Başkan Hürriyet: "İzmit’in kültürel mirasına sahip çıkmakta kararlıyız"

Başkan Hürriyet: "İzmit’in kültürel mirasına sahip çıkmakta kararlıyız"

GÜNDEM 29.07.2023 17:25:19 0
Başkan Hürriyet:
Akmeşe’de bulunan Tarihi Un Değirmeni’nin şehrin kültürel tarihine kazandırılması için yürütülen çalışmaları anlatan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, kamulaştırma ile ilgili parsel sahibinin görüşmeye gelmediğini söyleyerek "İzmit’in kültürel mirasına sahip çıkmakta kararlıyız" dedi.

İzmit’i tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olarak geleceğe taşımak için çalışmalarını sürdüren İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Akmeşe’deki Tarihi Un Değirmeni’ni İzmit’e kazandırmak için yürütülen süreci anlattı. Başkan Hürriyet, Tarihi Değirmen’in İzmit’e kazandırılmasıyla ilgili tüm detayları paylaştı. Başkan Hürriyet yaptığı açıklamada, "Restorasyon projeleri, tarihi alanların canlandırılması, kültürel miras turizmi destek programları, mirasın sürdürülebilir kalkınmaya katkısı gibi konularda İzmit’in kimliğini ve tarihini koruma yolunda da önemli adımlar atmaktayız. Ancak bu adımları atarken karşılaştığımız çeşitli sorunlar nedeniyle projelerimizi hayata geçirirken bazı zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"Amacımız değirmeni hızlı şekilde satın alarak doğrudan restorasyon projesine geçmekti"
Akmeşe’de bulunan Tarihi Un Değirmeni hakkında konuşan Başkan Hürriyet, "Akmeşe’de zamana meydan okuyan, ancak günümüze tahrip olmuş şekilde ulaşan Tarihi Un Değirmenini kaderine terk etmedik ve İzmit’e kazandırılmasıyla ilgili çalışmalara başladık. Şahıs mülkiyetinde kalan Tarihi Değirmen’in kamu tarafından onarılıp restorasyonunu tamamlanabilmesi için ve şahıs mülkiyetine kamu kaynağı aktarılamayacağından dolayı da alanın kamulaştırılması zorunluydu. Konuyla ilgili olarak 2020 yılında mülkiyetin sahibi ile üst üste görüşmeler yapıldı. Amacımız hızlı şekilde satın alınarak doğrudan restorasyon projesine geçmekti. Ancak mülk sahibi ile aynı zeminde buluşulamamış ve ne yazık ki bir anlaşma sağlanamamıştır. Koruma Kurulu’ndan Değirmen ile ilgili, ’Hasar durumu olan yapının acilen restore edilmesi gerektiğinden projelerin hazırlattırılarak kurulumuza sunulması’ yazısının alınmasının ardından encümen kararıyla parselin kamulaştırılması kararı alındı. Bunun üzerine görüşmeye çağrılan parselin sahibi görüşmeye gelmemiş ve bunun üzerine bedel tespit ve tescil davası açıldı. Bu davanın ardından parsel sahibi de kamulaştırma iptal davası açtı ve ne ilginçtir ki kamu yararına olan bu projeyle ilgili olan davayı parsel sahibi kazandı" şeklinde konuştu.

"Kültürel mirasımızı korumalıyız"
Koruma Kurulundan çıkan karardan bahseden Başkan Hürriyet, "24 Ağustos 2022’de bir kez daha parselin sosyo-kültürel amaçlı kullanmak üzere İzmit Belediyesi’nce kamulaştırılmasına yönelik karar çıktı. İzmit Belediyesi Encümeni kararıyla da parselin kamulaştırması kararı alındı. Bir kez daha görüşmeye çağrılan parsel sahibi görüşmeye yine gelmedi ve yeniden bedel tespit ve tescil davası açıldı. Bu dava süreci de halen daha devam etmektir. Kültürel mirasımız geçmişten günümüze taşınarak gelecek kuşaklara aktarılmalı ve muhakkak korunmalıdır. Bu bilinçle hareket ederek, kültürel mirasımızın sürdürülebilirliğini sağlamak ve İzmit’i tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olarak geleceğe taşımak en büyük hedefimizdir" ifadelerini kullandı.

Edremit sahilleri uçurtma ile renklendi

Büyükçekmece’de sır cinayet

Tekirdağ’da 16 kaçak göçmen yakalandı

Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kafatası kemikleri bulundu

2. Lig’de maç sonrası yaşanan gerginlikte futbolcu ve taraftar yaralandı

TFF 2. Lig: Karacabey Belediyespor: 2 - Altınordu: 2

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Huzurlu sokaklar uygulaması ile tehlikelerin önüne geçiyorlar

Su kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında panel düzenlendi

Çiftçilere Trabzon hurması yetiştirmenin püf noktaları anlatıldı

Başkan Durgut’tan sanata destek

Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı

Adıyaman’da şehit olan Komiser Gökhan Özer son yolculuğuna uğurlandı

Eyüpsultan’da hatalı park kavgasında canından oluyordu: Sopayla ve bıçakla saldırdılar

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 2 (Maç sonucu)

Esenyurt E-5 yan yolda tır refüje çıktı

Tunca Nehri’nde öğrenciler ve vatandaşlar çöp topladılar

Kuzey Londra derbisinde kazanan Arsenal

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım oldu.

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı)

Galatasaray Petrol Ofisi, son haftaya lider girdi

Ümraniye’de kaldırıma çıkan İETT otobüsü iş yerine daldı

Yalova MAG-DER’den öğrencilere eğitim

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına başladı

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 0 (Maç devam ediyor)

Tekirdağ’da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Aşere, Takrip ve Tayyibe İcazetnamesini alan kursiyer hocalar, kurra hafız oldu

CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı

Bisikleti ile Moğolistan’a giden İtalyan fizyoterapist Havran’da kayboldu

Yükleniyor