1 milyon kontenjan ve doğru analizle üniversite hayal değil

1 milyon kontenjan ve doğru analizle üniversite hayal değil

GÜNDEM 27.07.2023 09:53:00 0
1 milyon kontenjan ve doğru analizle üniversite hayal değil
Hayalindeki üniversiteye yerleşmek isteyenler için son basamak olan tercih dönemi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunan İAÜ Genel Sekreteri Sebahattin Kutlu, “Şuanda Türkiye’de 1 milyon kontenjan var. Her bir başarı sırası ve puan çok kıymetli. Doğru değerlendirilir ve analiz edilirse gençlerimiz 1 ya da 1 buçuk ay sonra kesinlikle bir üniversiteye girecektir. Mesele bunları doğru okumaktan geçiyor” dedi.
YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için de tercih telaşı başladı. 8 Ağustos’a kadar sürecek olan tercih dönemi içerisinde hem üniversite hayali kuran gençler hem de aileler en doğru kararı vermek adına araştırma yaparak yılların emeğini boşa çıkarmak istemiyor. Bu anlamda Türkiye’nin her yerinde 500’e yakın noktada danışmanlık hizmeti verdiklerini aktaran İstanbul Aydın Üniversitesi Genel Sekreteri Sebahattin Kutlu ayrıca tercihlerle ilgili kritik değerlendirmelerde bulundu. Başarı sıralamalarının ve puanların çok iyi analiz edilmesi durumunda her öğrencinin kendisine uygun bir üniversiteye yerleşebileceğini söyleyen Kutlu, “Mesele bunları doğru okumaktan geçiyor” dedi.

“Doğru değerlendirilirse elinizdeki puanlar ve sıralamalar sizi üniversiteli yapacak”
Öncelikli olarak alınan her puanın ve sıralamanın çok değerli olduğunu hatırlatan Sebahattin Kutlu, “Yıllardır bekledikleri, okuyacaklarını hayal ettikleri, üniversiteye girmelerine, o bölümün kimliğini ceplerine koymalarına çok az zaman kaldı. Aldıkları puanı ve başarı sıralamalarını değerlendirirken şunun altını hep çizmeliyiz; Bu puanlar ve sıralamalar kolay alınmadı. Hepsinde emek var. Başarılı ya da başarısız olarak nitelendirmek son derece yanlıştır. Beklentimizin altında ya da üstünde olabilir. Ama arkadaşlarımıza verecek olduğumuz ilk mesaj şu; Her başarı sırası ve puan çok kıymetli. Doğru değerlendirilirse eğer arkadaşlarımızı 1 ya da 1 buçuk ay sonra o puanlar bir üniversiteye sokacaktır. Mesele bunları doğru okumaktan geçiyor. Bu zamana kadar verilen emeklerin boşa gitmemesi için bu puanların ve sıralamaların doğru okunması ve analiz edilmesi gerekiyor. Bu da rehberlik uzmanları ile birlikte yapılabilir. Sonuçta bu işin uzmanları onlar” şeklinde konuştu.

1 milyon kontenjan var
Kontenjan sayısının çok yüksek olduğuna da dikkat çeken Kutlu, “Şuanda 1 milyonun üzerinde kontenjan var Türkiye’de. Dolayısıyla arkadaşlarımız bu kontenjanlara yerleşirken eğer doğru bir sıralama yaparlarsa, doğru öncelikleri belirlerse, kendilerini istedikleri bölümde ve üniversitede bulacaklardır. Şuan popüler olan değil, arkadaşınızın istediği ya da illaki ailesinin istediği değil. Demiyoruz ki kimseyi dinlemesinler. Tabi ki de herkesin söylediğinde bir doğruluk payı vardır. Ama rehber öğretmenlerinden, uzmanlardan, çevrelerinden duyduklarını kendi istekleri, arzuları ve yetenekleri ile örtüştürüp bir araya getirmeliler. O zaman gerçekten doğru bölümler ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Bölüm kararı sonrası en önemli konu: Hangi üniversite
İstenilen bölümden sonra diğer önemli konunun “hangi üniversite” sorusu olduğunu da aktaran Kutlu, “Bu doğru bölümleri de hangi üniversitede okuyacağımızı tespit etmeliyiz. O yüzden de üniversitelerin imkanlarına, bölümle ilgili alt yapısına, verdikleri eğitimlere, kadroya ve sonrasındaki istihdam oranlarına bakmak gerekiyor. ‘O üniversitenin olduğu şehir benim bölümüme uygun mu, bana okurken doğru staj imkanlarını sağlayabilecek mi, bitirdiğimde ben o şehirde kalabilecek miyim, o mesleği yapabilecek miyim’ gibi soruların cevaplarını aramalıyız. Kampüs ve uluslararası imkanları, değişim programları, Erasmus gibi konuları yerinde konuşmalıyız. Mümkünse fiziki olarak akademisyenlere bir araya gelmeli üniversiteyi ve kampüsü yerinde görmeliyiz” dedi.

Doğru tercihe giden 4 adım
Tercih danışmanlarından, rehberlik uzmanlardan hatta akademisyenlerden ve üniversite öğrencilerinden alınan bilgiler istikametinde tercih yapılması gerektiğini aksi halde yanlış bir tercih olacağını da söyleyen Kutlu son olarak en doğru tercih için 4 adımı sıraladı:
1-Cebinizdeki puanı ve sıralamayı iyi değerlendirin ve analiz edin. Çünkü bunlar sizi üniversiteye taşıyacak.
2- Kendinizi çok iyi analiz edin. ‘Gerçekten ben bu hayattan neler bekliyorum, nasıl bir meslek yapmak istiyorum ve nasıl bir eğitim almak istiyorum’ gibi soruların cevaplarını bulun.
3-Bölüm seçerken sadece duyduklarımızla değil duyduklarımızı kendi isteklerimizle birleştirerek bir bölüm sıralaması yapılmalı,
4- Tercih edeceğin, okuyacağın üniversiteyi kesinlikle ziyaret etmeliyiz ve yerinde görmeliyiz.

Çanakkale’de 20’si çocuk 42 kaçak göçmen yakalandı

Paris Saint-Germain üst üste 3. kez şampiyon

Esenyurt’ta 2 çocuk babası adam evinde ölü bulundu

Ataşehir’de 4 katlı binada yangın: 2 yaralı

Metroda tacize uğrayan genç kız dehşet anlarını anlattı

Edremit sahilleri uçurtma ile renklendi

Büyükçekmece’de sır cinayet

Tekirdağ’da 16 kaçak göçmen yakalandı

Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kafatası kemikleri bulundu

2. Lig’de maç sonrası yaşanan gerginlikte futbolcu ve taraftar yaralandı

TFF 2. Lig: Karacabey Belediyespor: 2 - Altınordu: 2

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Çiftçilere Trabzon hurması yetiştirmenin püf noktaları anlatıldı

Başkan Durgut’tan sanata destek

Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı

Huzurlu sokaklar uygulaması ile tehlikelerin önüne geçiyorlar

Su kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında panel düzenlendi

Adıyaman’da şehit olan Komiser Gökhan Özer son yolculuğuna uğurlandı

Eyüpsultan’da hatalı park kavgasında canından oluyordu: Sopayla ve bıçakla saldırdılar

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 2 (Maç sonucu)

Esenyurt E-5 yan yolda tır refüje çıktı

Tunca Nehri’nde öğrenciler ve vatandaşlar çöp topladılar

Kuzey Londra derbisinde kazanan Arsenal

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım oldu.

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı)

Galatasaray Petrol Ofisi, son haftaya lider girdi

Ümraniye’de kaldırıma çıkan İETT otobüsü iş yerine daldı

Yalova MAG-DER’den öğrencilere eğitim

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına başladı

Yükleniyor