BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ´KIYAMETE KADAR TÜRK-JAPON DOSTLUĞU YAŞAYACAK´

(FOTOĞRAFLI)

POLİTİKA 25.12.2015 13:04:08 0
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ´KIYAMETE KADAR TÜRK-JAPON DOSTLUĞU YAŞAYACAK´

 

"Ertuğrul 1890" filminin gala gösterimine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, film ekibine teşekkür ederek, ?Biz bize uzatılan dostluk elini hiç unutmadık. Kıyamete kadar Türk-Japon dostluğu yaşayacak? dedi.

 

Japonya-Türkiye ilk ortak sinema filmi olan "Ertuğrul 1890"ın gala gösterimi, İstanbul Zorlu Performans Gösteri Merkezi´nde Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun katılımı ile gerçekleşti. Uluslararası ilişkilerde 1800´lü yıllara dayanan Türkiye-Japonya dostluğunun ele alındığı filmin galasında konuşan Başbakan Davutoğlu, Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni´nde şehit olan Türk denizcilerine değindi. ?Bir dostluk için Anadolu´dan Japonya´ya giden, savaşmak için değil onlarla buluşmak, bir dostluğu bir tohum olarak tarihe atmak için giden insanlardı? diyen Başbakan Davutoğlu, ?Evet gittiler, 1887 yılında Osmanlı topraklarına İmparator Mikado´nun selamını getiren Japon dostlarımıza cevaben gittiler. Sultan 2. Abdülhamid, hiçbir başka devlete yapmadığı bir uygulama ile İmparator Mikado´nun nişanını kabul etmişti. Ve bir dostluk nişanı olarak da bu Anadolu insanlarını bu topraklara göndermişti. Orada oturup tefekkür ettiğimde savaş gemilerinin sadece savaşmak için değil, dostluklar için de kıtalar aştığını ve aziz şehitlerimizin bu dostluğu Anadolu topraklarından Japon adasına götürdüğünü düşündüğümde dostlukların kıtaları aşabileceğini bir kez daha hissetmiştim. O zaman hissettim ki, iki milletin bir araya gelmesi mutlaka siyasi bir irade ile olmuyor. Siyasi bir irade ile bir yolculuk başlıyor ama büyük fedakarlıklarla o tohum büyüyor ve bir çınar oluyor. 681 şehidimiz okyanusa atılan dostluk tohumlarıydı. Onlar görmediğimiz okyanusta büyüyen çınarlara dönüştüler ve Türk-Japon dostluğunun nişanına dönüştüler? dedi.

Ziyareti sırasında Oşima İlkokulu´nda kendisini karşılayan küçük çocuklara baktığında aklına Hiroşima´nın geldiğini aktaran Başbakan Davutoğlu, Nazım Hikmet´in Hiroşima´da ölen çocuklar için yazdığı "Hiroşima´da öleli oluyor bir on yıl kadar, yedi yaşında bir kızım büyümez ölen çocuklar" dizelerini okuduğunu aktardı.

?ALLAH HİÇBİR TOPLUMA HİROŞİMA VE NAGAZAKİ´DEKİ YAŞANAN ACILARI GÖSTERMESİN?

"Bir insanlık destanı ve aynı zamanda bir utancı o günden bu güne hep hatırlarız" diyen Başkan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Bir tarafta okyanusa atılan tohum gibi büyüyen dostluk nişanı 681 şehidimiz, diğer tarafta sadece savaşan askerleri değil yaşayan nesilleri, daha sonraki nesilleri de öldürmek için gelen atom bombası. İşte aradaki iki dünya görüşü farkı. O gün şehit olan her bir dedemiz oraya dostluk için gitti. Ama Hiroşima´ya atılan bombanın uğradığı her bir zerre insanlara ölüm saçtı. Allah hiçbir topluma Hiroşima ve Nagazaki´deki yaşanan acıları göstermesin. Ve bir daha biz siyasilere böyle kararlar alacak zilleti de yaşatmasın. Japonya´da o çılgın dalgalara sevgiden başka tohum atmadık biz.?

?KIYAMETE KADAR TÜRK-JAPON DOSTLUĞU YAŞAYACAK?
Filmin yönetmeni ve film ekibine teşekkür eden Başbakan Davutoğlu, ?Onlar bu güzel eserle sadece tarihi yaşatmadılar. Bundan sonra da ders dolu, ibret dolu bir hatırayı gelecek nesillere aktarılmasını sağladılar. Bugün bu makamlarda olan bizler, Sultan 2. Abdülhamid´in İmparator Mikado´ya, Turgut Özal´ın Japonya´ya karşılıklı olarak gösterdiler. Ben ve Sayın Cumhurbaşkanımız ve bundan sonra gelecek tüm başbakanlar ve cumhurbaşkanları Japon halklarına göstereceklerdir. Biz bize uzatılan dostluk elini hiç unutmadık. Kıyamete kadar Türk-Japon dostluğu yaşayacak" diye konuştu.


Gürsu'da Başkan Aktaş'a sevgi seli

Yüksek Seçim Kurulu'ndan iftar kararı

Türkiye yerel seçim için sandığa gidiyor

Zekai Gümüşdiş ortaokulu öğrencileri çilek ve marul dikerek tarımla buluştu

Borsa İstanbul ilk yarısında yükseldi

Meral Akşener'den CHP'ye tepki: Bana abla mabla demeyin artık

Gazze'de can kaybı 32 bin 623'e yükseldi

Bursa'da patlama ve yangın sonrası bodrumda ceset bulundu

Bursa'da gençlere müjdeler: Gençlik Merkezleri 50'ye Çıkıyor, YKS Kursları 15'e Ulaşıyor

Nilüfer'e 300 kişilik kız öğrenci yurdu kazandırılıyor

Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Yükleniyor