat 09.05’de Ata’ya saygı duruşunda bulundu. Ardından Genç Fikirler Topluluğu tarafından düzenlenen “85 Yıldır Sönmeyen Işık; Atatürk’ü Anlama” etkinliğine geçildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim duygularımı ve benim fikirlerimi anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk, tam 85 yıl önce bugün aramızdan ayrılmış olsa da firikleri, hayat gözlemleri, ilkeleri, idealleri ve düşünceleriyle yaşamaya devam edecektir. Atatürk’ün emaneti Cumhuriyetimizin, okuyan, sorgulayan, fikri hür ve vicdanı hür siz gençlerimizle ayakta kalacağına inancımız tam. Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyetine her yönüyle sahip çıkacağımıza söz veriyorum” dedi.
“Atatürk’ün hayat mücadelesini anlamak önemli”
Açılış konuşmasının ardından Sosyolog Dr. Onur Uzer’in söyleşisine geçildi. Onur Uzer, Atatürk’ün az bilinen yönlerini çeşitli hatıralarla paylaştı. Atatürk’ün hem savaşlarla hem hastalıklarla mücadele eden bir lider olduğunu kaydeden Uzer, “Kaburgası kırıldıktan sadece 5 gün sonra cepheye koşan bir liderden bahsediyoruz. Bunun gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor ama geride kocaman bir Cumhuriyet, kocaman bir millet bırakıyor. Atatürk’ü anlamak hayat mücadelesini iyi bilmekten geçiyor. 85 yıldır sönmeyen ışığın bize çok ciddi öğretileri var. Onun fikirlerini, öğretilerini benimsememiz gerekiyor. Bunu yaparken de hem milli mücadeledeki tam bağımsız ülke ruhunu hem de yurtta ve dünyada barış felsefesini iyice idrak etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Atatürk’ün hayatı boyunca bilime, sanata, kültüre, Türk kadınına ayrı bir önem verdiğini vurgulayan Uzer, “Atatürk bilimsel çalışmaların yanında Anadolu medeniyetlerinin araştırılmasına çok önem veren bir liderdi. Çok fazla kitap okuyan biriydi ve bakıldığında 3 bin 997 kitap okumuş, 2 binden fazla kitabın altını çizerek okumuş. Kendisi 9 kitap yazdı ve 12’ye yakın da katkı verdiği kitabı bulunuyor. Ve bakıldığında günümüze ışık tutan eşsiz öngörüsü mevcut. O gün dünyaya, bilime dair söylediği ne varsa bugün aynı şekilde yaşandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Uzer’in söyleşinin ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, türküler seslendirildive belgesel gösterimi yapıldı. Program, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın Dr. Onur Uzer’e teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.

Büyükçekmece’de sır cinayet

Tekirdağ’da 16 kaçak göçmen yakalandı

Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kafatası kemikleri bulundu

2. Lig’de maç sonrası yaşanan gerginlikte futbolcu ve taraftar yaralandı

TFF 2. Lig: Karacabey Belediyespor: 2 - Altınordu: 2

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Huzurlu sokaklar uygulaması ile tehlikelerin önüne geçiyorlar

Su kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında panel düzenlendi

Çiftçilere Trabzon hurması yetiştirmenin püf noktaları anlatıldı

Başkan Durgut’tan sanata destek

Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı

Adıyaman’da şehit olan Komiser Gökhan Özer son yolculuğuna uğurlandı

Eyüpsultan’da hatalı park kavgasında canından oluyordu: Sopayla ve bıçakla saldırdılar

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 2 (Maç sonucu)

Esenyurt E-5 yan yolda tır refüje çıktı

Tunca Nehri’nde öğrenciler ve vatandaşlar çöp topladılar

Kuzey Londra derbisinde kazanan Arsenal

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım oldu.

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı)

Galatasaray Petrol Ofisi, son haftaya lider girdi

Ümraniye’de kaldırıma çıkan İETT otobüsü iş yerine daldı

Yalova MAG-DER’den öğrencilere eğitim

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına başladı

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 0 (Maç devam ediyor)

Tekirdağ’da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Aşere, Takrip ve Tayyibe İcazetnamesini alan kursiyer hocalar, kurra hafız oldu

CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı

Bisikleti ile Moğolistan’a giden İtalyan fizyoterapist Havran’da kayboldu

İsmail Yüksek’in ayak bileği bağında kopma tespit edildi

Yükleniyor