63. Geleneksel Kurtdereli Güreşleri başladı

63. Geleneksel Kurtdereli Güreşleri başladı

GÜNDEM 1.09.2023 19:03:19 0
63. Geleneksel Kurtdereli Güreşleri başladı
Balıkesir’de bu yıl 63.’sü düzenlenen "Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşleri" çeşitli etkinliklerle başladı. Bu yıl ki güreşler CW Enerji Türkiye Yağlı Güreşleri Ligi 1. Sezon finallerine de ev sahipliği yapacak.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ve bu yıl 63.’sü gerçekleştirilecek olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşleri çeşitli etkinliklerle başladı. Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’ın bilgilendirme toplantısı ile başlayan program, Kurtdere Mahallesi’nde devam etti.
Sabah saatlerinde Kurtdere Er Meydanı’nda minik 1, minik 2, teşvik 1, teşvik 2, tozkoparan, ayak, deste 1, deste 2, deste 3 ve orta boyların boy ayrımıyla başlayan Kurtdereli Güreşleri; Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın anıt mezarını ziyaret ile devam etti. Ardından Mevlid-i Şerif’in okutulduğu programda mevlit yemeği verildi ve resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde ise kent merkezinde kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yarın da güreşlerin devam edeceği etkinlik, 3 Eylül Pazar Günü başpehlivanlık güreşleri ile sona erecek.
Bilgilendirme toplantısında konuşan Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil, pehlivanlara başarılar dileyerek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Ardından Kurtdereli Güreşlerinin altın kemerli Ağası Abdullah Altıntaş ve Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp’te birer konuşma yaparak, güreşçilere başarılar diledi.

“Türkiye’nin en iyi yağlı güreş organizasyonunu yapıyoruz”
Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, yaptığı konuşmada, “Düğünümüze hoş geldiniz” diyerek, “Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte güreşlerimize çok iyi hazırlık yaptık. Güreşler genelde yapıldığı yerin ismiyle anılıyor. Kırkpınar, Elmalı gibi. Bizde ise yapıldığı yer ile birlikte Cihan Pehlivanımız Kurtdereli Mehmet ile anılıyor. Bu bize ayrı değer ve önem katıyor. Güreşlerimizin yapıldığı yerde Cihan pehlivanımızın kabri var. Onu ziyaret ediyor ve anıyoruz. Karesi’de daha iyi ve daha güzel nasıl yapabilirizin hesabını yaptık. En büyük avantajımız bizden önce Karesimiz’de görev yapan Yücel başkanımızın yaptıklarını devam ettirebilmekti. Her sene de yeni şeyler katıyoruz. Her yıl geçen senenin eksiklerini gideriyoruz. Türkiye’nin en iyi organizasyonu yapılan yağlı güreşlerini düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Balıkesir güreşi seviyor”
Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, 2014 yılında Karesi Belediye Başkanı olduğunu hatırlatarak, “Balıkesir güreşi seviyor. Balıkesir’in geninde güreş var. Balıkesir geleneksel olan yağlı güreşleri seviyor. Balıkesir’de güreşleri üstlenmeden önce Kırkpınar gibi önemli güreş organizasyonlarına katılarak incelemeler yaptık. Kurtdereli güreşlerini yaptıktan sonra, güreşe ayrı bir nefes oldunuz, pehlivanlara değer verdiniz, başkanım bu güreşlerle ilgilenin dediler. Güreşten önce bir çok şeyin önceden planlanması gerekiyor. Bizde güreşlerimize hak ettiği değeri veriyoruz” dedi.

“Yağlı güreş ligi finalleri Kurtdere’de”
Bu yıl ilk defa Yağlı Güreş Ligi düzenlendiğini belirten Başkan Yılmaz, lig finallerinin 7. ve sonuncusunun Kurtdere’de olduğunu vurguladı. Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri’nin Yağlı Güreş Ligi’nin finali olduğunu belirten Yılmaz, “En önemlisi, en iyi başpehlivandan tutun, başaltından başa çıkacak pehlivana kadar ve Kırkpınar’da seneye kimler sahaya çıkacak listesinin ortaya çıkmasını sağlayacak bir güreş. O nedenden dolayı pehlivanlar çok heyecanlı, seyirci duble heyecanlı. Bu güreş bu sezonun en son güreşi. Biliyorsunuz bizim güreşlerimizin Ağustosun son ikinci haftası olurdu. Bu ligde en son güreş olmamızın sebebi, bazı arkadaşlarımız güreş ligi son organizasyonunun sorumluluğunu almak istemediler. Bir yaşansın görelim dediler. En son güreş bizimki olsun dedik. Bu senenin en önemli son güreşi bizim burada olacak” diye konuştu.

TSK'dan terör örgütlerine sert darbe! 23 terörist etkisiz hale getirildi

Doğancı ve Nilüfer barajları 10 yıl sonra doluluk rekoru kırdı!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında neler masaya yatırılacak?

UEFA’dan Halil Umut Meler’e görev

Bursa’nın coğrafi zenginlikleri güç birliğiyle değerini buluyor

Bursa'da sevgilisiyle tartışan genç kız bıçakla saldırdı

TL Eylül 2021'den bu yana en değerli seviyesine çıktı

31 Mart seçimlerinin kesin sonuçları belli oldu

BUÜ’den üniversite-sanayi işbirliğine yeni halka

Kocaeli'de dehşet! Sürü halinde başıboş köpekler yavru köpeği ve kediyi parçaladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Gazze sınavını en başarılı veren ülkelerden biri"

Gaziantep'te TIR ile minibüs çarpıştı: 8 kişi hayatını kaybetti

Bursa’da kamyon altında kalarak hayatını kaybeden kadın toprağa verildi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa 355 milyonluk ceza

Otomotiv ihracatı Nisan ayında yüzde 2 arttı

Bursa Şehir Hastanesi, ’Anne dostu hastane’ oldu

Diyanet 2024 kurban kesim bedelini açıkladı! yurt içi 11.750 TL, yurt dışı 4.750 TL!

Prof. Dr. Kuzu: Hava kirliliğinin asıl nedeni trafik!

Trafik kazalarında can kaybı artıyor! 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor

Numara taşıma rekoru kırıldı! 180 milyondan fazla numara taşındı!

Gürsu Belediyesi kadın çalıştayına hazırlanıyor

Akaryakıta müjde: Benzin ve motorine 1.5 TL indirim geliyor

Kütüphane müdavimleri ödüllerine kavuştu

Dünyanın en büyüğü Kyzikos’ta

Minik öğrenciler ilk namazlarını kılıp seccadelerini aldı

Eşrefoğlu Rumi vefatının 555. yılında İznik’te anıldı

Bursa’da tehlikeli yolculuk

Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin 141 TL

Sibergöz-38 operasyonu: 51 dolandırıcı yakalandı! 62 milyon lira ele geçirildi!

İnegöl'de piyano yıldızları sahne aldı

Yükleniyor