Ak Parti´den CHP ve MHP´yi bitirecek hamle

AK Parti aday listesini hazırlarken küçük oy farkıyla CHP ve MHP´ye kaptırdığı vekilleri geri almak için 18 şehre yoğunlaştı. AK Parti 815 oy farkıyla bir vekili CHP´ye, Samsun´da da 890 oy farkıyla bir vekili MHP´ye kaptırmıştı.

SİYASET 20.09.2015 12:08:19 0
Ak Parti´den CHP ve MHP´yi bitirecek hamle

 

AK Parti, aday listesini hazırlarken, 7 Haziran´da küçük oy farklarıyla diğer partilere kaptırdığı vekilleri almak için 18 şehre yoğunlaştı. Bu illerin adaylarında büyük çaplı değişiklik yapıldı. Ayrıca yoğun oy kaybı yaşanan Doğu ve Güneydoğu´da da listeler değiştirildi.

1 Kasım aday listesinde tecrübe ve dinamizmi birleştiren AK Parti, 7 Haziran´a göre özellikle küçük farklarla milletvekilliğinin kaybedildiği illerde büyük bir revizyona gitti. 18 şehirde özel çalışmayla adayların hemen hemen tümü değiştirildi. Oy kaybı yaşanan bölgelerde de listeler yenilendi.

7 Haziran´da Samsun, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Kastamonu, Balıkesir, Burdur, İstanbul 3. Bölge, Kayseri, Kahramanmaraş illerinde AK Parti birer milletvekilini MHP´ye kaptırdı. Bu illerde MHP, AK Parti´den kıl payı farkla 10 vekil kazandı. Aynı şekilde CHP´ye de 8 ilde 9 milletvekili kaptırıldı. Bu illerde büyük değişikliklere gidildi.

KIL PAYI KAÇAN İLLER
AK Parti 7 Haziran´da Samsun´da 890, Giresun´da 4 bin 6, Gümüşhane´de bin 916, Bayburt´ta bin 377, Kastamonu´da 5 bin 883, Balıkesir´de 2 bin 128, Burdur´da 2 bin 421, İstanbul 3. Bölge´de 3 bin 566, Kayseri´de 3 bin 258, Kahramanmaraş´ta 6 bin 584 oyla birer milletvekilini MHP´ye kaptırdı. AK Parti, 1 Kasım milletvekili listelerinde işi sıkı tuttu. MHP´nin AK Parti´den kıl payı farkla 10 vekil kazandığı iller üzerinde özel çalışma yaptı.

KARAASLAN SAMSUN´DA 2. SIRAYA YERLEŞTİ
Samsun´da AK Parti MKYK´ya ardından da MYK´ya giren Çiğdem Karaaslan, 4. sıradan 2. sıraya alındı. 7 Haziran´da 6. sıradan aday olan Kamuran Özden´in yerine Orhan Kırcalı 6. sıradan aday olarak listeye ilk kez girdi. Üç dönem kuralına takıldığı için aday gösterilemeyen AK Parti MKYK üyesi Nurettin Canikli memleketi Giresun´dan listeye girdi. 7 Haziran seçimlerinde vekil olan Turhan Alçelik liste dışı kaldı.

GÜMÜŞHANE LİSTESİ YENİLENDİ
Gümüşhane listesinde yer alan Kemalettin Aydın liste dışı kaldı. Hacıosman Akgül ile Cihan Pektaş Gümüşhane´nin yeni listesinde yer aldı. Bayburt´un AK Parti´den tek vekili Naci Ağbal 1 Kasım listesinde 1. sıradaki yerini korudu.

KASTAMONU´DA İKİ DEĞİŞİM
Seçimlerde üç vekil çıkaran Kastamonu´da iki değişim oldu. Mevcut milletvekili Metin Çelik 2. sıradan tekrar aday gösterilirken, ilk sırada Hakkı Köylü, 3. sırada da Murat Demir listeye girdi. AK Parti´nin tek vekil çıkardığı iller arasındaki Burdur´da Bayram Özçelik ilk sıradan gösterilince Reşat Petek ikinci sıraya kaydırıldı.

KAYSERİ´DE BÜYÜK DEĞİŞİM
Kayseri´de de değişikliğe giden AK Parti, üç dönemliklerden Taner Yıldız ve Mustafa Elitaş´ı memleketlerinden 2 ve 3. sıradan aday gösterdi. Listenin ilk sırasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki yer aldı. Hülya Nergiz, İsmail Emrah Karayel, Sami Dedeoğlu, Kadir Can Gökalp listeye yeni girenler arasında.

KURMAYLAR 3. BÖLGEDE
Üç dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran´da aday gösterilemeyen çözüm sürecinde önemli rol üstlenen isimlerden eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İstanbul 3. Bölge 1.sıradan aday gösterildi. 3 dönem Diyarbakır´dan seçilen bölgenin etkin isimlerinden Eker´in İstanbul´da Kürt nüfusun yoğun olduğu 3. bölgede liste başı yapılması da dikkati çekti. Mehmet Metiner´in de burada yer alması, bölgedeki Kürt oylarının hedeflendiği yorumlarına yol açtı. MYK´da yer almayan Mustafa Şentop ile AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Doğan Kubat da bu bölgeden aday.

CHP´YE 9 VEKİL GİTTİ
Yine 7 Haziran´da Erzincan´da 815, Ordu´da 3 bin 484, Sivas´ta bin 995, Aydın´da bin 859, Denizli´de 10 bin 937, Eskişehir´de 13 bin 900, Ankara 2. Bölge´de 10 bin 207, İstanbul 1. Bölge´de 5 bin 363, İstanbul 2. Bölge´de 3 bin 203 oyla 1´er milletvekili olmak üzere 8 ilde 9 milletvekilini CHP kazandı. 1 Kasım listesinde Erzincan´dan Talha Erol Durmaz liste dışı kaldı.

İSMET YILMAZ SİVAS´TA
Ordu´da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yerini korurken, eski BBP Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu da AK Parti saflarına geçti. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz yine memleketi Sivas´tan 1. sıradan aday gösterilirken, değişiklik son 2 sırada yaşandı. Denizli´de Nihat Zeybekci yerini korudu. Bilal Uçar ve Mehmet Yüksel liste dışı kaldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir 1.sırada yerini korudu. Salih Koca liste dışı kaldı.

İSTANBUL´A ÖZEL LİSTE
Listelerin en büyük sürprizlerinden biri de İsmail Kahraman oldu. Refah Yol Hükümetinin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, İstanbul 1. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı oldu. Vekillik için başvuru yapmayan AK Parti Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, 2. sıradan aday gösterildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın damadı Berat Albayrak 6. sıradaki yerini korudu.

GÜÇLÜ İSİMLER
Üç dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen eski bakan Hayati Yazıcı, İstanbul 2. Bölge, 1.sıradan aday gösterildi. Eski AB Bakanı Volkan Bozkır 2., Burhan Kuzu da 3. sıradan aday gösterildi. AK Parti´nin başörtülü ilk genel başkan yardımcısı olan Fatma Betül Sayan Kaya, Ekrem Erdem, Aziz Babuşçu ve Başbakan Davutoğlu´nun danışmanı Durmuş Ali Sarıkaya da bu bölgeden aday gösterildi. 


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor