Asi çocuklar daha başarılı

Yapılan araştırmalara göre asi ve inatçı çocukların hayatının ilerleyen evrelerinde diğer çocuklara göre başarılı olmaları daha mümkün.

YAŞAM 20.06.2022 11:12:00 0
Asi çocuklar daha başarılı

Çocukların neden söylediklerimizi dinlemediklerini ve yaramazlık yaptıklarını çoğu zaman anlamlandıramayız. Bu davranışlarından kendimizi sorumlu tutarız ve nerede hata yaptığımızı düşünmeye başlarız. Fakat Research Gate'in yaptığı son araştırmaya göre inatçı ve asi çocukların ilerleyen yıllarda diğerlerinden daha başarılı olduğu ortaya çıkmış.

1968'den bu yana 8-12 yaş aralığındaki 3 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmalarda ilk fark edilen şey, çocukların karşılamaları istenen kesin beklentilerin olduğu... Bu beklentiler daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için derslerinin iyi olması, davranışlarının düzgün olması, kurallara uymaları ve saygılı birer birey olmaları yönünde... Araştırma kapsamında çocuklara, okulda ve evde yaptıkları günlük aktiviteler, duygu-düşünceleri ve alışkanlıkları hakkında bir anket de uygulanmış. 40 yıldan fazla süren takip sürecinin ardından sonuçlanan araştırmaya göre, evdeki otoriteye karşı koyan çocuklar etraflarında olan şeyleri sorgulamaya ve sınırların ötesinde düşünmeye daha yatkınlar. Bu da onlara ilerleyen yıllarda yeni fikirler üretmelerinde ve iş kurmalarında avantaj sağlıyor. Çocukken asi, huysuz ve inatçı olarak adlandırılan çocukların, daha disiplinli ve çalışkan olan çocuklarla kıyaslandıklarında iş hayatına atıldıklarında daha önemli pozisyonlara gelip daha fazla para kazanıyor.

İncelenen değişkenlere göre, asi çocukların yetişkin olduklarında başarılı olmalarının bir başka sebebi de bencil olmaları ve kendi çıkarlarını ilk sırada gözetmeleri olabilir. Onlara dayatılan kurallara uymayı reddetmeleri, istedikleri maaşı alana kadar tartışmaktan vazgeçmemeleri ve onları rahatsız eden yerde kalmayıp hep daha iyi seçenekler için araştırma yapmaları daha başarılı bir konuma ulaşmalarına yol açmış olabilir.

Çocukların karakterleri ve davranışları, başarılı olmalarında en büyük öneme sahip olan faktörler olarak niteleniyor. Yani başarı kavramı, zengin ve üst sınıf bir aileden gelmekten veya bilişsel kaynaklardan daha fazlasıyla ilgili. Çocuğun hayatı boyunca geliştirdiği yetenekleri ve sorumluluk duygusuna ek olarak aldığı profesyonel ve akademik eğitimin kalitesi de ilerideki kariyeriyerini ve ekonomik durumunu belirleyen faktörler arasında.

Diğer bir taraftan ise bazı durumlarda çocukluğunda asi olan yetişkinler başarıya etik bir şekilde ulaşmamış ya da diğerlerine kıyasla okulda daha çok zaman geçirip daha çok ders çalışmış olabilirler. Bu da okulda daha fazla ders çalışan çocukların üniversite kazanmak için gereken bilgi birikimine sahip olmalarını ve beraberinde de gelecekte ne yapmak istediklerine daha kolay karar vermelerini sağlıyor olabilir. Bu yüzden anne ve babalara eğer asi veya inatçı bir çocukları varsa fazla endişelenmemelerini öneriyoruz. Çünkü araştırmalara göre bu iyiye işaret olabilir.


Bursaspor - Vanspor FK maçı seyircisiz oynanacak

20 saniye içinde 2 kez ölümden döndü

İnegöl'de Yeniceköy'e 4 yeni sokak kazandırılıyor

İki lider arasında kritik görüşme: Özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

Gençlerden şehitlere vefa

Yalova’da DEAŞ operasyonu: 1 gözaltı

Başkan Şadi Özdemir’den gençlere ’Yanınızdayız’ mesajı

Bursa AFSİAD’dan özel kullara ’eğitim kampüsü’ önerisi

Geleceğin veteriner hekimlerine uygulamalı eğitim

670 yıllık dede aşı geleneği bu yıl 671. kez yaşatılacak

Üsküdar’da beton pompası apartmanın üzerine devrildi: 2 balkon çöktü

Yalova’da AVM’deki avize alev alev yanarak düştü

Münevver Karabulut’un babası, Cem Garipoğlu’nun otopsi fotoğraflarını yorumladı

Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğun düşerek hayatını kaybettiği çukur kapatıldı

Başakşehir’de husumetlisini bıçaklayarak ölümüne neden olan şahıs yakalandı

Sultanbeyli’de boşanma aşamasındaki karısını boğarak öldürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

Yıldırım Belediyesi, Bağlaraltı Pazar Yeri projesini tamamlıyor

İHH Özgürlük Filosu ile Gazze'ye yardım ulaştıracak

Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet: Müşteri gibi taksiye binip kafasına sıkmışlar

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

Küçükçekmece’de kafe yarım saat içinde küle döndü

Emirgan Korusu'nun sevimli sincaplarını her gün kuru yemişle besliyor

Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 yıl 4 aya kadar hapis talebi

Bursa'da PKK/KCK terör örgütüne operasyon: 14 üye yakalandı!

Beşiktaş’ın konuğu Çaykur Rizespor

Bursa'da kiracı çöplük oluşturdu, ev sahibi çileden çıktı

Bursa'da sahne sırası işçilerde

Bursalı dağcılar Uludağ'ın Saklıgöl'ünde buzlu gölette yüzdü

Yükleniyor