ERDOĞAN- PAVLOPULOS ZİRVESİNDE LOZAN KRİZİ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan mevkidaşı Pavlopulos ile ortak açıklama yapıyor.

POLİTİKA 7.12.2017 13:47:30 0
/kanal16haber.com/2017-12/7/185003564b.mp4
ERDOĞAN- PAVLOPULOS ZİRVESİNDE LOZAN KRİZİ!

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile düzenlenen ortak basın toplantısında "Lozan Anlaşması´nın yeniden müzakere edilmesi söz konusu olamaz." diyen Pavlopulos´a "Hala anlaşılamayan bazı incelikler var." diyerek yanıt verdi.

 

 

 

 

 

İşte Pavlopulos´un açıklamasından öne çıkanlar:

 

"LOZAN´I YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEYE GEREK YOK"

 

Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırı çizen Lozan anlaşmasının tartışılacak bir sözleşme olmadığını söyleyen Pavlopulos, "Yeniden gözden geçirmeye gerek yok. Reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar belirgin bir şekilde dile getirilmiştir. Azınlıklar Yunanistan açısından dini azınlık olarak tanınmıştır. Yunanistan bu azınlığı hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır" diye konuştu.

 

"KIBRIS KONUSUNUN EN KISA ZAMANDA ÇÖZÜLECEĞİNİ UMUYORUM"

 

Kıbrıs konusuna da değinen Pavlopulos "Kıbrıs konusunda Yunanistan´ın çözüm aramasında olduğunu acil ve sürdürülebilir bir çözümün kısa zamanda hayata geçirilebileceğini umuyorum ve elimizden geldiğince çaba sarf ediyoruz" dedi.

 

Ardından söz alan Erdoğan´ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

"LOZAN´DA HALA ANLAŞILMAYAN BAZI İNCELİKLER VAR"

 

"Bugün ülkelerimiz adına önemli bir gün. 65 yıl aradan sonra ilk defa böyle bir resmi ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bana nasip olması sebebiyle mutluyum. Bu anlamlı ziyaretin iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcına zemin olmasını diliyorum. bazı gerçekleri ben de açık ve net ortaya koyacağım. Lozankonusunda sanıyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var. 94 yıl önce yapılan bir anlaşma. Sadece Türkiyeile Yunanistan arasında yapılan bir anlaşma değil. Bu anlaşmanın 11 taraf ülkesi vardır. Düşünün ki Japonyabile var. Hepsini kapsayan bir anlaşmayı konuşuyoruz. 94 yıl içerisinde dünya yeniden inşa ediliyor. Türkiyeile Yunanistan arasında bu arada bir çok şey değişti.

 

"TÜRKİYE´DE PATRİK ATANAN BİR PATRİK DEĞİLDİR"

 

Lozan´da buradaki Türklerle ilgili Müslüman azınlık ifadesinin geçtiğinden bahsediyorsunuz doğru ama AİHM´de Türk ifadesi orada geçmektedir. Bu kararlarıyla da orada vardır. Oradaki insanların yaşam koşullarının ne durumda olduğunu değerlendirme noktasında buraya iyice bir göz atmak lazım. Batı Trakya´daki Müslümanlar inançlarını yaşayabiliyorlar mı? Müslümanlar bugün atanan bir başmüftü ile yönetilme gayretleri var. Türkiye´de patrik atanan bir patrik değildir. Patrik seçilmiş bir patriktir.

 

"LOZAN´IN UYGULANABİLİRLİĞİNİ ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM"

 

Lozan´a göre de malum belirli bir sayıda Sen Sinod Meclisi oluşur. Bunların da Türk vatandaşı olması lazım. Bu sayı azaldığı için siz bize isimler verin biz onları Türk vatandaşlığına alalım. Bize verilen bu isimleri biz vatandaş yaptık. Patriği seçecekse bu 17 kişi seçecek. Ama biz Batı Trakya´da hala başmüftüyü oradaki imamlar seçememiştir. Bu nasıl oluyor da Lozan Anlaşması´nın yürürlükte olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil. Lozan´ın uygulanabilirliğini ortaya koymamız lazım.Bunu herkes ile görüştük ama netice alamadık.

 

"BATI TRAKYA´DA TÜRK KELİMESİNİN YAZILMASINI BİLE HAZMEDİYORLAR"

 

Yatırım noktasında gerekli olan destekler onlara verilmemektedir. Orada bir ayrımcılık söz konusudur. Türkiye´de benim Rum vatandaşlarıma yönelik böyle bir uygulama göremezsiniz. İbadethanelerde bir ayrımcılık göremezsiniz. Batı Trakya´da ise Türk kelimesinin yazılmasını bile hazmetmek mümkün değil. Bence bizim bunları bir defa aşmamız lazım. Benim güncellenmesi gerekir dediğim konu bunlardır.

 

"BİZ ENGEL OLSAK, SİZ NATO´YA GİREMEZDİNİZ"

 

Askeri konularda sıkıntı yaşanıyor. Siz NATO´dan çıktınız, tekrar girişinizi siz sağladınız. Biz engel olsak siz NATO´ya giremezdiniz. Bir ülkenin muhalefeti NATO´ya girişinizi engellerdi ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık. Bugün de öyle bakıyoruz. Kıbrıs ile ilgili görüşmelerin içerisinde siz olmadınız ben içerisindeydim. Yunanistan garantör ülke olduğu gibi Türkiye de garantör ülke. İşin çözüme kavuşması gerekirken alınan kararlar uygulamaya girmedi. Kıbrıs´taki Türkler yüzde 60´ın üzerinde evet oyu verdiler. Güneyda Rumlar hayır oyu verdiler. AB´nin verdiği sözler de yerine gelmedi. Mali noktada vercekleri destekleri uygulamaya sokmadılar. Bugün bile hala bunlar yerine gelmiş değil. Bizler bu noktadaki sadakatimizi sürdürüyoruz.

 

"94 YILDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ"

 

Hedefimiz Kıbrıs´ta kalıcı ve adil bir çözüm bulalım. Aynı şeyi Ege´de bulalım. Lozan´da lşöyle olmuş böyle olmuş... Olması gerekenleri bir an önce yapalım. Kolay değil 94 yıl geçti. 94 yılda çok şey değişti. Arzu ettiğimiz şeylerin başında Batı Trakya´daki soydaşlarımızın haklarının korunmasıdır. 65 yıl aradan sonra buraya büyük bir heyecan ile geldik. Birileri bu ziayret provoke ediyor. Dağıtılan broşürlerden tutunuz kapılara çizilen işaretlere varıncaya kadar. Her toplumun içinde artı ve eksiler vardır ayrı konu. Ama bunların 65 yıl aradan sonra böyle bir cesareti ortaya koyarak bir cumhurbaşkanı geliyorsa bunların kontrol altında tutulması gerekir diye düşünüyorum.

 

"BARDAĞIN DOLU TARAFINA BAKALIM, İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRELİM"

 

Bunları ayrıca aramızda detay görüşme imkanımız da olabilir. Bu ziyaretimizin ben istiyorum ki çok farklı, zengin barışa yönelik yürümesi tarafların gayreti doğrultusunda önem arzediyor. Aramızdaki siyasi, askeri, kültürel ilişkileri süratle yoğunlaştırmamız lazım. Turizmdeki gelişmelere bakıldığında turistler hatırı sayılır oranda yükseliyor. Çünkü bizde bir kara parçasından diğer tarafa bağırıldığında duyulur. Öyleyse bunu zenginleştirmemiz lazım.

 

Cumhurbaşkanı olarak arzum şudur; biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım. Bardağın dolu tarafına bakalım ve ilişkilerimizi güçlendirelim. Bu ziyaretimizin de inanıyorum ki 65 yılı bir kenara koyup artık ileri bakacak bir ziyaret olacağı düşüncesindeyim.

 

ÇİPRAS: LOZAN´IN GÜNCELLENMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanının ardından, Başbakan Çipras´la ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk olarak Çipras konuştu. Lozan konusunda rest çekmek isteyip "Lozan´ın güncellenmesi söz konusu olamaz"  diyen Çipras´a Erdoğan´dan cevap gecikmedi.

ERDOĞAN: LOZAN SADECE EGE Mİ?

Erdoğan, ?Lozan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir anlaşma değildir. Peki Lozan sadece Ege´yi mi kapsıyor? Batı Trakya´daki azınlıkların hukuku yok mu? Şimdi buradaki azınlıkların hukukunu bu anlaşmayla biz nasıl teminat altına alacağız? Şu anda 150 bin Müslüman Türk Pomak azınlık var. Bunların hukukunu herhalde araştırmak, korumak özellikle de Yunanistan´ın görevi olsa gerek´ dedi.

 

 


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor