BAKANLAR YENİŞEHİR´DEKİ OTOMOTİV TEST MERKEZİ PROTOKOL İMZA TÖRENİNE KATILDI

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU VE BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FARUK ÖZLÜ YENİŞEHİR´DE KURULACAK OTOMOTİV TEST MERKEZİ´NİN PROTOKOL İMZA TÖRENİNE KATILDI. ÇAVUŞOĞLU KONUŞMASINDA BURSA´NIN ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR KATMA DEĞER OLDUĞUNU SÖYLEDİ. BAK

GÜNDEM 3.12.2017 13:23:14 0
/kanal16haber.com/2017-12/3/152059778b.mp4
BAKANLAR YENİŞEHİR´DEKİ OTOMOTİV TEST MERKEZİ PROTOKOL İMZA TÖRENİNE KATILDI

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa´nın Yenişehir ilçesinde yapımı devam eden Otomotiv Test Merkezi´ne ilişkin, "İnşallah 2018´in ikinci yarısında ilk pistin kazmasını vurmak suretiyle Yenişehir´de artık Otomotiv Test Merkezi´nin efsane olmaya namzet durumunu ortadan kaldıracağız." dedi. 

Çavuşoğlu, ilçeye bağlı Çardak köyünde Otomotiv Test Merkezi´nin kurulacağı alanda düzenlenen protokol imza töreninde, ilçenin teknoloji, otomotiv, sanayi ve tarımın üssü olacağı düşünülen bir bölgede bulunduğunu söyledi. 

Hızlı tren, Otomotiv Test Merkezi, organize sanayi bölgesi ve hava alanındaki kargo uçuşlarına ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Bakanlar Kurulu oturumları esnasında ve onun dışındaki süreçlerde sık sık bir araya gelerek, Otomotiv Test Merkezi´nin gidişatı, geleceği ve planlamasıyla ilgili fikir teatilerinde bulunduk." ifadesini kullandı.



- "İlk pistin kazması 2018´in ikinci yarısında vurulacak"

Merkezin hayata geçirilmesi noktasında aşılması gereken bir konu bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü´nün o konunun aşılmasında bir gayreti oldu. Bir taraftan TSE, bir taraftan Savunma Sanayi Müsteşarlığı, diğer taraftan işin içine TÜBİTAK´ı da katmak suretiyle bugün somut bir adım atma noktasına geldik. Burası 4 bin 350 dönümlük bir yer ve 13 pisti, 7 laboratuvarı olacak. Gerek Türkiye´de yerli üreticilerin ürettiği, gerek yurt dışında üretilen otomobillerin testlerinin yapılacağı bir yer olacak burası. İnşallah 2018´in ikinci yarısında ilk pistin kazmasını vurmak suretiyle, Allah´ın izniyle, Yenişehir´de artık Otomotiv Test Merkezi´nin efsane olmaya namzet durumunu ortadan kaldıracağız." 

Çavuşoğlu, Otomotiv Test Merkezi´nin hayırlı olmasını dileyerek, "Savunma araçlarının da otomotiv yan kollarına ilişkin hususların da testleri burada yapılacak. Yerli üretim olarak üretilen otomotivlerimizin buradan başka ülkelerin test merkezlerine gönderilmesi, elbette bir kaynak, bir gidere tekabül ediyordu. Artık inşallah bu kaynak, Yenişehir´de, Türkiye´de kalacak. Hem üretici hem de buradaki insanımız, Bursa´mız bu noktada çok yönlü bir memnuniyet yaşayacak." dedi. 

Bursa´nın ülke için katma değer üretecek bir merkez haline geldiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Önümüzde önemli bir süreç var. Bundan bir ay önce başlatılan yerli otomobil projesi, konsorsiyum üyeleriyle hayata geçecek. Bursa açısından yerli otomobil konusunda parametrelerimiz çok iyi. Onun için ´ya nasip´ diyerek, mücadelemizi sürdürelim, şansımızın da yüksek olduğunu bilelim." diye konuştu.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de Türk Standardları Enstitüsünün yürüttüğü Otomotiv Test Merkezi Projesi´nde Kalkınma Bakanlığının da bulunduğunu, daha geniş, kapsayıcı olması bakımından Savunma Sanayi Müsteşarlığını da projeye dahil etmek istediklerini söyledi. 

Özlü, 2 Kasım 2017´de gerçekleştirilen imza töreninde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve Türkiye´de ilk defa yerli marka otomobil üretmek için yola çıkan ve 5 şirketten oluşan ortak girişim grubunun bir araya geldiğini hatırlattı. 

Söz konusu projenin bir geçmişi olduğuna işaret eden Özlü, şöyle konuştu:

"Ben yaklaşık 18 aydır görevdeyim ve 18 ay süresince Türkiye´de böyle bir milli konsorsiyum nasıl oluşturulur konusunu çalıştık. TOBB Başkanımızın katkıları oldu. Bu 5 firmadan birisi Bursa firması, diğerleri de Türkiye´nin çok saygın çok büyük firmaları. Bu firmalar aynı zamanda ihracatları olan, yani yurt dışına ihracat yapan, yurt dışında yatırımları olan firmalar. İçlerinde iletişim, otomotiv sanayinde, elektronik ve beyaz eşyada faaliyet gösteren firmalarımız var. 2 Kasım 2017 bugün de 2 Aralık 2017. Yani aradan 1 ay geçti. Bugün de burada Otomotiv Test Merkezi için bir imza atacağız." 

Otomotiv Test Merkezi Projesi´nin uzun süredir üzerinde çok konuştukları ama çok mesafe alamadıkları bir çalışma olduğunu anlatan Özlü, "Hüseyin Şahin bey (AK Parti Bursa Milletvekili) de sürekli bana sorardı. Mecliste beraber görev yapıyoruz. Ayrıca Yenişehirli arkadaşlarımız ziyarete geldiler. Onlara hep bu projeyi iyi takip edeceğimi bu projeyi hayata geçireceğimizi söylemiştik fakat şimdi aslında yerli marka otomobil projesinin takvimine uygun bir şekilde, yani oradaki takvim nedir? 24+24.Yani ilk 24 ay tasarım, ikinci 24 ay seri üretim fazıdır. Projenin takvimine uygun bir şekilde test merkezini de hayata geçireceğiz." dedi. 

Özlü, Otomotiv Test Merkezi´nin hayata geçme süresinin Türkiye´nin Otomobili Projesi´nin süresiyle eş zamanlı olduğunu vurgulayarak, "Çünkü sadece tasarlamak, üretmek yetmez. Bunu test edip onaylamanız, değerlendirmeniz gerekir. Dolayısıyla buraya kuracağımız merkez Otomotiv Test Merkezi veya kara araçları test merkezi son derece önemli. Bir yerli marka otomobil yapacaksak mutlaka test merkezine ihtiyacımız var. İşte burada bugün imzasını atacağımız test merkezi bu ihtiyacı karşılaşacak." diye konuştu. 

- "Başka ülkelerde de otomobil fabrikaları kuracağız" 

"Biz sadece Türkiye için otomobil yapmayacağız." diyen Bakan Özlü, şunları kaydetti:

"Dünya için bu otomobili yapacağız. Bu otomobili bütün dünyaya satacağız. Sadece iç pazarı hedeflemiyoruz. Zaten bugün Türkiye´de üretilen otomobillerin yüzde 80´ini ihraç ediyoruz. Dolayısıyla yerli marka otomobil, Türkiye´nin otomobili de Türkiye´nin ihracat yapacağı, ihraç edeceği ürünlerin başında gelecek. İnşallah biz de ileride diğer ülkeler gibi başka ülkelerde de otomobil fabrikaları kuracağız. Otomotiv sektöründe Türkiye´de çok ciddi bir altyapı var. Son 50-60 yılda oluşan ana sanayisi, yan sanayisi, tasarım mühendisleri, üretim mühendisleri. Teknik olarak hiçbir sorunumuz yok. Biz sadece Türkiye´ye has, Türkiye´ye özgü bir marka yapmak istiyoruz. Nasıl Almanya, Japonya denilince aklımıza birkaç marka geliyor, Türkiye denildiği zaman da dünyada inşallah öyle bir marka oluşturacağız ki Türkiye ismiyle eş, akla gelen bir markamız olacak." 

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu ve Bakan Özlü, daha sonra protokolü imzaladı. 


Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı

Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi

Esenler’de araç içinden havaya ateş ettiği anı sosyal medyada paylaşan şahıslar gözaltına alındı

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç sonucu)

İsmail Kartal: “Turu geçmek adına her şeyi hak etmiştik”

Jose Mendilibar: "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık"

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Jandarmadan huzur uygulaması: 25 kişi yakalandı

Galatasaray, Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (İlk yarı)

Aston Villa penaltılarla yarı finalde

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç devam ediyor)

İsmail Kartal’dan Olympiakos maçında 3 değişiklik

Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe - Olympiakos maçını tribünden takip etti

Sakarya’da dehşete düşüren olay

Gaziantep’te cinayetten hüküm giyen zanlı Yalova’da yakalandı

A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu

Babaeski’de tüp yüklü kamyonda korkutan yangın

Skytrax’tan dünyanın en iyi 10 havalimanı arasına giren İstanbul Havalimanı’na iki ödül

Yalova’da 2 hektar ormanın yanmasına neden olan zanlı gözaltına alındı

Doktoru darp etmişti: Mahkeme yurtdışına çıkışını yasakladı

Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık belediyenin borç bilançosunu açıkladı

Bursaspor’da hazırlıklar devam ediyor

Sultanlar Ligi: Eczacıbaşı Dynavit: 3 - Fenerbahçe: 0

Bakırköy’de kuyumcuya silahlı saldırı: Saldırganın kaçış anı kamerada

Sarıyer’de taksiciler öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için eylem yaptı

Pendik’te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Edirne Balkanların ticaretin merkezi oluyor

Ataşehir’de tır yan yattı, cadde trafiğe kapatıldı

Yükleniyor