MÜSİAD GENEL BAŞKANI İNEGÖL´DE

NAİL OLPAK SAMEKS ŞUBAT VERİLERİNİ AÇIKLADI

GÜNDEM 28.02.2017 16:03:40 0
/kanal16haber.com/2017-2/28/184354744b.mp4
MÜSİAD GENEL BAŞKANI İNEGÖL´DE

 

"İş dünyası olarak canlılığın artmasını ve çarkların daha fazla dönmesini istiyoruz. Başarı, devamlılık ister ve süreklilik yani sürdürülebilirlik gerektirir. Sürdürülebilirlik bizim için pozitif istikrar demektir. İstikrar olmadan yeni hedefler belirlemek, yeni projeler üretmek, yeni başarılar elde etmek şöyle dursun, mevcut kazanımları korumak bile mümkün değildir.

Millet olarak, bugüne kadar; siyasette vesayete, toplumda düşmanlığa, ekonomide gerilemeye, hukukta adaletsizliğe ve uluslararası kamuoyunda itibarsızlığa neden olan darbelerden, muhtıralardan ve müdahalelerden çok çektik. Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye´nin artık böyle meselelerle kaybedecek zamanı yok. Artık, köklü çözümlere ihtiyacımız var.

MÜSİAD olarak, Cumhurbaşkanının ilk defa halk tarafından seçilmesi sürecinin başından beri söylediğimiz bir gerçek var. Bu da Türkiye´de, Kuvvetler Ayrılığı olarak ifade edilen, ama kurgusunda Kuvvetler Karmaşası olan sistemin mutlaka değiştirilmesi ihtiyacıdır. İş dünyasının da iş yapması, Anayasanın yanlış yorumları, garip maddeleri ve acayip yorumlarıyla açıkça engelleniyor.

Bir ülke, iş dünyasından ne bekler? Daha fazla yatırım, daha fazla, istihdam, daha fazla katma değer? Peki, iş dünyası, bunları yapabilmek için, içinde yaşadığı ortamdan neler bekler? Huzur, güven, istikrar. Önemli bir referandum sürecine giriyoruz. Mevcut sistem arızalı. İş dünyası olarak yapmamız gereken geleceğimize sahip çıkmaktır."

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 50 aydır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuna sunulan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Şubat ayı verileri açıklandı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi 2017 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre 5,0 puan artarak 51,4 puana yükseldi. Endekste gözlenen bu artışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 7,1 puan artış kaydederek 52,8 seviyesine yükselmesi etkili olurken, 1,4 puan gerileyen sanayi sektörü ise 50,2 puan olarak gerçekleşerek olumlu görünümünü sürdürdü. Endeks, Şubat ayında ekonomik aktivitenin önceki aya göre hızlandığına işaret ederken, böylece endekste 2016 yılı Ekim ayında başlayan dört aylık düşüş süreci sona erdi.
Türkiye ekonomisine olan güven sürüyor

2017 yılının ilk çeyreğinin ilk iki ayı geride kalırken; güncel makroekonomik veriler, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan ekonomik aktivitenin yeniden hızlandığına işaret etti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi de Türkiyeekonomisindeki toparlanma sürecini teyit etti. Bilhassa SAMEKS Sanayi Endeksi´nde Ocak ve Şubat aylarında gözlenen artışlar yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisine yönelik olumlu bir izlenim verirken, Şubat ayı itibariyle hizmetler sektörü de toparlanma eğilimine girdi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak Şubat ayı SAMEKS verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, hem sanayi hem de hizmetler sektöründe girdi alımlarındaki artışın sürmesinin, firmaların Türkiye ekonomisine olan güveninin sürdüğüne işaret ederek; endekslerde önümüzdeki dönemde de artışın süreceğinin beklendiğini ifade etti ve olpak şöyle konuştu:
"2016 yılının son çeyreğine ait makroekonomik veriler de ekonomik aktivitenin toparlanma sürecinde olduğunu gösteriyor. 2016 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,9 artış kaydeden sanayi üretimi ve Aralık ayında %9,0 artış kaydeden ihracat, Şubat ayında 1,9 puan yükselen İmalat Sanayii Kapasite Kullanımı ve 6,0 puan artan Reel Kesim Güven Endeksi; Türkiye ekonomisindeki pozitif görünümün sürdüğüne işaret ediyor."

Hizmet endeksindeki düşüşler son buldu

SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre 7,1 puan artarak 52,8 değerine yükseldi. İstihdam alt endeksinin 54,5 seviyesine yükselmesi ise sektöre ilişkin canlanmanın başlıca göstergelerinden biri oldu. Böylece SAMEKS Hizmet Endeksi´nde Kasım 2016 döneminden beri süregelen düşüşler Şubat 2017 dönemiyle birlikte sona erdi.

Sanayi sektörü önümüzdeki aylarda artacak

SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 50,2 seviyesine geriledi. Böylece, önceki aya göre 2,5 puan azalmış olmasına karşın 57,0 değerinde gerçekleşerek artışını sürdüren girdi alımları, sanayi sektöründe önümüzdeki aylarda da artışların süreceğinin sinyalini veriyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

2017 yılı Şubat ayı içerisinde Türkiye ekonomisine ilişkin açıklanan veriler, Türkiyeekonomisindeki pozitif görünümün sürdüğüne işaret etti.

İthalat ve ihracat arttı, dış ticaret açığı azaldı

2016 yılı Aralık ayında ihracat, önceki yılın aynı ayına göre %9,0 oranında artarak 12,8 milyar dolara yükselirken, ithalat da %2,3 artarak 18,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Böylece Aralık ayında dış ticaret açığı %10,3 azalarak 5,6 milyar dolara geriledi.

Cari açık azaldı

2016 yılı Aralık ayına ait cari işlemler açığı, bir önceki yılın Aralık ayına göre 784 milyon dolar azalarak 4,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2016 yılı cari açığı, önceki yıla göre 487 milyon dolar artmış ve 32,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş oldu.

Sanayi üretimi arttı

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Aralık ayında, önceki aya göre piyasa beklentilerine uygun şekilde yatay seyrederken; bir önceki yılın aynı ayına göre ise beklentilerin altında artış kaydetti. Önceki aya göre %0,2 azalan sanayi üretimi, yıllık bazda ise beklentilerin altında kalarak %1,3 oranında arttı. Bununla birlikte önceki yılın aynı ayına göre sağlanan bu artış, son çeyrek büyüme oranı için olumlu bir izlenim verdi.

İşsizlik %12,1 seviyesinde

Ekim, Kasım ve Aralık dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Kasım 2016 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz aya göre 0,3, önceki yılın aynı ayına göre ise 1,6 puan artarak arındırılmamış veriye göre %12,1 seviyesinde gerçekleşti. Böylece işsizlik oranındaki artış trendi 7. ayına ulaştı. %12,1´lik bu oran yaklaşık son 6,5 senenin (80 ay) en yüksek işsizlik oranı olarak kayıtlara geçerken, işsizlik en son Mart 2010 döneminde %12,8´le %12,1´in üzerinde gerçekleşmişti.

Enflasyon arttı

TÜFE, 2017 Ocak ayında bir önceki aya göre % 2,46 (beklenti % 1,76) artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise % 9,22 (beklenti % 8,60) artış gösterdi. Çekirdek enflasyon ise % 7,74 (beklenti %7,60) olarak gerçekleşti.

DÜNYA EKONOMİSİ

2017 yılı Şubat ayında küresel piyasaların ilgisi geçmiş dönemlerde olduğu gibi yine FED´in para politikası üzerine yoğunlaştı.

FED´in Şubat ayında gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanaklarına göre, istihdam ve enflasyon göstergelerinin beklentiler paralelinde veya daha iyi olması halinde faiz artırımının "oldukça yakın zamanda" yapılacağı öngörülüyor.

Avro Bölgesi´nde ise son veriler toparlanma sürecinin hızlandığına işaret ediyor. Öncü verilere göre Şubat ayında imalat PMI verisi 55,5 düzeyine çıkarak yaklaşık son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, TÜFE´de yıllık artış oranı da %1,8 düzeyinde gerçekleşerek son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Özetle; küresel ekonomide ılımlı büyüme süreci devam ederken, Şubat ayında ABD´deki gelişmeler Doların diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazanmasını sağlamış, AB´nin geleceğine ilişkin endişelerin de etkisiyle Euro diğer para birimleri karşısında değer kaybetti.


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor