Anahtarı teslim etmeyen kiracı şimdi yandı

Yargıtay, anahtarı vermeyen kiracının daireyi boşaltsa da kira bedelinden yükümlü olduğuna dikkat çekti.

GÜNDEM 23.07.2023 10:57:00 0
Anahtarı teslim etmeyen kiracı şimdi yandı

Son günlerde kiralardaki fahiş artış tartışmaları sürerken, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Kiracının tahliye ettiği anahtarı mülk sahibine teslim ettiğinin muhakkak belgelendirmesi gerektiğine dikkat çeken Yargıtay, anahtarı vermeyen kiracının daireyi boşaltsa da kira bedelinden yükümlü olduğuna dikkat çekti.   


 Son aylarda kiracı-ev sahibi kavgalarında büyük artış yaşandı. Hukukçular, 'Anahtarı vermeden kiracılık bitmez' prensibi çerçevesinde yüksek kira sebebiyle evi boşaltan kiracıların muhakkak suretle anahtarı mülk sahibine teslim ettiğini belgelendirmesi gerektiğini dile getiriyor. Hukukçular, kiracının taşınma işlemini tamamlasa dahi mülkün anahtarlarının ev sahibine teslim edilmedikçe kiracının mülk üzerindeki haklarını ve yükümlülüklerini sürdürdüğünü belirtiyor.  


 Yıllardır oturduğu evi tahliye eden M.K., anahtarı mülk sahibine teslim ettiğini belgelendiremeyince hayatının şokunu yaşadı. Mahkemenin kapısını çalan mağdur kiracı, oturmamasına rağmen 11 aylık kira bedelinin tahsilini isteyen ev sahibinin hakkında başlattığı icra takibiyle sarsıldı. Kiracı takibe itiraz edince harekete geçen ev sahibi ise borçlu aleyhine ödenmeyen kira bedelleri için tahliye talepli takip başlattıklarını, borçlunun itirazının haksız olduğunu, kira bedellerinin ödenmediğini öne sürdü. Mağdur kiracı da kira sözleşmesine uygun bir bildirim ile tahliye edildiğini, işyerinin kullanıldığı döneme ait kira borcunun bulunmadığını, kira bedellerinin zamanında ve eksiksiz ödendiğini dile getirdi. Fesih ve tahliyeden sonraki 11 ay için kira borcunun bulunmadığını, davacı ev sahibinin talebinin reddi gerektiğini savunan kiracı, alacaklının takip konusu meblağın yüzde 20’sinden aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminata mahkum edilmesini istedi. 


 Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı mağdur kiracı temyiz edince devreye giren Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını bozdu. Yeniden yapılan yargılamada mahkeme ilk kararında direndi. Davalı kiracı bu kararı da temyiz edince devreye bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Kurul, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda, yasadaki "Kiracının bildirdiği tahliye tarihinin kiralayan tarafından kabul edilmemesi hâlinde kiralananın fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğü kiracıya aittir. Kiracı bu iddiasını İİK’nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle kanıtlamak zorundadır. Kiracı, kiralananı kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamazsa, kiralayanın bildirdiği tahliye tarihine itibar olunmalıdır" hükmü hatırlatıldı. Kararda şu ifadelere yer verildi: 


 "O halde anahtarın teslim edildiği borçlu tarafından 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu‘nun 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanamadığından alacaklı tarafından bildirilen tarihin tahliye tarihi olarak kabul edilmesi gerekir. Kiralananın tahliye edildiğinin ve anahtarın da kiralayana teslim edildiğinin borçlu tarafından İİK’nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanması zorunludur. Anahtarın teslim edildiği borçlu tarafından İİK’nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanamadığından alacaklı tarafından bildirilen tarihin tahliye tarihi olarak kabul edilmesi gerekir. Hâl böyle olunca direnme kararının açıklanan bu değişik gerekçe ve nedenlerden dolayı bozulması gerekmiştir." 
 


Önce zile bastı, sonra tetiğe

Balıkesir’de Briçte Egemenlik Turnuvası yapıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: Biz hala Türkiye’yi yöneten partiyiz

Eyüpsultan’da otomobillere rastgele silahla ateş açan şüpheli 6 aracı kurşunladı

Osman Aşkın Bak: "Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ile Türkiye’nin turizm bölgelerini tanıtıyoruz"

AB Büyükelçisi Türkiye Delegasyon Başkanı İstanbul Yarı Maratonu’na katıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ödül töreni yapıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu Frank van den Broek kazandı

Keşan’da kamyonetin çarptığı yaya yaralandı

Sınır ötesi e-ticarette hedef "bir numara" olmak

Etiler’de Nusret’e silahlı saldırı: Kurşun bankaya isabet etti, polisler kovalayıp ateş açtı

Lastiği patlayan otomobil bariyerlere çarptı

Bursaspor Divan Kurulu Toplantısı 8 Mayıs’ta yapılacak

Ünlü sanatçılar Altıeylül ve Balıkesir’in tanıtımı yapıldı

Esenyurt’ta veteriner hekimler unutulmadı

Ayvalık turizm sezonuna hazırlanıyor

Beşiktaş’ta feci kaza: 8 araç birbirine girdi, 8 yaralı

Beşiktaş Büyükdere Caddesi’nde çok sayıda aracın karıştığı zincirleme kaza meydana geldi. Olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin kazaya müdahalesi sürüyor.

İBB çukurunda hayatını kaybeden minik Edanur’un acılı annesi konuştu

Bozüyük Belediye Tiyatrosu 2023-2024 tiyatro sezonunda 11 bini aşkın seyirciye ulaştı

Buda seyyar demirci: İlçe ilçe dolaşıp tamirat yaparak geçimini sağlıyor

Türk kadın boksörlere Arnavutluk’tan teklif geldi

Ailenin yaşadığı baraka yanarak kül oldu

Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu’nu erkeklerde Hicham Amghar, kadınlar Sheila Chelangat kazandı

Minikler ata binmenin keyfini yaşıyor

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu İstanbul etabı nötralize edildi

Tekirdağ’da şiddetli yağış sokakları dereye çevirdi

Kadıköy’de sürücü ortalığı birbirine kattı

Dünyada bir ilki gerçekleştirdiler

Elbistan’da tarlada vurularak ölen Bülent öğretmenin ailesi, fail ya da faillerin yakalanamamasından şikayetçi

Yükleniyor