2014 YILINDA 257 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, 282 KADIN TECAVÜZE UĞRADI

Fotoğraflı Haber

GÜNDEM 11.11.2015 13:42:46 0
2014 YILINDA 257 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, 282 KADIN TECAVÜZE UĞRADI

 

Uludağ Üniversitesi bünyesinde kurulan Gençlik Danışma Merkezi, öğrencileri ?partner? şiddetine karşı bilgilendiriyor. 
Uludağ Üniversitesi Öğrenci Danışma Merkezi hekimleri, yaşları dolayısıyla ruh halleri çabuk değişen ve riskli davranışlarda bulunan gençlere sahip çıkıyor. Merkez´de görev yapan Dr. Ebru Çavun, Türkiye´de kadına yönelik şiddetin artması üzerine öğrencileri ?partner şiddeti? konusunda bilgilendirdi. Eğitim Fakültesi´nde verilen konferansta konuşan Çavun, öğrencilere seslenerek, ?Sormak istediğiniz sorular, paylaşmak istediğiniz dertleriniz olabilir ve etrafınızda bunları anlatacak yeterince güvendiğiniz kişiler bulunmayabilir. Biz sizin sırdaşınız, yol göstereniniz olalım. Siz de problemleriniz yüzünden eğitiminizi aksatmayın. Sıkıntınız olsun ya da olmasın, bütün danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilmeniz için sizleri merkezimize bekliyoruz? dedi.
2014 YILINDA 257 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, 282 KADIN TECAVÜZE UĞRADI
Sadece 2014 yılında 282 kadının taciz ve tecavüze uğradığını, 257 kadının ise erkekler tarafından öldürüldüğünü kaydeden Dr. Çavun, öğrencileri ?partner şiddeti? konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Türkiye´de resmi istatistiklere göre, yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranının yüzde 48.5 olduğunu vurgulayan Dr. Ebru Çavun, öğrencilerden ?bana bir şey olmaz? diye düşünmemelerini istedi ve şunları söyledi:
?Öncelikle şiddetin farkına varalım. Şiddet, kadını kontrol etmeye yönelik davranışlarla kendini hissettirmeye başlar. Öncelikle kadın arkadaşlarıyla görüşmesini engellemek, kıyafetlerine karışmak, kadının kendi ailesiyle görüşmesini sınırlamak, kadının her zaman nerde olduğunu bilmek istemek, para konusunda güvensizlik, sadakatsiz olmakla suçlamak gibi davranışlarla başlar. Daha sonra şiddete doğru gider. Tokat atmak, tekmelemek, temel ihtiyaçları kısıtlamak, tıbbi tedaviyi engellemek, yaralamak, sürekli eleştirmek, aşağılamak, küfretmek, tehdit etmek, katılımı engellemek, sorgulamak, lakap takmak, alay etmek, küçümsemek, ilişkiye zorlamak, tecavüz, başka kişilerle ilişkiye zorlamak, kadınlığını-erkekliğini aşağılamak, cinsel organlara zarar vermek, namus ve töre baskısı, parasını almak, istemediği işte çalıştırmak, çalıştırmamak, işe yollamamak, eline hiç para vermemek, zorla evlendirmek, sürekli dışarı çıkmasını yasaklamak vs gibi davranışlar da şiddete giriyor. Bunların şiddet olduğunun birçok kimse farkında değil ya da kanıksamış. Etrafınızda böyle davranan kişiler varsa dikkatli olun. Şiddetin boyutunun nereye kadar gideceğini tahmin edemezsiniz.?
PARTNER ŞİDDETİ NASIL ANLAŞILIR?
?Partner şiddeti?nin, ciddi, önlenebilir ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir sağlık problemi olduğuna dikkat çeken Dr. Çavun, ?Şimdiki ya da geçmişteki eş, kız ya da erkek arkadaş tarafından yapılabilir. Cinsel, fiziki ya da psikolojik saldırı şeklinde kendini gösterir? diyerek şu soruları sordu:
?Onunla birlikteyken kendinizi daha az mı güvenli hissediyorsunuz? Kendinizi gergin mi hissediyorsunuz? Yanlış bir şey yapmaktan çekiniyor ve korkuyor musunuz? Tartışmaktan korktuğunuz için davranışlarınızı mı değiştiriyorsunuz? Başka bir fikirde olduğunuzu söylemekten korkuyor musunuz? Değişirseniz bu şekilde davranmayacağını mı söylüyor?
Diğer arkadaşlarınızla ilişkinizin azalmasını mı istiyor? Nereye gittiğinizi, ne yaptığınızı sürekli kontrol mu ediyor? Kendinizi sürekli aptal, deli ya da uygunsuz mu hissettiriyor?
Israrla ilişkiyi ciddileştirmek istediğini mi söylüyor? Davranışları için sürekli alkollüydüm, öfkeme hakim olamadım, sadece bir şakaydı vs. gibi bahane mi uyduruyor? O halde siz partner şiddetine maruz kalıyor olabilirsiniz?.
ŞİDDET DÖNGÜSÜ
Dr. Ebru Çavun, gençlerin şiddet tanımına giren davranışlardan sonra özür veya gönül almayla işin tatlıya bağlanmasına aldanmamalarını da istedi. Dr. Çavun, şunları anlattı:
?Birinci aşamada şiddet uygulayan kişi gerilim çıkarır, kıskançlık gösterir. Kadının davranışlarını kontrol eder, tehdit eder. İkinci aşamada gitgide kadının bütün hayatını kontrol etmeye çalışır. Küçük şeylerden kavga çıkarır. Duygusal ve psikolojik şiddet uygular. Üçüncü aşamada fiziki şiddet başlar. Şiddetin boyutu değişebilir. Hemen sonrasında şiddeti uygulayan kişi yaptıklarına bahane bulur. Döngünün son aşaması ise ?balayı´ aşamasıdır. Şiddet uygulayan erkek gönül almaya çalışır. Gerilim azalır. Şiddet uygulayan, durumun normale dönmesi için genellikle yapıcı bir tavır sergiler. Ta ki tekrar gerilim çıkarma aşamasına, yani en başa dönene kadar. Bu kısır döngünün hangi şiddet olayıyla sonuçlanacağı belli olmaz. Balayı dönemine asla kanmayınız.?
UÜ Gençlik Danışma Merkezi, dönem boyunca ?aşkın yan etkileri, yemek deyip geçme, ilkyardım, adet düzeni ve gebelikten korunma, aşkın temelinde yatan süreçler, risk alma davranışları, madde bağımlılığı, spor ve sağlık, panik bozukluk, sınav kaygısı, hayır deme becerisi, AIDS, uyku bozukluğu? konularında eğitimi vererek öğrencilere yardımcı oluyor.


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor